Strategien viser retningen for hvordan vi skal utvikle oss de neste fem årene, og hva som er de strategiske prioriteringene for å nå våre mål.
Fire av målene våre er fastsatt av Finansdepartementet, og i tillegg har vi et felles internmål.
Vårt samfunnsoppdrag
DFØs samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv ressursbruk i staten og til at staten når sine mål gjennom god styring, organisering, ledelse og gode beslutningsgrunnlag.
DFØ er statens fagorgan for økonomistyring, gode beslutningsgrunnlag for statlige tiltak, organisering og ledelse i staten, samt for anskaffelser i offentlig sektor og felles innkjøpsavtaler i staten.
DFØ er også leverandør av fellestjenester til forvaltningen innenfor lønn og regnskap, samt ansvarlig for å gi arbeidsgiverstøtte til statlige virksomheter. DFØ skal sørge for en helhetlig tilnærming og utvikling av områdene DFØ har ansvar for.
Med utgangspunkt i samfunnsoppdraget, er visjonen vår effektiv ressursbruk i offentlig sektor.
Dette er DFØs verdier
- Nyttig: Vi treffer kundenes og brukernes behov, vi prioriterer det som gir størst verdi og vi er opptatt av effekten av vårt arbeid
- Engasjert: Vi støtter hverandre og gjør hverandre gode, vi lytter og lærer av andre og vi er engasjert i våre fagområder og dem vi er til for
- Framtidsrettet: Vi innhenter kunnskap om trender og utviklingstrekk, tilpasser tjenestene og endrer oss når det trengs og vi utvikler våre tjenester, arbeidsmåter og kompetanse kontinuerlig
Last ned og les hele strategidokumentet
Mål og strategiske prioriteringer
Hovedmål 1: DFØ leverer korrekte, effektive og nyttige økonomitjenester

- levere fellestjenester innenfor lønn og regnskap, og systemløsninger innen blant annet HR og økonomistyring
Slik skal vi jobbe med hovedmål 1
Utviklingstrekk og ambisjoner
DFØ skal levere tjenester som gir stordriftsfordeler for staten. Over 90 prosent av virksomhetene i statsforvaltningen benytter DFØs lønns- og regnskapstjenester. Tjenestene er mer sammenvevd enn tidligere, og vi ser også at kundene ønsker mer tilpassede løsninger som dekker egne behov.
De neste årene skal DFØ forberede et langsiktig arbeid for å tilpasse seg leverandørenes overgang til flere skyløsninger. DFØ skal utrede hvordan tjenestene bør leveres i et langsiktig perspektiv. Dette er en stor og krevende utrednings- og utviklingsoppgave som forutsetter gode analyser, hvor kost- og nyttevurderinger vil være viktig for de beslutninger som skal fattes.
I 2030 skal DFØ være klar til å levere flere skybaserte økonomitjenester med tidsriktige driftsmodeller for å understøtte tjenesteleveransene.
DFØ skal sikre sammenhengende tjenester gjennom hele verdikjeden der DFØs tjenester inngår i kundens prosesser. I strategiperioden vil vi også tilrettelegge for mer sammenhengende tjenester gjennom større samspill med kunders prosesser og gjennom bruk av ulike digitale løsninger. Vi må også utnytte potensialet på tvers av DFØs tjeneste- og systemportefølje, og i større grad bruke nasjonale fellesløsninger.
Standardisering som gir stordriftsfordeler vil fortsatt være bærebjelken i effektive fellesløsninger, men disse suppleres med kundespesifikke løsninger der vi samspiller med kunden for å øke verdien. Det betyr også økt behov for integrasjon mellom systemer og at tjenestene ses godt i sammenheng.
Strategiske prioriteringer
- Styrke kundeinvolveringen i tjenesteutviklingen.
- Sikre fremtidsrettede driftsplattformer, herunder utrede hvordan skybaserte løsninger påvirker vår tjenesteutvikling.
- Sikre kvalitet i tjenesteytelsen gjennom robuste rutiner og gode løsninger.
- Tilby datadrevne tjenester som benytter, analyserer og gir informasjon som kan skape ny innsikt for kundene – herunder bruk av KI.
- Benytte digitale løsninger for å erstatte manuelle oppgaver i DFØ og for DFØs kunder.
- Tilrettelegge for mer sammenhengende tjenester.
Hovedmål 2: DFØ bidrar til at offentlig sektor gjennomfører effektive og innovative anskaffelser som fremmer grønn omstilling og bærekraftig utvikling

- tilby offentlig sektor kompetansetiltak og veiledning i regelverket og handlingsrommet for offentlige anskaffelser
- utvikle og forvalte fellesavtaler og digitale fellestjenester på anskaffelsesområdet
- utvikle malverk og verktøy som bidrar til forenkling og standardisering
- utarbeide kunnskapsgrunnlag og analyser som skal hjelpe virksomheter med å forbedre sin anskaffelsesfunksjon og -praksis
Slik skal vi jobbe med hovedmål 2
Utviklingstrekk og ambisjoner
DFØ skal være pådriver for effektiv ressursbruk og god anskaffelsespraksis i offentlig forvaltning. Våre tjenester skal bidra til at offentlig sektor tar ut innsparingspotensialet i offentlige anskaffelser, samtidig som hensynet til grønn omstilling og bærekraftig utvikling ivaretas. Våre tjenester skal også bidra til at offentlige anskaffelser brukes som et virkemiddel for nyskaping, innovasjon og næringsutvikling.
Offentlige anskaffelser utgjør 15 prosent av BNP, og i kommunene står anskaffelser i gjennomsnitt for halvparten av utgiftene. De står også for 16 prosent av Norges klimafotavtrykk, og utslippene knyttet til offentlige anskaffelser må ned om klimamålene skal nås.
For å oppnå både kostnadsbesparelser og grønn omstilling må vi jobbe mer med å stimulere til innkjøpssamarbeid, god organisering og ledelse av anskaffelsesfunksjonen. Dette skal vi gjøre gjennom å bygge kompetanse hos innkjøpere og ledere, samt bidra til standardisering og forenkling i gjennomføringen av anskaffelser.
Vi skal bidra til at offentlige virksomheter sikrer effektiv ressursbruk samtidig som de i økende grad stiller klima- og miljøkrav, fremmer sosial bærekraft og tilrettelegger for innovative løsninger. Videre skal vi bidra til at offentlig sektor blir en mer attraktiv kunde som tiltrekker seg flere innovative leverandører gjennom enklere prosesser og bedre konkurransevilkår. Dette vil skje innenfor rammene av et endret og forenklet anskaffelsesregelverk fra EU som forventes å komme på plass i perioden fram mot 2030.
For å få dette til skal vi tilby veiledning, standardiserte verktøy og bedre tilgang til data. Tilrettelegging for økt bruk av teknologi og digitale løsninger vil gi offentlige virksomheter bedre innsikt og styring. Vi skal også videreutvikle samarbeidet med innkjøpere og leverandører for å sikre gode konkurranseforhold og fremme innovasjon.
Når inntektene fra norsk olje- og gassproduksjon avtar, må norsk næringsliv omstilles. Videre vil den geopolitiske situasjonen med økt proteksjonisme og behov for mer sikkerhet og beredskap rundt leveransekjedene få økende betydning for offentlige anskaffelser. DFØ skal bidra til økt kunnskap om og uthenting av effektiviseringspotensialet i offentlige anskaffelser.
Videre skal vi bidra til at offentlige anskaffelser blir en drivkraft for grønn omstilling av norsk næringsliv og at behov for mer sikkerhet og beredskap rundt leveransekjedene ivaretas.
Strategiske prioriteringer
- Arbeide for at offentlig sektor tar ut effektiviseringspotensialet i offentlige anskaffelser.
- Arbeide for å øke andelen grønne og innovative offentlige anskaffelser på en måte som bidrar til effektiv ressursbruk i offentlig sektor
- Arbeide for at offentlig sektor er en mer attraktiv kunde gjennom forenkling av anskaffelsesprosesser, modernisering av kontrakter og bedre veiledning mot oppdragsgivere og leverandører.
- Arbeide for at offentlig sektor i økende grad bruker data for å lede, styre og gjennomføre effektive anskaffelser.
- Utvikle tjenestetilbudet og prioritere tjenester basert på data og innsikt.
- Forenkle og standardisere veiledningen vår og tilpasse den enda bedre til brukernes behov.
- Øke synligheten og tilgjengeligheten til tjenestetilbudet vårt, gjennom varierte kanaler og brukertilpasset kommunikasjon.
Hovedmål 3: DFØ bidrar til at statsforvaltningen bygger på kunnskap, er utviklingsorientert og har god styring, organisering og ledelse

- forvalte og utvikle regelverk og konsernsystemene statsregnskapet og betalingsformidling
- tilby kompetansehevende tjenester og veiledning til ledere og medarbeidere i statsforvaltningen
- utarbeide og tilgjengeliggjøre kunnskapsgrunnlag, utredninger og analyser til bruk i beslutningsprosesser og utviklingen av statsforvaltningen, og gi råd til statsforvaltningen innenfor våre fagområder
Slik skal vi jobbe med hovedmål 3
Utviklingstrekk og ambisjoner
Vi forventer økte krav til effektivisering, omstilling og krevende prioriteringer i statsforvaltningen Dette vil kreve strukturelle grep, nye måter å jobbe på og nye måter å organisere tjenester på. Selv med store endringer er det viktig at forvaltningen ivaretar sine verdier om demokrati, rettsikkerhet, faglig integritet og effektivitet.
Digitalisering og kunstig intelligens gir nye muligheter når forvaltningen skal løse oppgaver, men også økte kostnader. Det grunnleggende premisset for DFØs arbeid på området er at forvaltningen benytter digitalisering som et virkemiddel for å oppnå mer effektiv ressursbruk. Gode vurderinger av forventede nytteeffekter opp mot kostnader er viktig. For å få gjennomført nødvendig digitalisering og få den forventede effekten av de digitale løsningene, må det skje endringer i styring, organisering og ledelse.
DFØ skal prioritere rådgivning, erfaringsdeling, verktøy for effektiv ressursbruk og tilby kompetanseutvikling som støtter nødvendig omstilling og innovasjon. I tiden framover er det særlig viktig å sørge for at vi utvikler og leverer tjenestene våre på en måte som gir størst effekt for forvaltningen. Vi vil videreutvikle virkemidler som bidrar til god forvaltningspraksis, god styring og effektiv ressursbruk. I en tid der faglighet kan komme under ytterligere press skal DFØ prioritere råd og veiledning om hvordan faglig integritet og effektivitet kan ivaretas i beslutningsprosesser. Vi vil utvikle tjenestene i samarbeid med våre brukere og legger stor vekt på å være en synlig og tydelig aktør på våre fagområder. Det er viktig at vi ser ulike virkemidler i sammenheng slik at de spiller på lag og forsterker hverandre, og vi vil samarbeide med andre fagmiljøer der det bidrar til å øke måloppnåelsen. I rollen som regelverksforvalter skal vi videreutvikle vårt innsiktsarbeid. Behovene for regulering og hvordan regelverket praktiseres skal være grunnlag for våre forslag til regelverksendringer. Vi skal også bidra til at regelverket etterleves gjennom opplæring og veiledning.
Strategiske prioriteringer
- Styrke samarbeid og samordning på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer.
- Styrke forvaltningens evne til omstilling og prioritering.
- Styrke forvaltningens evne til å utvikle og utnytte sin kompetanse på en effektiv måte.
- Bidra til etterlevelse av statens forvaltningsverdier.
Hovedmål 4: Offentligheten har god tilgang på fakta og kunnskap om forvaltningen.

- innhente, utvikle og tilgjengeliggjøre relevante data, statistikk og nøkkeltall på våre fagområder
- formidle og skape oppmerksomhet om analyser, data, fakta og kunnskap på en enkel og brukervennlig måte
Slik jobber vi med hovedmål 4
Utviklingstrekk og ambisjoner
Pålitelig kunnskap om staten er viktig for at befolkningen skal ha tillit til statsforvaltningen. DFØ gir offentligheten tilgang til data, kunnskap og analyser om blant annet offentlig ressursbruk, resultater av politiske tiltak og om organiseringen av staten. Med allmennheten mener vi innbyggere i Norge, akademia, næringsliv, politikere og media. På den måten vil vi bidra til økt tillit, innovasjon, bærekraft og utvikling.
Kunnskap og analyser er også viktig som et grunnlag for å utvikle statsforvaltningen og bidra til effektiv ressursbruk, som omtalt i de øvrige hovedmålene. Det er økte forventninger til at DFØ raskt skal levere analyser og innsikt som kan brukes til politikk- og forvaltningsutvikling.
DFØ skal utvikles til å bli et kompetansesenter for offentlig ressursbruk, blant annet gjennom produksjon og bruk av data som kan bidra til effektiv ressursbruk. I tiden fremover vil det være viktig å utvikle data og analyser som er etterspurt og brukt av både forvaltningen, forskere, medier, politikere og næringsliv. For å få til dette må vi ha god oversikt, struktur og kvalitet på data vi forvalter, være oppdatert på utviklingstrekk og brukerbehov og involvere brukerne i utviklingen av våre produkter og tjenester. Det skal være enkelt for ulike brukergrupper å hente ut, sammenstille, forstå og analysere data. Deling av relevante data med god kvalitet bidrar til økt åpenhet, og gir mulighet for innovasjon og ny tjenesteutvikling.
Hele DFØ utvikler og forvalter fakta og kunnskap, innenfor områder som regnskap, lønn, offentlige anskaffelser, styring, organisering og ledelse. Dette vil DFØ arbeide med på ulike måter. Bedre bruk, sammenstilling og analyse av data vi har tilgang til i dag kan gi grunnlag for bedre tilgang på fakta og kunnskap. På tilsvarende måte kan nye hjemler som gir tilgang til mer detaljerte regnskaps- og leverandørdata være et viktig virkemiddel. Vi må ha god og kostnadseffektiv dataforvaltning, der data fra virksomhetene brukes i større grad enn i dag. Her vil vår rolle som dataforvalter kunne gi muligheter.
Strategiske prioriteringer
- Være en anerkjent og pålitelig kilde til data, fakta og kunnskap på våre fagområder.
- Styrke kompetansen på dataanalyse og -visualisering, og understøtte dette med gode løsninger og datakilder.
- Videreutvikle praksis for dataforvaltning og ta i bruk ulike verktøy som blant annet datakatalog på tvers av DFØ.
- Gi brukere tilgang til relevante data, fakta og kunnskap på en enkel og brukervennlig måte.
- Være en relevant bidragsyter i samfunnsdebatten.
Internt fellesmål: DFØ er en effektiv, lærende og samarbeidsorientert organisasjon.

- styre og utvikle virksomheten helhetlig
- samarbeide på tvers i virksomheten der det gir økt kunnskap og bedre tjenester
- bruke, beholde og utvikle kompetanse og utvikle et godt arbeidsmiljø
- forvalte teknisk infrastruktur og videreutvikle brukervennlige og effektive løsninger
Slik jobber vi med det interne fellesmålet
Utviklingstrekk og ambisjoner
DFØ har vokst betydelig de siste årene, med nye oppgaver og fagområder, utviklet nye tjenester, doblet antall ansatte på få år, og jobbet aktivt med å utvikle organisasjonen, kompetansen og styringen.
DFØ er en kunnskapsorganisasjon med høy kompetanse og engasjerte medarbeidere, og vi tiltrekker oss sterke og kompetente jobbsøkere. Med et krevende arbeidsmarked framover blir det enda viktigere å bruke kompetansen vi har og videreutvikle denne. Å utnytte og synliggjøre vårt meningsfylte samfunnsoppdrag, gode arbeidsmiljø og utviklingsmuligheter vil ha stor oppmerksomhet framover.
Den raske veksten de siste årene har medført et etterslep i arbeidet med å bygge strukturer, utvikle egnede arbeidsformer og en felles kultur som sikrer effektiv styring og samhandling. Dette arbeidet vil derfor ha prioritet i kommende strategiperiode.
Framover blir det viktig å gjøre gode prioriteringer innenfor stramme budsjettrammer, samtidig som vi møter forventninger fra eier, oppdragsgivere, kunder og brukere. Vi skal utnytte mulighetene som digitaliseringen gir, både for å opprettholde og forbedre kvaliteten på tjenestene og for å effektivisere ressursbruken. Vi vil blant annet bruke kunstig intelligens, bli mer datadrevne, og automatisere arbeidsprosesser på alle områder hvor det er hensiktsmessig, og samtidig arbeide for bærekraftig utvikling. Ambisjonene våre for utvikling skal også ta hensyn til kapasitet, forvaltningskostnader, og behovet for stabil og sikker drift.
Strategiske prioriteringer
- Opprettholde det gode arbeidsmiljøet, videreutvikle organisasjonskulturen og dele og utvikle kompetanse.
- Sikre effektiv drift og forvaltning av DFØ som virksomhet, herunder styrke den helhetlige styringen og bruke ressurser bedre på tvers av DFØ.
- Forbedre og tydeliggjøre styring og samspill innen IT og digitalisering på tvers av DFØ.
- Benytte arbeidsformer som fremmer samhandling og nytenkning.
- Standardisere og digitalisere prosesser gjennom å utnytte mulighetene i ny teknologi.
- Øke graden av samarbeid med andre virksomheter og aktører når det bidrar til bedre oppgaveløsning og effektiv ressursbruk.