Regjeringens perspektivmelding (Meld. St. 31 (2023–2024) peker på flere utfordringer som vil ha betydning for DFØ i årene framover. Behov for langsiktig bærekraft i de offentlige finansene, kamp om arbeidskraft, nødvendige investeringer i ny teknologi og usikre internasjonale forhold fører til ubalanser som må dekkes inn blant annet gjennom bedre ressursbruk i offentlig forvalting. For å møte disse utfordringene har DFØ en viktig rolle gjennom sitt samfunnsoppdrag om å bidra til effektiv ressursbruk i staten.
Behovet for effektivisering stiller endrede krav til styring, organisering og ledelse, og nye måter å utnytte mulighetene digitalisering og bruk av kunstig intelligens gir. DFØ må i årene framover utvikle og levere tjenester som styrker forvaltningens evne til endring, innovasjon og prioritering. Som en del av dette skal vi også styrke vår posisjon som kunnskapsleverandør og legge til rette for bedre produksjon og bruk av data.
Økonomitjenestene preges av stramme økonomiske rammer, teknologiske endringer og stadig større krav til datasikkerhet. Vi skal levere framtidsrettede tjenester som ivaretar kundenes behov, og vurdere hvordan ny teknologi kan legge til rette for mer datadrevne prosesser og sammenhengende tjenester. Det blir også en stor og krevende utviklingsoppgave å tilpasse tjenestene til leverandørmarkedets overgang til skyløsninger. I det videre arbeidet med å utvikle tjenestene må DFØ fortsette å balansere behovene til enkeltkunder opp mot hensynet til å utløse stordriftsfordeler for staten.
Offentlige anskaffelser utgjør rundt 15 prosent av Norges brutto nasjonalprodukt, og er pekt ut som et viktig virkemiddel for å realisere bredere samfunnsmål som grønn omstilling og redusert arbeidslivskriminalitet. DFØ har en viktig rolle når det gjelder å støtte og veilede innkjøpere slik at de kan gjennomføre effektive, innovative og bærekraftige anskaffelser. Andre viktige oppgaver er å sentralisere og samordne offentlige innkjøp gjennom fellesavtaler. Dette gir store gevinster for fellesskapet i form av reduserte priser, lavere transaksjonskostnader og mer bærekraftige løsninger. Den planlagte framleggelsen av en ny anskaffelseslov i 2025 vil også kreve av ny veiledning og støtte for innkjøperne.
Som fagorgan for offentlige anskaffelser har vi også et ansvar for å følge med på europeiske og internasjonale endringer som har betydning for Norge på dette området. Nye krav og forventninger til bærekraft vil kreve omfattende veiledning, kompetanseheving og utvikling av verktøy for å sikre etterlevelse i offentlige anskaffelser.
De siste årene har DFØ vokst betydelig. Vi har fått flere fagområder, flere kunder, og utviklet nye tjenester. Tjenestene er blitt stadig mer digitale, og vi har arbeidet aktivt med å utvikle organisasjonen, kompetansen og styringen. Samtidig har teknologisk utvikling og geopolitiske endringer ført til et endret trusselbilde. Offentlige forvaltningsorganer er av Nasjonal sikkerhetsmyndighet utpekt som ett av tre områder som er særlig utsatt for ondsinnet aktivitet fra statlige aktører og innsidere. DFØs tjenesteportefølje er stor og kompleks, og vi må være forberedt på å styrke innsatsen ytterligere på sikkerhetsområdet.
Framover blir det viktig å gjøre gode prioriteringer innenfor stadig strammere budsjettrammer. Samtidig må vi være forberedt på økte forventninger til tjenestene våre. Derfor blir det viktig å utnytte mulighetene som digitaliseringen gir, både for å forbedre kvaliteten på tjenestene og for å effektivisere ressursbruken. Vi vil blant annet ta i bruk KI, bli mer datadrevende og automatisere arbeidsprosesser på alle områder hvor det er hensiktsmessig. Samtidig erfarer vi at digitalisering koster, og at drift og forvaltning av digitale løsninger utgjør en stadig større del av budsjettet. Også på dette området blir det derfor viktig å gjøre gode prioriteringer og arbeide aktivt med kostnadskontroll.
DFØ er en kunnskapsorganisasjon med kompetente og engasjerte medarbeidere, og vi tiltrekker oss gode jobbsøkere. Med et krevende arbeidsmarked framover blir det enda viktigere å bruke kompetansen vi har og videreutvikle denne, samtidig som vi tiltrekker oss ny kompetanse. Vi vil fortsette å profilere DFØ som arbeidsgiver, både for å øke kjennskapen til direktoratet som arbeidsplass og til våre tjenester til forvaltningen.
Fra og med 2025 har Finansdepartementet fastsatt nye hovedmål for DFØ. Som en oppfølging av dette er vi også i gang med å utvikle en ny virksomhetsstrategi for de neste fem årene. Gjennom dette arbeidet har vi identifisert flere forhold som vil påvirke virksomheten de neste årene, og som vil være av betydning for våre satsingsområder de neste årene.