Kapittel

Hovedmål 3 i 2024: Statsforvaltningen bygger på kunnskap, er utviklingsorientert og har god styring, organisering og ledelse

DFØ er rådgiver, kunnskapsleverandør, veileder, regelverksforvalter og kompetanseleverandør innen statlig styring, organisering og ledelse. I tillegg har vi ansvar for å drifte og utvikle to av konsernsystemene i staten.

Våre oppdrag og utviklingsaktiviteter innenfor disse fagområdene framgår i omtalen under.

3.3.1 Styringsparameter: Bruk av, og brukertilfredshet med, DFØs kompetansetjenester

DFØ tilbyr en rekke kompetansetjenester på styrings- organiserings- og ledelsesområdet, blant annet rådgivning, e-læringskurs, veiledning, seminarer og nettverk.

Tabellen viser utviklingen i andel fornøyde brukere av kompetansetjenester på styrings-, organiserings- og ledelsesområdet fra 2023 til 2024:

Kompetansetjenester innen styring, organisering og ledelse20232024
Tjenester knyttet til økonomiregelverket

81 pst.

88 pst.

Tjenester knyttet til utredningsinstruksen

89 pst.

87 pst.*10

Tjenester knyttet til rapportering til statsregnskapet

79 pst.

88 pst

Arbeidsgiverstøtte

85 pst.

88 pst.

Arbeidsgiverportalen

87 pst.

94 pst.

Kompetansetilbud til ledere

80 pst.

74 pst.

Kompetansetilbud til medarbeidere

82 pst.

71 pst.

Gjennomsnitt

83 pst.

84 pst.

Resultatet fra kunde- og brukerundersøkelsen viser at 84 prosent av brukerne er tilfredse med kompetansetjenestene innen styring, organisering og ledelse samlet sett. Dette er på omtrent samme nivå som i 2023.

Statens arbeidsgiverstøtte og Arbeidsgiverportalen

Statens arbeidsgiverportal hadde 1,3 millioner sidevisninger og 963 000 unike sidevisninger i 2024.

Statens arbeidsgiverstøtte utgjør, sammen med Arbeidsgiverpolitisk avdeling i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD), statens sentrale arbeidsgiverfunksjon. Statens arbeidsgiverstøttes oppgave er å gi svar og råd om relevant arbeidsrettslig regel- og avtaleverk for statlige virksomheter. De fleste statlige virksomhetene innen det statlige tariffområdet var i kontakt med statens arbeidsgiverstøtte i 2024. På en skala fra 1-6 oppnår vi en brukertilfredshet på 4,8 poeng, opp fra 4,7 i 2023.

3.3.2 Styringsparameter: Brukernes tilfredshet med DFØs tjenester innenfor regelverksforvaltning

Finansdepartementet har delegert til DFØ å forvalte økonomiregelverket og utredningsinstruksen. Forvaltning innebærer å vurdere behovet for regulering, utrede og formulere forslag til endringer i regelverket, tolke regelverkene og behandle unntakssøknader. Veiledning og opplæring er en viktig del av forvalterrollen for å sikre at formålet med regelverket nås.  Regelverkene skal bidra til effektiv ressursbruk, god styringsinformasjon og gode beslutningsgrunnlag. Formålet med økonomiregelverket er også å sikre at statlige midler brukes, at inntekter oppnås i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger, at fastsatte mål og resultatkrav oppnås, og at statens materielle verdier forvaltes på en forsvarlig måte.

DFØ tilbyr veiledningsmateriell, kurs og rådgivning innenfor økonomiregelverket og utredningsinstruksen. Samlet viser resultatet fra kunde- og brukerundersøkelsen i 2024 at 87 prosent av brukerne er fornøyd med DFØs tjenester på regelverksområdet. Dette er samme andel som i 2023.

Resultatene viser også at 87 prosent av brukerne mener at DFØs regelverksforvaltning av økonomiregelverket er tydelig og kunnskapsbasert. Dette er en oppgang fra 84 prosent i 2023.

Aktiviteter på økonomiregelverksområdet

Vi har i 2024 brukt mye ressurser på å bistå virksomheter som skal ta i bruk statlige regnskapsstandarder (SRS), blant annet ved å veilede og holde innlegg på kurs og samlinger. Det har vært stor pågang av henvendelser fra virksomheter og departementer i de ulike puljene av innføringsløpet. Det har særlig vært mange spørsmål om etableringen av virksomhetenes åpningsbalanse.

DFØ har publisert ny og utvidet veiledning om styring og tilskudd på dfo.no. I tillegg har vi sammen med Digitaliseringsdirektoratet publisert en oppdatert veiledning i styring og organisering av samarbeid om sammenhengende tjenester.

Vi har videreført tilbudet om en årlig regnskapsdag hvor sentrale problemstillinger knyttet til regelverk og regnskapsføring blir gjennomgått.  Vi har også holdt digitale kurs i økonomiregelverket og videreført nettverket for økonomiforvaltning. Det var stor oppslutning om alle disse tilbudene, og i evalueringene ga deltakerne meget gode tilbakemeldinger.

På styringsområdet hadde vi 31 sparremøter med statlige virksomheter og departementer. I møtene får deltakere mulighet til å adressere egne utfordringer med styringen, noe som også gir DFØ god brukerinnsikt.

DFØ arbeider kontinuerlig med videreutvikling av regelverket og rollen som regelverksforvalter. DFØs samlede kompetanse innen styring, organisering og ledelse gjør det mulig å løse oppgaver tverrfaglig. Samtidig benytter DFØ kompetansen på økonomiregelverket og utredningsinstruksen for å bidra til kvaliteten på utredningsprosjekter, evalueringer og områdegjennomganger.

3.3.3 Brukernes tilfredshet med DFØs tjenester innenfor betalingsformidling

DFØ skal i henhold til instruksen forvalte statens konsernkontoordning. DFØ skal inngå og forvalte rammeavtaler med banker om betalings- og kontoholdstjenester og forvalte konsernkontostrukturen i Norges Bank. Alle statlige virksomheter er brukere av DFØs tjenester på dette området.

Resultatet fra kunde- og brukerundersøkelsen viser at 85 prosent av brukerne er tilfredse med disse tjenestene. Dette er en nedgang fra 90 prosent året før.

DFØ har ansvaret for å forvalte en ordning for betalingskort til personer uten bankkonto. DFØ inngikk i 2024 en avtale med DNB om driften av løsningen. Betalingskortet benyttes for tiden av Arbeids- og velferdsetaten, Skatteetaten, Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) og Husbanken, for utbetaling av ytelser til personer uten bankkonto. Ved utgangen av 2024 var det i underkant av 10 000 aktive betalingskort, en reduksjon på om lag 1 000 aktive kort sammenlignet med samme tidspunkt i 2023.

3.3.4 Brukernes tilfredshet med DFØs tjenester innenfor rapportering til statsregnskapet og tilgang på regnskapsinformasjon fra statsregnskapet

Ifølge instruksen skal DFØ ved forvaltningen av statsregnskapet ivareta operative funksjoner som blant annet sammenstilling av innrapportering til statsregnskapet, kontroll og avstemming. DFØ sammenstiller regnskapstall for bevilgnings- og kapitalregnskapet, og svarer på spørsmål fra departementer og virksomheter om rapporteringen til statsregnskapet.

Riksrevisjonen konkluderer i Riksrevisjonens årlige rapport om revisjon fra statsbudsjett til statsregnskap 2023 (Dokument 1 (2024–2025)), med at statsregnskapet er riktig avlagt og presentert. I evalueringen i etterkant av prosessen med innrapportering til statsregnskapet og arbeidet med Meld. St. 3 (2023–2024) Statsrekneskapen 2023, svarer alle respondenter at de opplever informasjon om prosess og frister som tydelig. Av respondentene var det 88 prosent som var fornøyd med tjenestene knyttet til rapportering til statsregnskapet.

DFØ tilgjengeliggjør data fra statsregnskapet gjennom statsregnskapet.no og Forvaltningsløsningen. Begge løsningene viser data fra statsregnskapet, men i Forvaltningsløsningen er det muligheter for å drille dypere ned i dataene enn i statsregnskapet.no. Bruken av forvaltningsløsningen har økt, målt både i antall brukere (en økning på 6 prosent) og antall økter (en økning på 21 prosent) sammenlignet med 2023. Den årlige brukerundersøkelsen viser at brukerne er mer tilfredse enn tidligere år, samtidig som det fortsatt er et behov for opplæring.

For å gjøre forvaltningsløsningen mer kjent, har DFØ gjennom flere år holdt ulike kurs og arrangementer om løsningen for departementene enkeltvis. Dette har vært ressurskrevende arbeid. Fra 2025 vil vi tilby disse kursene gjennom Departementsakademiet. Departementsakademiet vil også ha mer grunnleggende kurs i bruk av statsregnskapet.no. Dette gjør kursene mer tilgjengelige for ansatte i departementene.

3.3.5 Styringsparameter: Bruk og nytte av DFØs rapporter, analyser og kunnskapsformidling

DFØs har i 2024 publisert 14 rapporter og to notater. DFØs rapporter og analyser danner kunnskapsgrunnlag for konkrete politiske tiltak, og belyser utviklingstrekk, sammenhenger og trender i forvaltningen over tid. Kunnskapsgrunnlag fra DFØ brukes også som kildegrunnlag i stortingsproposisjoner, stortingsmeldinger og offentlige utredninger, og er relevante over tid. I 2024 ble blant annet DFØs tidligere rapporter og analyser referert til i 13 offentlige utredninger. For eksempel blir DFØ brukt som kilde i NOU 2024: 7 om Norge og EØS: Utvikling og erfaringer.

Tilbakemeldingene fra våre oppdragsgivere i 2024 viser at samtlige er fornøyde med DFØs analyser og rapporter og at våre tjenester og kunnskap blir brukt.

DFØ formidler og deler kunnskap for å bidra til at statsforvaltningen bygger på kunnskap og er utviklingsorientert. DFØ har i 2024 holdt innlegg hos virksomheter, deltatt på seminarer og svart på spørsmål knyttet til statistikk og data. I 2024 fikk DFØ eksempelvis 16 forespørsler om å formidle kunnskap om direktoratsrollen, og 17 henvendelser om både formidling og bruk av data fra Innbyggerundersøkelsen. Oppdragsgivere skriver at DFØs kunnskapsformidling oppleves som relevant og er tilpasset målgruppen, og derfor er nyttig for dem.

I 2024 har det vært om lag 7 000 besøkende på DFØs nettsider med rapporter, analyser, undersøkelser og nøkkeltall og statistikk. Analyser og resultater fra Innbyggerundersøkelsen 2024 har skapt mest interesse i løpet av året, og DFØ-rapport 2024: 3 Tydeligere, men fortsatt under press er rapporten med flest nedlastninger.

3.3.6 Styringsparameter: Antall lærlinger i staten

Ved utgangen av 2024 var det registrert 260 lærlinger, en økning fra 238 registrerte lærlinger i 2023. Opplæringskontoret for statlige virksomheter (OK stat) arbeider aktivt med markedsføring og formidling av ordningen til bedrifter og skoler gjennom blant annet konferanser, nettverkssamlinger, webinarer, nyhetsbrev og skolebesøk. Årets lærlingundersøkelse vitner om høy trivsel og god motivasjon for å lære blant lærlingene tilknyttet OK stat.  I henhold til ny opplæringslov, søker OK stat endring fra opplæringskontor til samarbeidsorgan for statlige virksomhetene i samtlige fylker.

3.3.7 Prioriterte tiltak

DFØ har i tildelingsbrevet fått 14 prioriterte tiltak på dette fagområdet. Enkelte av tiltakene er utdypet i de supplerende tildelingsbrevene:

Forbedringstiltak på styringsområdet

  • DFØ skal utarbeide en plan for å følge opp identifiserte forbedringstiltak på styringsområdet.

DFØ har tidligere identifisert en rekke forbedringstiltak på styringsområdet. I år har vi både utarbeidet en plan som inneholder en oversikt over prioriterte tiltak i 2024 og 2025, og fulgt opp de tiltakene som var planlagt i 2024.

Fagsidene om styring på dfo.no/styring er revidert og presenterer et tydeligere budskap om hensikten med styring, tidsperspektiver i styringen og tilpasning til virksomhetens egenart. Nettsidene er også gjort mer brukerorientert i tett dialog med brukere.

Samlet sett skal tiltakene i planen bidra til at de ulike styringsprosessene henger bedre sammen, at det skal være enklere å tilpasse og effektivisere styringen og legge til rette for utvikling av styringen med nye metoder og ny teknologi.

Veiledning og regelverk på tilskuddsområdet

  • DFØ skal videreføre arbeidet med å utvikle veiledning og regelverk på tilskuddsområdet.

DFØ publiserte i desember 2024 nye veiledningssider på dfo.no om tilskudd fra staten. Målgruppen er departementer og tilskuddsforvaltere som skal utforme og forvalte statlige tilskudd.

Effektiv ressursbruk og områdegjennomganger

  • DFØ skal i arbeidet med ny metodeutvikling foreslå en løsning for bedre oppfølging og gevinstrealisering knyttet til områdegjennomganger. DFØ skal også gjennomføre etterevalueringer av områdegjennomganger og videreutvikle evalueringsverktøyet. Arbeidet med områdegjennomgangene for økt rammestyring av kommunesektoren og innovasjon og læring av koronapandemien skal videreføres i 2024. I tillegg skal DFØ bidra i arbeidet med konkrete områdegjennomganger og analyser ved behov.
Oppfølging og gevinstrealisering av områdegjennomganger

DFØ ble i tildelingsbrevet for 2024 gitt i oppdrag å utarbeide et forslag til bedre oppfølging og gevinstrealisering av områdegjennomganger. Forslaget til løsning skal støtte opp om fagdepartementenes ansvar for gevinstrealisering på eget område, og videre legge til rette for evaluering av iverksatte tiltak. Oppdraget ble gjennomført og avsluttet høsten 2024 og anbefalinger om tiltak ble overlevert til FIN. Arbeidet ses i sammenheng med DFØs ansvar for etterevalueringer av områdegjennomganger og videreutvikling av dette.

Etterevaluering av områdegjennomgang av ID-forvaltningen

DFØ har i 2024 gjennomført en etterevaluering av områdegjennomgangen av ID-forvaltningen. Formålet var å undersøke om besluttede oppfølgingspunkter var igangsatt og hvilke gevinster som er oppnådd så langt. Videre har DFØ identifisert bevarings- og forbedringspunkter ved områdegjennomgangen som verktøy basert på erfaringer fra et utvalg av de involverte. Notatet fra etterevalueringen vil bli ferdigstilt og publisert i løpet av våren 2025.

Områdegjennomganger

DFØ har i 2024 bidratt med flere områdegjennomganger og analyser (jf. supplerende tildelingsbrev 1, 2 og 4). Områdegjennomgangene for økt rammestyring av kommunene og innovasjon og læring av koronapandemien ble sluttført i 2024. Videre har vi arbeidet med følgende områdegjennomganger:

Områdegjennomgang om overføring av ubrukte bevilgninger

DFØ har i 2024 gjennomført en områdegjennomgang om overføring av ubrukte bevilgninger for budsjettposter med stikkordsfullmakt «kan overføres».  Formålet med områdegjennomgangen har vært å kartlegge utviklingen i overføringer, få innsikt om hvorfor omfanget har økt og hvordan budsjettposter med stikkordsfullmakten «kan overføres» forvaltes, og vurdere om det er systemiske forhold knyttet til bruk av stikkordsfullmakten «kan overføres» som bør endres. Den ble gjennomført i to faser. I fase 1 kartla vi omfanget av overføringene de siste årene og gjorde vurderinger knyttet til enkeltposter om hvorfor overføringene er store, og hva konsekvensene vil være ved å redusere bevilgningen for enkelte budsjettposter i 2025. I fase 2 har vi kartlagt videre og vurdert om det er noe ved dagens praksis og bruk av stikkordsfullmakten som bør endres eller justeres.

Begge rapportene vil bli publisert i 2025.

Områdegjennomgang om digitale fellesløsninger

DFØ har i 2024 gjennomført en områdegjennomgang om digitale fellesløsninger i offentlig sektor. Formålet med områdegjennomgangen har vært å få bedre forståelse av om og ev. hvordan digitale fellesløsninger kan bidra til økt kvalitet og reduserte kostnader i offentlig sektor, og hvordan vi kan legge til rette for at gevinstpotensialet ved de eksisterende fellesløsningene realiseres. Mer konkret skulle områdegjennomgangen gi oversikt over kostnadsbildet til fellesløsninger, identifisere hemmere og fremmere for bruk av fellesløsningene, gi kunnskap om potensialet for økt bruk og gevinstpotensialet, kartlegge i hvilken grad fellesløsningene utvikles, driftes og finansieres på en hensiktsmessig og bærekraftig måte og til sist vurdere juridiske, organisatoriske og finansielle tiltak for mer effektiv utnyttelse av eksisterende fellesløsninger, og anbefale eventuelle hensiktsmessige tiltak. Oppdraget startet opp høsten 2023 og endelig rapport ble levert i september 2024 til Finansdepartementet og Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Rapporten vil etter planen bli publisert i løpet av våren 2025.

Kvalitet i statlige utredninger

  • DFØ skal videreutvikle kurs og andre formidlingstiltak samt rådgivningstjenester som styrker etatens utredningskompetanse og kvalitet på statlige utredninger.

I 2024 har vi fortsatt å videreutvikle og tilby kurs i utredningsinstruksen. Heldagskursene har vært fulltallige, og tilbakemeldinger fra deltagerne har vært gode. Både faglig innhold, gruppeoppgaver og foredragsholdere har bidratt til økt forståelse for bruk av utredningsinstruksen i utredningsarbeidet. Vi har også holdt innlegg om utredningsinstruksen på forespørsel fra eksterne, og i løpet av 2024 har vi holdt i underkant av tjue større og mindre foredrag om utredningsinstruksen. Etterspørselen etter kurs og eksterne innlegg har vært økende. I tillegg til kurs i egen regi, bidrar vi også med heldagskurs og forelesninger i regi av Departementsakademiet.

Videre har vi et nettverk i samfunnsøkonomiske analyser, som skal bidra til erfaringsutveksling og deling av god praksis på tvers i forvaltningen. DFØ arrangerer halvårlige møter, og i 2024 har det i snitt deltatt 150 deltagere fysisk og digitalt på hvert av disse møtene.

På bakgrunn av en økning i henvendelser og spørsmål fra kursdeltagere har vi etablert en rådgivningstjeneste på utredning- og analyseområdet, slik at eksterne kan booke lavterskelmøter med oss for å få bistand til sitt utredningsarbeid. Rådgivningstjenesten ble startet opp våren 2024, og interessen har vært økende. Deltagerne på rådginingsmøtene har vært utelukkende positive til den bistanden vi har gitt. Vi planlegger å fortsette med denne tjenesten i 2025.

Høsten 2024 ble utredningsinstruksen og tilhørende veileder oppdatert, der de fleste endringer er gjort på EØS- og Schengenområdet. I tillegg har DFØ gjort en rekke presiseringer i veilederen som gjelder for alle saker. Blant annet har vi presisert betydningen av å inkludere sårbare berørte grupper i utredningsarbeidet, herunder barn og unge. Et annet eksempel er at vi har tydeliggjort at instruksen har et stort handlingsrom for å bruke ulike metoder, arbeidsmåter og et godt faglig skjønn.

I 2019 kartla DFØ kvaliteten på statlige utredninger i en statusmåling, og funnene viste at utredninger ofte er mangelfullt utredet. Særlig er det alternative tiltak som sjeldent utredes tilstrekkelig godt. I 2024 har vi gjort en ny måling av kvaliteten på statlige utredninger og etterlevelsen av kravene i utredningsinstruksen. Resultatene fra denne målingen vil bli publisert våren 2025.

Innovasjon i offentlig sektor

  • DFØ skal styrke kunnskapen om hvordan innovasjonsprosjekter kan finansieres på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer. DFØ skal kartlegge ulike modeller for kostnadsdeling og erfaringer med modellene, og foreslå tiltak for hvordan fleksibiliteten i dagens budsjettregelverk kan benyttes på en effektiv måte.

DFØ har levert den første av tre leveranser på oppdraget om finansiering av tverrgående utviklingsarbeid. Formålet med leveransen var å øke kunnskapen om hvordan utviklingsarbeid kan finansieres på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer. Notatet viser muligheter for tverrgående finansiering i relevante regelverk og tilskudds- og finansieringsordninger, i tillegg til hvordan finansiering er løst i praksis i fire tverrgående samarbeid. Arbeidet fortsetter etter avtalt plan og med de to siste leveransene innen utgangen av 2025.

Tillitsreformen i offentlig sektor

  • DFØ skal bistå KDD i arbeidet med tillitsreformen. Arbeidet innebærer å gi råd og støtte samt dokumentere eksempler fra statlige virksomheter. DFØ skal også utarbeide et notat om problemstillinger knyttet til styring og tillitsreform. I tillegg skal DFØ bistå DFD med å arrangere en tillitsreformuke samt utføre andre oppdrag knyttet til tillitsreformen.

DFØs veiledning av statlige virksomheter innenfor styring, organisering og ledelse bygger opp under hensikten med tillitsreformen. Notat om problemstillinger knyttet til styring og tillitsreform har inngått som en del av forberedelsene til tillitsreformuka.

Tillitsreformuka ble gjennomført av DFØ i samarbeid med DFD fra 11.- 15. november, og arrangementene som ble gjennomført av DFØ hadde til sammen 3 700 deltakere.  Hensikten med uken var å gi inspirasjon, verktøy og kunnskap om temaer innenfor kjernen av det som er tillitsreformen, innovasjon, partssamarbeid, styring og ledelse. Evaluering som ble sendt ut i etterkant, vitner om meget godt faglig utbytte hos deltakerne. Tillitsreformuka ga oss også god brukerinnsikt og resulterte i to nye e-læringskurs.

Retningslinjer og veiledning for organisering av uavhengige forvaltningsorganer

  • DFØ skal bistå DFD i oppfølgingen av tilrådningene fra forvaltningslovutvalget.

Med utgangspunkt i forvaltningslovutvalget i NOU 2019:5 Ny forvaltningslov er DFØ bedt om å utarbeide en digital veiledning for etablering, organisering og styring av forvaltningsorganer hvor hele eller deler av virksomheten er tenkt å være uavhengig. Formålet er å gjøre det enklere for departementene å etablere og styre uavhengige forvaltningsorganer innenfor rammene av gjeldende lovverk. Veiledningen skal etter planen tilgjengeliggjøres på DFØs nettsider i slutten av mars 2025.

Ny forvaltningsstruktur for håndheving av forordning for kunstig intelligens (KI)

  • DFØ skal i samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet utrede og gi en anbefaling til etablering av en ny nasjonal forvaltningsstruktur for håndheving av EUs KI-forordning.

DFØ har, med bistand fra Digitaliseringsdirektoratet (Digdir), vurdert og anbefalt en forvaltningsmodell for håndheving av KI-forordningen i Norge (DFØ 2024:9).

DFØ anbefaler Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som nasjonalt kontaktpunkt og koordinerende tilsyns-/markedsovervåkningsorgan for KI-forordningen. For å sikre god samordning, anbefales videre at Nkom, Digdir og Datatilsynet alle får i oppdrag å fortsatt informere og veilede om kunstig intelligens og KI-forordningen, inklusive å samarbeide om etablering og drift av en nasjonal sandkasse.

Arbeidsgiverstrategien for det statlige tariffområdet 2024-2027

  • DFØ skal, i samarbeid med DFD, være en sentral pådriver for å iverksette arbeidsgiverstrategien for 2024-2027, og bidra i arbeidet med å utvikle en handlingsplan for å følge opp strategien.

DFØ har bidratt i utviklingen av en handlingsplan som følger opp strategien og gitt innspill til et refleksjonsmateriale som er publisert på Regjeringen.no og delt på Statens arbeidsgiverportal. Strategien setter søkelys på tre hovedområder: Arbeidsgiverrollen, endring og omstilling og kompetanse. DFØ støtter opp om arbeidsgiverstrategiens mål og tiltak gjennom rådgiving og tjenestetilbud.

Grunnlag for god ledelse i staten

  • DFØ skal, i samarbeid med DFD, være en sentral pådriver for at det nye grunnlaget for god ledelse blir kjent i de statlige virksomhetene, og bidra i arbeidet med å utvikle en handlingsplan for å følge opp grunnlaget.

DFØ har bidratt i utviklingen av en handlingsplan som følger opp ledelsesgrunnlaget og i refleksjonsmaterialet som er publisert på regjeringen.no og delt på Statens arbeidsgiverportal. Grunnlaget for god ledelse i staten synliggjør fem overordnede forventninger til ledere: kjenn rammene, styrk medarbeiderne, se helheten, vær innovativ og utvikle deg som leder. Dette er forventninger som DFØ bygger flere av sine nye tiltak rundt. DFØ støtter også opp om grunnlagets forventninger til de statlige lederne gjennom tjenestetilbud på ledelsesområdet og vårt øvrige arbeid.

Tallgrunnlag lønnsoppgjør

  • DFØ skal videreføre løsningen for data om ansettelsesforhold og lønn i staten til bruk i arbeidet med lønnsoppgjørene og analyser. DFØ skal levere tallgrunnlag til DFD og hovedsammenslutningene, og datamateriale til Statistikk- og beregningsutvalget i staten (SBU).

DFØ innhenter, bearbeider og tilgjengeliggjør data om ansettelsesforhold og lønn i staten. Tallene kommer fra alle statlige virksomheter og blir oppdatert kvartalsvis. DFØ samhandler med DFD for å holde dataene oppdatert.

Arbeid med konferanser

  • DFØ skal bistå DFD i arbeidet med å arrangere en statlig lærebedriftskonferanse og en topplederkonferanse.

Statlig lærebedriftkonferanse ble arrangert på Deichman Bjørvika 29. november 2024 med 80 deltakere. I tillegg var det mulig å følge konferansens to første timer digitalt, og opptaket ligger tilgjengelig på regjeringen.no. Målet med konferansen er å bidra til kunnskap og inspirasjon knyttet til rekruttering og oppfølging av lærlinger, samt gi mulighet for nettverksbygging og erfaringsutveksling. Evalueringen som er sendt deltakerne i etterkant vitner om et vellykket arrangement.

DFØ har bistått DFD i arbeidet med å planlegge og gjennomføre topplederkonferansen 2024. Konferansen ble gjennomført 3. september på Nasjonalmuseet i Oslo og hadde tittelen «Hele samfunnet digitaliseres – henger forvaltningen med?».

Oppfølging av strategien for departementsfellesskapet 2021-2025

  • DFØ skal utarbeide en rapport som oppsummerer foreløpige erfaringer fra kjernegruppeforsøket. DFØ skal også foreslå alternative opplegg for en sluttevaluering av strategien samt hvordan pilotering med kjernegrupper kan følges opp i det videre arbeidet. I tillegg skal DFØ bidra med å analysere aktuelle utfordringer og utviklingstrekk for departementsrollen.

DFØ har på oppdrag fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet gjennomført en evaluering av forsøket med kjernegrupper i departementene.

Evalueringen viser at kjernegrupper primært bør brukes på områder med vedvarende og gjenstridige utfordringer. For andre kompliserte samfunnsutfordringer kan det være andre løsninger som passer vel så godt og som er mindre ressurskrevende. Og hvis nye grupper blir etablert er det viktig at andre legges ned eller at arbeidet overføres til den ordinære linja.

I 2023 gjennomførte DFØ en midtveisevaluering av tiltakene i departmentsstrategien 2021-2025. DFØ har gjennom to notater skissert ulike tilnærminger til hvordan sluttevalueringen kan gjennomføres. DFD og DFØ har fagdialog om den videre oppfølgingen av kjernegruppene og sluttevalueringen av departementsstrategien.

På oppdrag fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og Barne- og familiedepartementet har DFØ i 2024 startet arbeidet med å evaluere etatssamarbeidet om kjernegruppe for utsatte barn og unge. Evalueringen vil pågå i 2025.

Departementsrollen

DFØ bidrar i et prosjekt der målet er å belyse hvordan departementsrollen har utviklet seg de siste 10-15 årene, og trekke frem aktuelle utfordringer som departementene står overfor og som vil påvirke departementsrollen. Prosjektet skal også drøfte hvordan departementene kan møte utfordringene og hvordan departementsrollen kan utvikles videre.  Analysen vil blant annet bli benyttet som grunnlag for arbeidet med revisjon av departementsstrategien som vil gjelde fra 2026. Prosjektet startet i september 2024 og vil bli ferdigstilt i løpet av mai 2025.

Andre tiltak på området

Årlig rapport om forvaltning og utvikling av økonomiregelverket for staten

  • DFØ skal utarbeide en årlig rapport til Finansdepartementet om egen forvaltning av økonomiregelverket for staten.

Den årlige rapporten for 2023 om forvaltningen av økonomiregelverket var et grunnlag for fagdialog med Finansdepartementet i 2024. Rapporten er publisert på dfo.no.

Utvikling i antall ansatte i statsforvaltningen

Som en del av instruksen har DFØ gjennomført en kartlegging av utvikling i antall arbeidsforhold i statsforvaltningen. Resultatene er basert på statistikk fra SSB og vår egen undersøkelse, og er tilgjengelig på DFØs nettsider. Resultatene vil bli benyttet som et godt faktagrunnlag for videre planlegging av statlig organisering.

Statsansatteundersøkelsen

Høsten 2024 gjennomførte DFØ datainnsamling for statsansatteundersøkelsen. Undersøkelsen gir et overordnet bilde av hvordan statsansatte opplever sin arbeidssituasjon. Undersøkelsen ble utført for syvende gang siden 2007. Resultatene vil bli publisert i 2025.

3.3.8 Oppdrag i supplerende tildelingsbrev

DFØ har i supplerende tildelingsbrev nr. 2, 3 og 4 fått flere tilleggsoppdrag fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, Finansdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet. Enkelte av oppdragene er en videreføring fra supplerende tildelingsbrev i 2023:

Mangfold og inkludering

  • DFØ skal være en pådriver for økt bevissthet hos statlige arbeidsgivere om mangfoldsledelse og mangfoldsrekruttering. Sentrale virkemidler er verktøy på arbeidsgiverportalen, e-læringskurs og traineeprogram.

DFØ har arrangert et erfaringsseminar for HR-ledere, -medarbeidere og ledere i staten med fokus på årets fellesføring, mangfoldsrekruttering og mangfoldsledelse. På seminaret ble fellesføringen presentert, samt ulike verktøy tilgjengelige som kan støtte HR og ledere i deres arbeid med mangfold og inkludering. DFØ har i tillegg gjennomført en tre måneder lang markedsføringskampanje i sine kanaler, hvor temaene mangfold og inkludering ble fremhevet. Kampanjen inkluderte nyhetsbrev og innlegg på sosiale medier om blant annet fellesføringen og mangfoldsledelse.

DFØ besvarer spørsmål fra ulike statlige virksomheter knyttet til ordningen. I tillegg har DFØ i 2024 også presentert Traineeprogrammet i staten for lokalt Nav kontor i Trøndelag.

DFØ er med i mangfoldsnettverket i staten. I tillegg til å ha ordinære møter i nettverket ble det i 2024 arrangert en samling for virksomhetenes toppledere, i hovedsak i regi av Forsvaret. Her var fokuset likestilling i forlengelse av det regjeringsoppnevnte Mannsutvalgets rapport Likestillingens neste steg. DFØ benyttet anledningen til å informere om hvordan DFØ jobber noe bredere med mangfold og inkludering.

Buddyordningen

  • DFØ skal videreføre og videreutvikle Buddyordningen, der lærlinger gir støtte til elever på videregående skoler slik at de skaffer seg læreplass.

DFØ gjennomførte en pilot i uke 41 med faddere, som var andreårslærlinger i DFØ, og elever fra Nydalen videregående skole. Prosjektet avvek fra planen ved at fadderne kun kom fra DFØ og at elevene ikke var i målgruppen (minoritetsspråklige gutter som står i fare for å droppe ut av videregående skole). Piloten ga viktig innsikt som gir retning til videreutvikling av ordningen.

Tariffavtalte avsetninger

  • DFØ har fått tildelt 100 000 kroner for å følge opp et igangsatt prosjekt for partene sentralt om utarbeidelse av materiale om partssamarbeid og medbestemmelse.

DFØ fikk i 2023 avsatt midler for å bidra til utarbeidelse av en veileder om partssamarbeid og medbestemmelse til bruk for regionale samarbeidskonferanser. Dette var et samarbeidsprosjekt mellom de sentrale partene i det statlige tariffområdet og DFØ som prosjektleder. DFØ inngikk i 2023 avtale med PWC som bidro til utviklingen av veilederen. De avsatte midler for 2024 gjelder en tilleggsbevilgning fra partene til DFØ for å foreta en formatendring.

Virksomhetsplattformen

  • DFØ har fått tildelt 400 000 kroner til å oppdatere plattformen for å sikre bedre brukergrensesnitt, utvikle ønsket funksjonalitet og øke sikkerheten for virksomhetene.

Virksomhetsplattformen, som samlet består av over 5 000 kurs, brukes i dag av 73 statlige virksomheter med til sammen 95 000 brukere. DFØ er godt i gang med å forbedre funksjonaliteten gjennom oppgraderinger som er tilpasset virksomhetene i enda større grad, blant annet ved bytte av LMS fra Moodle til Workplace. Stadig oppgradering tilpasset virksomhetene bidrar også til å øke sikkerheten.

Kurs i forvaltningskompetanse og universell utforming av kurs

  • DFØ har i 2024 fått tildelt 270 000 kroner til å ferdigstille et kurs i grunnleggende forvaltningskompetanse, og legge til rette egne e-læringskurs for synshemmede.

DFØ har lansert et nytt e-læringskurs om saksbehandling og hvordan ivareta saksbehandlerollen i staten på en forsvarlig måte. Kurset tar for seg saksbehandling knyttet til myndighetsutøvelse, og er siste delleveranse i oppdraget om å utvikle et samlet tilbud om grunnleggende forvaltningskompetanse. For å få best mulig læringsutbytte er det også utviklet en veiledningspakke for ledere, HR og opplæringsansvarlige om hvordan de kan legge til rette for å knytte innholdet i kurset til virksomhetens egne problemstillinger. Kurset ivaretar kravene for universell utforming, slik at også synshemmede kan gjennomføre det.

Offentliggjøring av lønn og ev. andre ytelser

  • DFØ skal vurdere hvordan et krav om å opplyse om utgifter til lønn og ev. andre ytelser for virksomhetsleder og ev. styre kan utformes for å inngå i Finansdepartementets rundskriv om statlige virksomheters årsregnskap.

Forslag skal leveres til Finansdepartementet innen fristen 1. april 2025.

Endringer i bestemmelsene om enkeltstående tilskudd

  • DFØ skal innhente kunnskap om positive og negative virkninger av DFØs forslag til endring av bestemmelsene om enkeltstående tilskudd (pkt. 6.4.2).

DFØ vil gå i dialog med et utvalg departementer for å innhente kunnskap og lage en oppsummering som skal leveres til Finansdepartementet innen fristen 30. april 2025.

Lederprogram og pilot for ledere i staten

  • DFØ har fått tildelt 400 000 kroner for å bistå i DFDs arbeid med å utrede de overordnede rammene for et nytt lederprogram i staten, og starte arbeidet med å utvikle programmet som skal piloteres i DFD.

DFØ har bistått i DFDs arbeid med å utrede de overordnede rammene for et nytt lederprogram i staten. Forprosjektet har som mandat å lage en overordnet ramme for lederprogrammet, inkludert finansieringsmodeller og innretning. Lederprogrammet vil bli pilotert i 2025. I forbindelse med dette startet DFØ også opp et innsiktsarbeid i 2024.

Evaluering av Valgdirektoratet

  • DFØ skal gjennomføre en virksomhetsevaluering av Valgdirektoratet. Formålet med evalueringen er å vurdere om målene med opprettelsen er nådd.

På oppdrag fra KDD gjennomfører DFØ en evaluering av Valgdirektoratet. Som del av dette ønskes en vurdering av hvordan virksomheten ivaretar sine oppgaver, hvordan det leverer på samfunnsoppdraget, samt om virksomheten har hensiktsmessige rammer.  Arbeidet startet i september 2024, og skal ferdigstilles i april 2025.

Evaluering av Datatilsynet

DFØ har evaluert Datatilsynet på oppdrag fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFØ-rapport 2024:8). Oppdragsgiver har gitt positiv tilbakemelding på evalueringen og opplyser at den benyttes som grunnlag i styringen av Datatilsynet.

Kultur og ledelse i Politiet

På oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet (JD) har DFØ kartlagt og vurdert resultater og eventuelle effekter av politiets tiltak rettet mot kultur og ledelse (DFØ-rapport 2024:2). Ulike deler av politiet har gitt uttrykk for at rapporten er et godt grunnlag for politiets videre arbeid med kultur og ledelse. Rapporten er presentert i flere større samlinger, blant annet for politiets utvidete ledergruppe (NLGU), for Politidirektoratet og for enkelte politidistrikter (Sør-Øst, Agder og Vest).

Evaluering av Vitenskapskomiteen og mat og miljø

DFØ har evaluert Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (DFØ-rapport 2024:6). For å være bedre rustet til å møte det framtidige behovet for tverrfaglige og tverrsektorielle risikovurderinger, anbefaler DFØ enkelte justeringer i styringen og organiseringen av VKM.

3.3.9 Vurdering og analyse av utvikling for hovedmål 3: Statsforvaltningen bygger på kunnskap, er utviklingsorientert og har god styring, organisering og ledelse

I 2024 har DFØ bidratt positivt til at statsforvaltningen bygger på kunnskap, gjennom egne rapporter og evalueringer, tilgjengeliggjøring av andre kunnskapsdokumenter, og ikke minst gjennom ny veileder i utredningsinstruksen, kurs og sparring om mål- og resultatstyring og evaluering. Bruk av, og tilfredshet med, våre tjenester holder seg på et høyt nivå Samtidig ser vi stor etterspørsel etter mer veiledning og direkte formidling av våre funn og analyser.

Tilbakemeldinger fra brukere viser at DFØs rapporter og kunnskapsformidling blir brukt og blir ansett som nyttige for forvaltningen, også for flere enn oppdragsgivere og de som har deltatt i undersøkelsene/analysene. Det gjelder også DFØs statistikk og oversikt på våre nettsider.

DFØ bidrar til en utviklingsorientert forvaltning på ulike måter, gjennom regelverksforvaltning, kompetanseutvikling, veiledning, kunnskapsformidling og inspirasjon. En utviklingsorientert forvaltning skal både jobbe for inkrementell forbedring og økt effektivitet, samtidig som det skal være rom for å se etter, og teste, innovative løsninger. I 2024 har vi prioritert å jobbe tverrfaglig og samarbeidet med Digitaliseringsdirektoratet og andre eksterne kompetansemiljøer, med veiledning i styring og organisering av samarbeid, finansiering av tverrgående utviklingsarbeid og med temaer knyttet til tillitsreformen, for å nevne noe.  Vi har videre lagt vekt på å møte kritikk med nysgjerrighet. I 2024 har kritikken vært rettet mot vår veiledning til utredningsinstruksen. Gjennom å møte kritikerne, og utforske deres synspunkter, har vi fått innspill som har vært nyttige i arbeidet med å oppdatere veilederen.

Vi samarbeider også godt med Departementsakademiet, og leverer flere kurs/innlegg der målgruppen er ansatte og ledere i departementene.

Også i 2024 har vi videreutviklet kompetansetjenestene innenfor styring og ledelse. For å oppnå effekter på våre fagområder, legger vi stor vekt på å involvere brukerne. Dette er særlig viktig når vi utvikler veiledning og kompetansetjenester på nett. Vi vil fortsette med å utvikle innhold og tjenester i dialog med brukere slik at tjenestene våre oppleves som nyttige og fremtidsrettet.

Fra 2027 skal alle statlige virksomheter levere regnskap etter de statlige regnskapsstandardene (SRS). DFØ har også i 2024 brukt mye ressurser på virksomheter som er på ulike steder i innføringsløpet. Periodisert regnskapsinformasjon gir bedre informasjon om ressursbruk over tid, blant annet ved at vi får bedre informasjon om investeringer.

Når alle virksomheter leverer regnskap etter SRS, får staten et bedre grunnlag for å måle produktivitet over tid og sammenligne virksomheter. Det gir et bedre grunnlag for god styring. Dette forutsetter imidlertid at departementer og virksomheter forstår hvordan de kan bruke den nye informasjonen de får. DFØ har særlig prioritert veiledning på hvordan den nye informasjon kan tas i bruk i styringen. Likevel ser vi at mange virksomheter ikke enda ser nytten av periodisert regnskapsinformasjon. DFØ vil fremover prioritere arbeidet med hvordan periodisert regnskapsinformasjon kan gjøres tilgjengelig for statlige virksomheter på en sånn måte at det enkelt kan tas i bruk i virksomhetsstyringen og etatsstyringen.

Fotnoter

10Endringer i målemetode fører til at tall for 2023 og 2024 ikke er direkte sammenlignbare.

Oppdatert: 14. april 2025

DFØs årsrapport 2024

Skriv ut / lag PDF

1. Leders beretning 2024

2. Introduksjon til virksomheten 2024

2.1 DFØs samfunnsoppdrag

2.2 Organisasjon og ledelse

2.3 Utvalgte hovedtall

2.4 DFØs samarbeid med andre virksomheter

Fotnoter

3. Årets aktiviteter og resultater i 2024

Hovedmål for DFØ i 2024

Hovedmål 1 i 2024: DFØs kunder har effektiv økonomistyring

3.1.1 Styringsparameter: Kundenes vurdering av om DFØs økonomitjenester gir effektivitet og gevinster

3.1.2 Styringsparameter: Kundenes vurdering av om deres økonomiske data er lett tilgjengelig og gir god støtte i virksomhetsstyringen

3.1.3 Styringsparameter: Bruk av DFØs digitale løsninger

Utvikling i bruken av DFØs chatbot

Utvikling i bruken av elektroniske fakturaer

Utvikling i bruken av digitale tjenester på anskaffelsesområdet

3.1.4 Prioriterte tiltak

Bruk og nytte av tjenestetilbudet på økonomiområdet

Utviklingstiltak

HR-system (DFØ HR)

Løsning for lokale lønnsforhandlinger

Selvbetjeningsportal

Automatisering av lønnsutbetaling

Arbeid med lønnsoppgjøret i 2024

Ny driftsmodell på regnskapsområdet

Forbedringstiltak på regnskapsområdet

Periodisert budsjettering ved SRS

Innkjøps- og fakturaløsningen

Innføring av ny fakturaportal

Universell utforming

Kundeopptak

3.1.5 Vurderinger og analyse av utvikling for hovedmål 1: DFØs kunder har effektiv økonomistyring

Fotnoter

Hovedmål 2 i 2024: Offentlig sektor gjennomfører effektive og innovative anskaffelser som bidrar til å fremme grønn omstilling og bærekraftig utvikling

3.2.1 Grad av modenhet hos virksomhetene i bruk av digitale verktøy i offentlige anskaffelser

3.2.2 Grad av modenhet hos virksomhetene innen bærekraftige offentlige anskaffelser

3.2.3 Grad av modenhet hos virksomhetene innen innovative offentlige anskaffelser

3.2.4 Tilrettelagt gevinst av statlige felles innkjøpsavtaler

3.2.5 Brukernes vurdering av om DFØs tjenester på anskaffelser gir effektivitet og gevinster

3.2.6 Brukernes kjennskap til og bruk av veiledningsmateriale om offentlige anskaffelser

3.2.7 Brukernes tilfredshet med markedsplassen for skytjenester

3.2.8 Prioriterte tiltak

Arbeid med grønne offentlige anskaffelser

Veiledningstilbud

Arbeid med Norgesmodellen

Drift av kunngjøringstjenesten Doffin og innføring av eForms

Måling av innovasjon i offentlige anskaffelser

Analyse av utvikling i statlig konsulentbruk

3.2.9 Vurdering og analyse av utvikling for hovedmål 2: Offentlig sektor gjennomfører effektive og innovative anskaffelser som bidrar til å fremme grønn omstilling og bærekraftig utvikling

Fotnoter

Hovedmål 3 i 2024: Statsforvaltningen bygger på kunnskap, er utviklingsorientert og har god styring, organisering og ledelse

3.3.1 Styringsparameter: Bruk av, og brukertilfredshet med, DFØs kompetansetjenester

Statens arbeidsgiverstøtte og Arbeidsgiverportalen

3.3.2 Styringsparameter: Brukernes tilfredshet med DFØs tjenester innenfor regelverksforvaltning

Aktiviteter på økonomiregelverksområdet

3.3.3 Brukernes tilfredshet med DFØs tjenester innenfor betalingsformidling

3.3.4 Brukernes tilfredshet med DFØs tjenester innenfor rapportering til statsregnskapet og tilgang på regnskapsinformasjon fra statsregnskapet

3.3.5 Styringsparameter: Bruk og nytte av DFØs rapporter, analyser og kunnskapsformidling

3.3.6 Styringsparameter: Antall lærlinger i staten

3.3.7 Prioriterte tiltak

Forbedringstiltak på styringsområdet

Veiledning og regelverk på tilskuddsområdet

Effektiv ressursbruk og områdegjennomganger

Oppfølging og gevinstrealisering av områdegjennomganger
Etterevaluering av områdegjennomgang av ID-forvaltningen
Områdegjennomganger
Områdegjennomgang om overføring av ubrukte bevilgninger
Områdegjennomgang om digitale fellesløsninger

Kvalitet i statlige utredninger

Innovasjon i offentlig sektor

Tillitsreformen i offentlig sektor

Retningslinjer og veiledning for organisering av uavhengige forvaltningsorganer

Ny forvaltningsstruktur for håndheving av forordning for kunstig intelligens (KI)

Arbeidsgiverstrategien for det statlige tariffområdet 2024-2027

Grunnlag for god ledelse i staten

Tallgrunnlag lønnsoppgjør

Arbeid med konferanser

Oppfølging av strategien for departementsfellesskapet 2021-2025

Departementsrollen

Andre tiltak på området

Årlig rapport om forvaltning og utvikling av økonomiregelverket for staten

Utvikling i antall ansatte i statsforvaltningen

Statsansatteundersøkelsen

3.3.8 Oppdrag i supplerende tildelingsbrev

Mangfold og inkludering

Buddyordningen

Tariffavtalte avsetninger

Virksomhetsplattformen

Kurs i forvaltningskompetanse og universell utforming av kurs

Offentliggjøring av lønn og ev. andre ytelser

Endringer i bestemmelsene om enkeltstående tilskudd

Lederprogram og pilot for ledere i staten

Evaluering av Valgdirektoratet

Evaluering av Datatilsynet

Kultur og ledelse i Politiet

Evaluering av Vitenskapskomiteen og mat og miljø

3.3.9 Vurdering og analyse av utvikling for hovedmål 3: Statsforvaltningen bygger på kunnskap, er utviklingsorientert og har god styring, organisering og ledelse

Fotnoter

Hovedmål 4 i 2024: Offentligheten kan enkelt ta i bruk informasjon om resultater og ressursbruk i forvaltningen

3.4.1 Styringsparameter: Brukertilfredshet med statsregnskapet.no

3.4.2 Prioriterte tiltak

Produksjon og bruk av data om effektiv ressursbruk

3.4.3 Vurdering og analyse av utvikling for hovedmål 4: Offentligheten kan enkelt ta i bruk informasjon om resultater og ressursbruk i forvaltningen

Fotnoter

Resultatmatrise for styringsparametre i 2024

3.5.1 Statistikk

Ressursbruk 2024

3.6.1 Ressursbruk for lønns- og regnskapstjenestene

3.6.2 Ressursbruk for offentlige anskaffelser

3.6.3 Ressursbruk for styring, organisering og ledelse

3.6.4 Nøkkeltall fra årsregnskapet

Bevilgingsandel

Utnyttelsesgrad post 01-29

Drift

Lønn

Fotnoter

Andre prioriterte tiltak i 2024

Helhetlig utvikling av DFØs fagområder

Mål- og resultatstyringssystemet

4. Styring og kontroll i virksomheten i 2024

4.1 Budsjettsituasjonen i 2024

4.2 Effektiv drift og produktivitetsutvikling

4.3 Internkontroll og risikostyring

4.4 Sikkerhet og beredskap

Hendelser knyttet til drift av digitale tjenester eller informasjonssikkerhet

4.5 Behandling av personopplysninger

4.6 Oppfølging av saker fra Riksrevisjonen

4.7 Fellesføringer for 2024

4.7.1 Arbeid for å redusere klimagassutslipp, natur

4.7.2 Utvikling i antall ansettelser av personer med funksjonsnedsettelse

4.7.3 Konsulentbruk

4.8 Bemanning og personalforvaltning

Rapportering i henhold til SSBs statistikk

Rapportering i henhold til DFØs lønns- og personalsystem

Lokalisering av ansatte

Kjønnssammensetning i DFØ

Sykefravær

Turnover

Tilgang på kompetanse

Likestilling og mangfold

Rapportering aktivitets- og redegjørelsesplikt – DFØ som offentlig myndighet (§24)

Fotnoter

5. Vurdering av framtidsutsikter i 2024

6. Årsregnskap for DFØ i 2024

Årsregnskap 2024 – ledelseskommentar

Bekreftelse

Vesentlige forhold ved årsregnskapet

Bevilgningsrapportering

Virksomhetsregnskapet

Revisjonsordning

Årsregnskap for DFØ 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.