Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har fått i oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet å følgeevaluere nærpolitireformen. Oppdraget startet i 2016 (den gang Difi) og er videreført til 2022.
Dette er den sjuende og siste rapporten i evalueringsarbeidet. Tidligere rapporter:
- Difi-rapport 2017:2
- Difi-rapport 2017:9
- Difi-rapport 2018:2
- Difi-rapport 2019:1
- DFØ-rapport 2020:4
- DFØ-rapport 2021:1
I stedet for et kort sammendrag innledes årets rapport med en mer fyldig oppsummering av våre viktigste funn og vurderinger. Etter et kort kapittel med presentasjon av bakgrunn for evalueringen, målene for reformen mv. følger kapittel 2 med noen gjennomgående vurderinger. I kapittel 3 følger så funn og vurderinger av måloppnåelse med utgangspunkt i de seks effektmålene som ble utformet i 2016. En kort presentasjon av metode og datagrunnlag følger i vedlegg 1 og en nærmere presentasjon av resultatene av DFØs undersøkelser til kommuner og nivå-2 ledere i politiet følger i vedlegg 2. I vedlegg 3 følger en presentasjon av UiBs spørreundersøkelse til de som svarte på UiBs nullpunktsmåling i 2016 og som fortsatt jobber i politiet. I vedlegg 4 og 5 følger rapporter for medieovervåkning i 2021 og 2022.
Vi vil takke alle informantene og referansegruppen som velvillig har bidratt med sin kunnskap og sine synspunkter i intervjuer, undersøkelser og i møter.
DFØ står alene ansvarlig for innholdet i rapporten. Fung. avdelingsdirektør Elisabeth Taraldsen Hyllseth har vært prosjektansvarlig. Arbeidet med denne rapporten er utført av Lars-Hugo Andersen, Oddbjørg Bakli, Kirsti Gaasø og Vivi Lassen. Ingunn Botheim har bistått med kvalitetssikring.
Oslo, desember 2022
Hilde Nakken
Divisjonsdirektør