Kapittel

2. Sentrale rammer og verktøy for samordning av statlige tilsyn

Tilsyn innebærer kontroll med at kommunene ivaretar sine lovpålagte oppgaver. Formålet med tilsynet er å påse at kommunene oppfyller de forpliktelser som følger av lovverket, samtidig som hensynet til det kommunale selvstyret blir ivaretatt. I dette kapitlet ser vi på de overordnede rammene som gjelder for statlig tilsyn med kommunene, Kommunal- og distriktsdepartementets rolle i samordningen av statlig tilsyn og sentrale verktøy som er etablert i den sammenheng.

2.1 Generelle rammer for statlig tilsyn med kommunene

I DFØs forrige rapport om statlig tilsyn med kommunene,5 ble utviklingen av statlig tilsyn som politikkområde fra 1990-tallet og statlig tilsyn med kommunene fram til 2020, grundig beskrevet.

Stortinget legger til grunn at innføring av statlig tilsyn skal bygge på en risiko- og vesentlighetsanalyse, og at valg av tilsyn som virkemiddel skal kunne forsvares gjennom en kost- og nytteanalyse.6

Statlig tilsyn med kommunene er regulert gjennom kommuneloven og i særlovgivningen. Kapittel 30 i kommuneloven regulerer hvordan statlig tilsyn skal skje, og gir generelle regler om gjennomføring av tilsyn som statlige myndigheter har rett eller plikt til å gjennomføre med hjemmel i annen lov. I § 30-2 fastslås at staten «kan føre tilsyn med lovligheten av kommunens eller fylkeskommunens oppfyllelse av plikter pålagt i eller i medhold av lov.»7 Det vil si at det statlige tilsynet bare skal vurdere om kommunen etterlever sine lovpålagte plikter (lovlighetstilsyn), og ikke overprøve hvordan kommunen utøver sitt forvaltningsskjønn.

Kommunelovens regler om samordning av tilsyn gjelder for alle tilsyn, både med kommuneplikter og aktørplikter. Kommuneplikter er plikter som kommunen er pålagt gjennom lov i egenskap av å være kommune. Eksempler på dette er kommunens plikt til å tilby grunnskoleopplæring eller helse- og omsorgstjenester. Aktørplikter er plikter kommunen har på lik linje med andre aktører som utøver aktiviteter eller tilbyr tjenester. Eksempler på dette er krav som alle arbeidsgivere er pålagt etter arbeidsmiljøloven. Statsforvalterens eller andre statlige tilsynsmyndigheters hjemmel til å føre tilsyn med aktørplikter har hjemmel i særlovgivningen, og hvor det er konkretisert hvilke bestemmelser eller deler av loven det kan føres tilsyn med.

2.2 Sentrale føringer for samordning av statlig tilsyn med kommunene

I kommuneloven (2018) som trådte i kraft fra 2019, ble statsforvalteren tillagt en sterkere rolle i samordningen av statlig tilsyn. For det første gjaldt det samordning av statlige tilsynsmyndigheter, der statsforvalteren skal sørge for å samordne planlagte statlige tilsynsaktiviteter overfor kommunene, og vurdere det samlede omfanget av statlig tilsyn med den enkelte kommune. Som ledd i dette skal alle statlige tilsynsmyndigheter orientere statsforvalteren om sine planer for tilsyn, varsel om pålegg om retting eller andre reaksjoner som har vesentlige virkninger for kommunen. Tilsynsmyndigheter som har et koordinerende ansvar for tilsyn, skal også orientere statsforvalteren om koordinerte tilsynsplaner. Statsforvalteren skal, på sin side, dele sin vurdering av situasjonen i enkeltkommuner med andre tilsynsmyndigheter.

Samtidig ble det gitt tydeligere bestemmelser om samordning mellom statlig tilsynsvirksomhet og kommunene, ved at statlige tilsynsmyndigheter skal ta hensyn til relevante forvaltningsrevisjoner i planlegging, prioritering og gjennomføring av sine tilsyn. Det ble også lagt til grunn at tilsynsmyndighetene skal vurdere å utsette eller å ikke gjennomføre tilsyn, hvis kommunen nylig har gjennomført en kontroll med det samme temaet. Videre ble det innført en klageadgang som ga kommunene utvidete partsrettigheter i tilsynssaker, med rett til å klage til statsforvalteren på pålegg om å gi opplysninger ved statlig tilsyn.

2.3 Kommunal- og distriktsdepartementets samordningsrolle

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) skal bidra til at ulike departementers styring av kommuner er helhetlig, samordnet og konsistent. Samordningsrollen og ansvaret for å forvalte kommuneloven med regler om samordning av tilsyn, gjør at Kommunal- og distriktsdepartementet kan sies å ha en pådriverrolle i samordningen av statlig tilsyn med kommunene.

I hovedinstruks for statsforvalteren har KDD lagt følgende til grunn for oppgavene om samordning av statlig tilsyn med kommunene:

  • Statsforvalteren skal samordne det statlige tilsynet med kommuner og fylkeskommuner etter kommuneloven.
  • Samordningen skal bidra til at statens tilsyn med den enkelte kommune og fylkeskommune er hensiktsmessig og samlet sett er oversiktlig, enhetlig og forutsigbart.
  • Statsforvalteren skal arbeide for at det statlige tilsynet med kommuner og fylkeskommuner bidrar til læring og forbedring i kommunene.
  • Statsforvalteren skal benytte den nasjonale tilsynskalenderen som et verktøy i arbeidet med å samordne det statlige tilsynet med kommunesektoren etter §§ 30-6 og 30-7.

I tildelingsbrevet til statsforvalterne for 2024 er dette operasjonalisert gjennom det tverrsektorielle delmålet «Tilsyn skal være samordnet, målrettet og medvirke til læring og forbedring» og følgende resultatmål:

  • Den samlede tilsynsbelastningen for den enkelte kommune skal ikke være for stor
  • Tilsyn mot kommunen innrettes slik at statsforvalterens ressurser benyttes effektivt
  • Tilsyn fører til læring og forbedring i kommunen

KDD etablerte allerede i 2017 Arena for nasjonal samordning av statlig tilsyn med kommunesektoren, der elleve nasjonale tilsynsmyndigheter som fører tilsyn med kommunene deltar sammen med representanter fra statsforvalterne og KS. Formålet med arenaen er å jobbe for at planlagte statlig tilsyn med kommunesektoren er samordnet, og legge til rette for at nasjonale tilsynsmyndigheter opptrer mer enhetlig overfor kommunene og statsforvalterne.8

Fra 2020 etablerte også KDD en ny felles nasjonal tilsynskalender som verktøy for samordning av tilsyn med kommuner og fylkeskommuner jf. kap. 2.4.

2.4 Sentrale verktøy for samordning og deling av data i statens tilsyn

De senere årene har det blitt utviklet flere digitale tjenester og verktøy som skal bidra til bedre samordning og deling av data om tilsyn, med grenseflater til hverandre.

Tilsynskalenderen er et digitalt verktøy for samordning av statlig tilsyn etter kommuneloven, som har vært i bruk siden 2020. Den driftes av Statsforvalternes fellesadministrasjon (STAF).

Formålet med tilsynskalenderen er å legge til rette for samordning av planlagte statlige tilsyn med kommuner og fylkeskommuner, og samordning mellom statlige tilsyn og forvaltningsrevisjoner, jf. kommuneloven §§ 30-6 og 30-7.

Statsforvalteren skal benytte kalenderen for å få oversikt over alle tilsynsmyndighetenes planlagte aktiviteter, og som et verktøy i dialogen mellom statsforvalterne og kommunene i forbindelse med planlagte tilsyn.

Bruk av kalenderen er omtalt i statsforvalterembetenes og tilsynsmyndighetenes styringsdokumenter. Tilsynsmyndigheter som fører tilsyn gjennom statsforvalterne,9  forholder seg til ordinær prosess med tildelingsbrev til statsforvalterne. De nasjonale tilsynsmyndighetene som fører tilsyn med kommunene selv,10 skal legge inn sine planlagte tilsyn for påfølgende år i kalenderen innen 1. desember. Tilsyn som ikke kan planlegges innen hovedfristen, skal meldes inn så raskt som mulig og senest den 1. i hvert kvartal samme år tilsynet gjennomføres.

Kontrollutvalgssekretariatene i kommunene kan også registrere planlagte og gjennomførte forvaltningsrevisjoner i tilsynskalenderen. Dette legger til rette for at tilsynsmyndighetene kan ta hensyn til forvaltningsrevisjoner i sin planlegging av tilsyn med kommunene. 

Hendelsesbaserte tilsyn er ikke omfattet av tilsynskalenderen, men kan legges inn i etterkant. Det er også mulig å laste opp ferdige tilsynsrapporter i kalenderen, men det er ingen plikt eller satt noen frister for dette.

Forvaltningsrevisjonsregisteret er et søkbart register over planlagte og gjennomførte forvaltningsrevisjoner, og er basert på et samarbeid mellom Norsk kommunerevisorforbund (NKRF), Kommunesektorens organisasjon (KS) og KDD. For å videreutvikle Forvaltningsrevisjonsregisteret til bruk i arbeidet med samordning mellom tilsyn og revisjon, har KDD bevilget prosjektskjønnsmidler til KS for oppdatering og videreutvikling av forvaltningsrevisjonsregisteret. Formålet er styrke registeret som verktøy i den kommunale egenkontrollen, og legge til rette for at felles nasjonal tilsynskalender kan hente ut informasjon fra registeret. Gjennom automatisk utveksling av informasjon mellom forvaltningsrevisjonsregisteret og felles nasjonal tilsynskalender, er intensjonen av dette skal bidra til en økt og bedre samhandling og samordning mellom kommunesektoren og staten i utøvelse av statlig tilsyn.11

Datadelingstjenesten Tilda skal legge til rette for deling og bruk av data på tvers av tilsynsmyndighetene, og ble lansert høsten 2021. Tilda ble utviklet i samarbeid mellom ulike tilsynsmyndigheter, Brønnøysundregistrene og Digitaliseringsdirektoratet, med støtte fra Digitaliseringsdirektoratet. Brønnøysundregistrene har forvaltningsansvaret for tjenesten. Til forskjell fra tilsynskalenderen er Tilda for alle som driver tilsyn med både offentlige og private virksomheter i Norge. I tillegg til deling av data og koordinering av tilsyn i forvaltningen, skal Tilda bidra til å effektivisere risikobaserte tilsyn og redusere belastningen for næringslivet.

I dag er det bare et fåtall av de nasjonale tilsynsmyndighetene som fører tilsyn med kommunene, som har tatt i bruk Tilda. For å kunne ta i bruk Tilda forutsetter det at tilsynsmyndighetene har et fagsystem som er kompatibelt med Tilda. Når dette er på plass, fører en integrasjon mellom Tilda og tilsynskalenderen til at planlagte tilsyn som er lagt inn i tilsynsmyndighetenes egne fagsystemer, automatisk blir lagt inn i tilsynskalenderen. Det fører til bedre datakvalitet og man unngår dobbeltarbeid. Tilda henter også data fra tilsynskalenderen.

Fotnoter

5DFØ (2020). Statlig tilsyn med kommunene. Kartlegging av omfang, samordning og nytte. DFØ-rapport 2020:9. DFØ

6Dette følger av forarbeidene til kommuneloven kap. 10 A nr. 97 (2005-2006), Meld. St. 7 (2009-2010)

7Statlig styring av kommuner og fylkeskommuner. Med prinsipper og retningslinjer. Veileder fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Kapittel 2.1 gjengir deler av veilederens kapittel 4.4.5 Statlig tilsyn med kommunene.

8Mandat for Arena for nasjonal samordning av tilsyn med kommunene. Fastsatt av Kommunal- og distriktsdepartementet i samråd med deltakerne i arenaen. Sist oppdatert 5. mai 2023.

9Helsetilsynet, Utdanningsdirektoratet, IMDi, Bufdir, DSB (tilsyn med sivilbeskyttelsesloven) og Miljødirektoratet

10Arkivverket, Arbeidstilsynet, Datatilsynet, DSB (tilsyn med brann- og eksplosjonsvernloven, Kartverket, Kystverket og Mattilsynet.

11Prop. 192 S (2020-2021) Kommuneproposisjonen 2022. Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Oppdatert: 24. mars 2025

DFØ-rapport 2024:14 Statlig tilsyn med kommunene 2020-2024

Skriv ut / lag PDF

Forord

Sammendrag

Omfanget av statlig tilsyn holder seg relativt stabilt over tid, men kommunene opplever tidsbruken ved tilsyn som en belastning 

Kommunene er generelt fornøyde med hvordan statlige tilsyn blir gjennomført, og ser tilsyn som et viktig virkemiddel for bedre kommunale tjenester 

Statens tilsynsvirksomhet er mer koordinert, samtidig er det rom for forbedringer

1. Innledning

1.1 Bakgrunn og problemstillinger

1.1.1 DFØ skal følge utviklingstrekkene i statlig tilsyn med kommunene

1.1.2 Omfang, styring, samordning og nytte av statens tilsyn er undersøkt

Problemstilling 1: Hva er omfanget av statlig tilsyn?

Problemstilling 2: Hvordan styres og samordnes statens tilsyn med kommunene? 

Problemstilling 3: Hvordan planlegges og gjennomføres statlige tilsyn?

Problemstilling 4: Hvordan oppleves nytten og relevansen av statlige tilsyn?

1.2 Metodisk design og datagrunnlag

1.2.1 Dokumentanalyse, nøkkeltall og statistikk

1.2.2 Spørreundersøkelser til kommunene og statsforvalterne

Utvalg

Nærmere om kommuneundersøkelsen, svarprosent og svarfordeling

Nærmere om statsforvalterundersøkelsen, svarprosent og svarfordeling

1.2.3 Intervjuer med tilsynsmyndigheter, statsforvaltere og kommuner

1.2.4 Referansegruppe

1.3 Leseveiledning

Fotnoter

2. Sentrale rammer og verktøy for samordning av statlige tilsyn

2.1 Generelle rammer for statlig tilsyn med kommunene

2.2 Sentrale føringer for samordning av statlig tilsyn med kommunene

2.3 Kommunal- og distriktsdepartementets samordningsrolle

2.4 Sentrale verktøy for samordning og deling av data i statens tilsyn

Fotnoter

3. Hva er omfanget av statlig tilsyn med kommunene?

3.1 Lite endring i antall lover, men utvidet hjemmelsgrunnlag på noen områder

3.2 Omfanget av tilsyn varierer fra år til år, men øker ikke vesentlig over tid

3.2.1 Antall tilsyn øker på enkelte lovområder og synker på andre

3.2.2 Endringer i forholdet mellom ulike typer tilsyn

3.2.3 Omfanget av tilsyn påvirkes av ressurssituasjonen og andre prioriteringer

3.2.4 Kommunene og statsforvalterne har ulike oppfatninger om omfanget av tilsyn

3.2.5 En høy andel i kommunene opplever tidsbruken ved tilsyn som en belastning

Fotnoter

4. Hvilke erfaringer har kommunene med statlig tilsyn?

4.1 Kommunene er fornøyd med gjennomføringen av tilsyn

4.2 Dokumentasjonsinnhenting tar mye tid, men kommunene har god dialog om hva som kreves

4.3 De færreste vil bruke klageadgangen, selv om flere mener staten ber om for mange opplysninger

4.4 Kommunene er stort sett enige med statsforvalteren om tolkning av regelverk

4.5 Tilsyns- og veiledningsrollen utfyller hverandre, og tilsynsmyndighetene håndterer skillet godt

Fotnoter

5. Hva er nytten av et statlig tilsyn?

5.1 Tilsyn ses som et viktig virkemiddel for bedre kommunale tjenester

5.2 Statforvalterens egeninitierte tilsyn oppleves som mest nyttige

5.3 Tilsyn bidrar til bedre regeletterlevelse, men andre aktiviteter kan også bidra

5.4 Veiledning ses som et stadig mer nyttig virkemiddel for regeletterlevelse

5.5 Læringsaktiviteter øker nytten av tilsyn

5.6 Statsforvalterne formidler kunnskap fra tilsyn ut til kommunene

Fotnoter

6. Hva kjennetegner styringen av statlig tilsyn?

6.1 Mer risikobasert tilnærming i styringen

6.1.1 Nasjonale tilsynsmyndigheter gjennomfører overordnede risikovurderinger

6.1.2 Statsforvalteren gjennomfører egne risikoanalyser som grunnlag for tilsyn

6.2 Nasjonale tilsynsmyndigheters styring begrenser i liten grad statsforvalterens tilsyn

6.2.1 Lite begrensninger i lov og regelverk og overordnede krav

6.2.2 Større frihet i metodebruk

Fotnoter

7. Hva er erfaringene med samordningen av statlig tilsyn?

7.1 Statsforvalterne har etablert møtearenaer for samordning internt og eksternt

7.2 Tilsynskalenderen legger bedre til rette for samordning av statlig tilsyn

7.3 Statsforvalterne opplever i større grad enn kommunene at tilsyn er godt nok samordnet i tid

7.4 Statsforvalterne er mer informert om og tar hensyn til forvaltningsrevisjonene

7.4.1 Dialogen med kontrollutvalgene er god, men det er rom for forbedringer

7.4.2 Statsforvalterne tar mer hensyn til relevante forvaltningsrevisjoner

7.5 Ulik begrepsbruk og metodikk oppleves som et begrenset problem

7.6 Utfordringer i samordningen av statens tilsyn

7.6.1 Samordning kan også gi utilsiktede virkninger

7.6.2 Tverrfaglige tilsyn foregår i begrenset omfang

7.6.3 Felles tilsyn er krevende, og der prioritering gjennom fellesoppdrag er en fordel

7.6.4 Forventninger om mer tverrfaglige tilsyn framover

7.7 Nasjonal samordningsarena fungerer, men kan legge til rette for mer strategisk diskusjoner

Fotnoter

8. Analyse og vurderinger

8.1 Flere positive utviklingstrekk er forsterket i løpet av de fire siste årene

8.1.1 Kommunene har en positiv holdning til statlig tilsyn, og ser at det gir bedre regeletterlevelse og tjenestekvalitet

8.1.2 Styringen av statens tilsyn er mindre detaljert, med større handlingsrom for statsforvalteren

8.1.3 Flere tiltak bidrar positivt til statsforvalterens samordning av tilsyn

8.2 Noen områder krever fortsatt oppmerksomhet

8.2.1 Selv om omfanget av tilsyn er relativt stabilt, opplever kommunene tidsbruken som en belastning

8.2.2 Dokumentasjonsinnhenting er fortsatt krevende

8.2.3 Dialogen mellom statlige tilsynsmyndigheter og kontrollutvalgssekretariatene kan bli bedre

8.2.4 Tilsynskalenderen er et godt verktøy, men bruken bør øke

8.3 Utfordringer og utviklingsmuligheter i samordningen av statlig tilsyn

8.3.1 Stor grad av informasjonsdeling

8.3.2 På vei til å utvikle felles problem- og løsningsforståelse

8.3.3 Behov for prioritering og vilje til samarbeid

8.3.4 Fortsatt lite felles tilsyn

8.4 Hvordan kan statlige tilsyn møte kommunenes utfordringer mer effektivt?

8.4.1 Behov for å tenke annerledes om bruken av statlig tilsyn?

8.4.2 Hvordan kan tilsyn videreutvikles i kombinasjon med andre virkemidler?

8.4.3 Kan kunnskap fra tilsyn brukes mer systematisk?

8.4.4 Er det behov for å tenke mer differensiert om tilsyn overfor ulike kommuner?

8.5 Er målet om at "antall tilsyn ikke skal øke" et godt og treffsikkert mål?

Fotnoter

9. Oppsummering av mulige oppfølgingspunkter

Litteratur

Vedlegg 1 Krav i styrende dokumenter 2023

Fotnoter

Vedlegg 2 Utviklingen i antall tilsyn

Samlet oversikt over utviklingen i antall tilsyn 2020-2023

Antall tilsyn for hvert lovområde 2016-2023

Opplæringsloven

Barnehageloven

Barnevernsloven

Sosialtjenesteloven

Helse- og omsorgstjenesteloven

Folkehelseloven

Helseberedskapsloven

Introduksjonsloven og integreringsloven

Krisesenterloven

Brann- og eksplosjonsvernloven  

Sivilbeskyttelsesloven

Produktkontroll loven

El-tilsynsloven

Arbeidsmiljøloven  

Arkivloven

Personopplysningsloven  

Universell utforming

Matrikkelloven

Havne- og farvannsloven

Matloven – plantevernforskriften

Forurensningsloven

Fotnoter

Vedlegg 3 Styringskrav fra nasjonale tilsynsmyndigheter

Vedlegg 4 Oversikt over veiledere og metodehåndbøker

Vedlegg 5 Svarfordelinger

Fotnoter

Vedlegg 6 Spørreskjemaer

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.