Offentlige anskaffelser utgjør årlig rundt 780 milliarder kroner. Dette er et betydelig beløp og gjør anskaffelser til et sentralt virkemiddel for å oppnå politiske mål. DFØ spiller en viktig rolle i å veilede offentlige innkjøpere, og arbeider kontinuerlig med å utvikle bedre og mer brukertilpassede tjenester.
DFØs oppgaver, prioriterte tiltak og resultater er omtalt i kapitlene under. Vi viser også til rapportering i kapitlene 3.5, «Resultatmatrise for styringsparametere» og 3.5.1, «Statistikk».
3.2.1 Grad av modenhet hos virksomhetene i bruk av digitale verktøy i offentlige anskaffelser
Styringsparameteret blir målt gjennom anskaffelsesundersøkelsen som gjennomføres annethvert år. Anskaffelsesundersøkelsen i 2020 viste et behov for å styrke innsatsen for å heve modenheten hos innkjøpere i bruk av digitale verktøy. Undersøkelsen i 2022 viste en svak økning i bruk av digitale verktøy, opp fra 2,8 i 2020. Resultatene fra anskaffelsesundersøkelsen i 2024 viser at modenheten i bruk av digitale verktøy også har hatt en svak økning fra 2022. På en skala fra 1-5 viser indikatoren 3,1 i 2024, mot 3,0 i 2022.
Utviklingen innenfor digitalisering er svak positiv, og det er fortsatt mange utfordringer og ulikheter. Spesielt små virksomheter oppleve at de ikke har ressurser nok til å anskaffe og bruke løsninger. I 2025 blir det gjennomført en kartlegging av god digitaliseringspraksis på virksomhetsnivå og mellom virksomheter som deltar i innkjøpssamarbeid. Hensikten er å identifisere og spre kunnskap om hvilke tiltak som kan iverksettes for å støtte dette på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.
3.2.2 Grad av modenhet hos virksomhetene innen bærekraftige offentlige anskaffelser
DFØ har med utgangspunkt i resultatet fra anskaffelsesundersøkelsen i 2022 definert et nullpunkt på 2,8[1]. Skalaen som benyttes i undersøkelsen er fra 1 til 5.
Resultatene fra anskaffelsesundersøkelsen i 2024 viser at modenheten innen bærekraftige offentlige anskaffelser har økt til 3 i 2024. Vi ser også en økning innen flere av de underliggende indikatorene for klima og miljø. Blant annet har andelen som stiller krav til lav- og nullutslipp og sirkulærøkonomi økt markant innenfor de prioriterte kategoriene. For transport har for eksempel andelen økt fra i underkant av 30 prosent i 2022 til 52 prosent i 2024. For bygg har andelen økt fra i underkant av 20 prosent til 35 prosent. Disse resultatene tilsier at anskaffelsespraksisen jevnt over er blitt bedre sett opp mot regjeringens ambisjoner for bærekraft i anskaffelsene. Når det gjelder styring, ledelse og kvantifisering av effekter er bildet litt mer varierende. Statlige eide foretak er de som har utviklet seg mest positivt. Dette kan ha sammenheng med at de også stilles overfor krav til klimaregnskap blant annet i Eierskapsmeldingen og direktivet om bærekraftsrapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD). Statlige eide foretak utvikler seg også mest positivt når det gjelder krav til ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter.
I 2024 var 61 prosent av nykjøpte person- og varebiler nullutslippskjøretøy (elektriske). Det tilsvarende tallet for 2023 var på 68 prosent, mens det lå på 56 prosent i 2022. Det ble i 2024 rapportert 126 unntak fra nullutslippsforskriften. Vi viser ellers til kapittel 3.2.8 Prioriterte tiltak, «Arbeid med grønne anskaffelser», for utfyllende informasjon om hva som gjøres for å øke modenheten blant brukerne på dette området.
3.2.3 Grad av modenhet hos virksomhetene innen innovative offentlige anskaffelser
Resultatene fra anskaffelsesundersøkelsen i 2024 viser at modenhetsindikatoren er på 2,38 på en skala fra 1 til 5. Vi vurderer at årets resultat er godt med tanke på at StartOff er avviklet i perioden. I 2024 har DFØ utviklet nye konsepter for kompetanse og veiledning på innovative anskaffelser generelt, og samarbeid med oppstartsselskaper spesielt. Videre har vi styrket samarbeidet med Leverandørutviklingsprogrammet (LUP). Konseptene er innført i andre halvdel av året og fanges ikke opp i anskaffelsesundersøkelsen.
3.2.4 Tilrettelagt gevinst av statlige felles innkjøpsavtaler
Den årlige tilrettelagte gevinsten av statlige felles innkjøpsavtaler er økt til 353,15 millioner kroner, opp fra 326,55 millioner kroner i 2023. Økningen kommer som følge av nye inngåtte avtaler i 2024 innenfor møbelområdet. Resultatet er beregnet i tråd med etablert metodikk. Det er i 2024 også inngått fellesavtaler innen kurs og konferanse, samt kopi/print. For disse områdene er det foreløpig ikke gjennomført gevinstberegninger.
Statens innkjøpssenter forvaltet ved utgangen av 2024 1 965 fellesavtaler innen 18 innkjøpsområder fordelt på tre ulike kategorier. Statens innkjøpssenter inngår og forvalter felles innkjøpsavtaler på vegne av flere enn 190 statlige virksomheter innenfor innkjøpsområdene reise, kontor og IKT.
Fellesavtalene er et godt eksempel på effektiv ressursbruk. Avtalene gir økt kostnadseffektivisering og lavere innkjøpskostnader for tilsluttede virksomheter. Dette skjer gjennom lavere priser på produkter og tjenester og lavere transaksjonskostnader. Det har vist seg effektivt at én aktør gjennomfører anskaffelsesprosessen på vegne av statlige virksomheter innen utvalgte innkjøpsområder.
Fellesavtalene sikrer god behovsdekning gjennom tett dialog med brukerne, både i anskaffelsesprosessen og under avtaleforvaltningen. En sentral del av Statens innkjøpssenters rutiner og prosesser er bred involvering av leverandørene gjennom markedsdialog og leverandørkonferanser, slik at konkurransen i markedet opprettholdes og stimuleres. Det er ofte aktuelt å dele opp avtaler slik at små og mellomstore bedrifter får anledning til å delta i konkurransen om fellesavtalene. Eksempel på dette er fellesavtalen om kjøp av kurs- og konferansetjenester der det samlet ble inngått 642 avtaler i 2024. Mange av avtalene er med mindre, lokale og kjedeuavhengige leverandører.
Felles statlige innkjøpsavtaler bidrar til grønn omstilling og bærekraftig utvikling. Bærekraft er sentrale tema i hele porteføljen av avtaler. Statens innkjøpssenter ble i 2024 tildelt prisen «sustainable procurement of the year» fra Procura+ for fellesavtalen på ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr. De senere år har det vært en sterk vekst i antallet fellesavtaler. Forvaltningen av fellesavtalene er ressurskrevende. Vi må også sikre tilstrekkelig ressurser til jevnlige konkurranser innen alle avtaleområder. Med dagens kapasitet ved Statens innkjøpssenter vil derfor veksten i antall fellesavtaler avta.
3.2.5 Brukernes vurdering av om DFØs tjenester på anskaffelser gir effektivitet og gevinster
I kunde- og brukerundersøkelsen i 2024 og i evalueringer fra gjennomførte arrangementer, oppgir 80 prosent av brukerne at DFØs tjenester på anskaffelser gir effektivitet og gevinster. Dette er en liten økning fra 78 prosent i 2023.
3.2.6 Brukernes kjennskap til og bruk av veiledningsmateriale om offentlige anskaffelser
I kunde- og brukerundersøkelsen i 2024 svarer 88 prosent av respondentene at de kjenner til DFØs veiledningsmateriale om offentlige anskaffelser. Dette er en liten økning fra 87 prosent i 2023. Samtidig svarer 82 prosent at de tar veiledningsmaterialet i bruk, opp 4 prosentpoeng fra 2023.
Anskaffelser.no er DFØs hovedkanal for spredning av veiledning, maler og verktøy. I 2024 har DFØ startet et systematisk arbeid med å forbedre og forenkle anskaffelser.no. Hensikten er å gjøre god veiledning lettere tilgjengelig og mer brukervennlig.
3.2.7 Brukernes tilfredshet med markedsplassen for skytjenester
I kunde- og brukerundersøkelsen i 2024 svarer 79 prosent at de er fornøyde med markedsplassen for skytjenester (MPS). Dette er en signifikant økning fra 57 prosent i 2023.
Hovedsatsingen for MPS i 2024 har vært en omfattende konkurransepreget dialog om kontraktene for skybasert infrastruktur og plattformtjenester. Disse vil etter planen bli konkludert i første kvartal 2025. MPS inngikk i 2024 også sin første skykontrakt om måling av informasjonssikkerhet på internett med hele 327 deltagere i offentlig sektor.
Vi har videreført organiseringen av MPS i fem hovedområder: (1) skybaserte infrastruktur- og plattformtjenester, (2) cybersikkerhet og personvern, (3) digitale tjenester, (4) kostnadsoptimalisering og grønn omstilling, klima og miljø, samt (5) juridiske tjenester.
Det samlede formålet med MPS er å digitalisere gjennom sentral styring og forvaltning av en bred portefølje kommersielt tilgjengelige skytjenester for offentlig sektor. I tråd med dette er MPS’ informasjonsmøter for offentlig sektor (Skyforum) åpne for deltagelse også for leverandører og allmennheten. MPS holdt fem møter i Skyforum gjennom året som samlet mer enn 1 200 deltagere.
MPS har i 2024 utgitt tre større veiledninger som er relevante for bruk av skytjenester, herunder en referansearkitektur for informasjonssikkerhet som blir oppdatert med personvernvilkår i 2025, en veiledning om “Digital Privacy Framework”-avtalen for overføring av personopplysninger til USA, og en oversikt over EUs digitale reguleringer og status for disse i Norge.
Videre utførte MPS flere pilotprosjekter blant annet innenfor opplæring og bevisstgjøring innen cybersikkerhet (med over 10 000 deltagere) og håndtering av databehandleravtaler som begge vil bli kunngjort i 2025. I 2024 gjennomførte MPS også 12 markedsdialoger som grunnlag for en rekke kunngjøringer i 2025.
3.2.8 Prioriterte tiltak
DFØ har i tildelingsbrevet fått seks prioriterte tiltak på anskaffelsesområdet:
Arbeid med grønne offentlige anskaffelser
- DFØ skal styrke oppdragsgivernes kompetanse om grønne og innovative offentlige anskaffelser. DFØ skal bidra med veiledning og oppfølging av forskriften om vekting av klima- og miljøhensyn. Veiledningstilbudet om grønne offentlige anskaffelser skal bli mer brukervennlig og bedre kjent for offentlige oppdragsgivere.
I 2024 ble DFØs arbeid med grønne offentlige anskaffelser styrket med 10 millioner kroner. Midlene har blitt brukt til mange ulike tiltak på området. Vi har utarbeidet en veiledning for den nye bestemmelsen om vekting av klima- og miljøhensyn. I tillegg utvikler vi løpende nye forslag til kriterier for de prioriterte innkjøpskategoriene som er lagt i Kriterieveiviseren. I 2024 lanserte vi også en eksempelbank med over 50 gode eksempler på bærekraftige og innovative anskaffelser. Vi holdt 20 webinarer om bærekraftige anskaffelser i 2024 med til sammen i overkant av 4 200 deltakere. Webinarene oppnår en høy skår blant deltagerne når det gjelder faglig nytte for brukerne (5,5 på en skala fra 1 til 6).
I 2024 prioriterte vi også å styrke spredningsarbeidet mot kommuner og fylker gjennom Innsatsteamet. For å gjøre veiledningstilbudet kjent har vi utarbeidet en kommunikasjonsstrategi med tiltak, blant annet i sosiale medier, nyhetsbrev og Anbud 365, i tillegg til spredning gjennom Innsatsteamet og på andre arrangementer og gjennom faglige nettverk. I 2024 har vi også fått mange spørsmål om den nye bestemmelsen på Sparretelefonen. Vi arbeider fortløpende med å innarbeide innspill til veiledningstilbudet fra brukere via Sparretelefonen, Innsatsteamet, nettverk og andre møteplasser. På den måten arbeider vi kontinuerlig med brukertilpasning av veiledningstilbudet vårt.
I 2024 påbegynte vi også arbeidet med en midtveisevaluering av «Handlingsplan for økt andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon». Handlingsplanen vil bli revidert i 2025.
Veiledningstilbud
- DFØ skal arbeide for at veiledningstilbudet om offentlige anskaffelser skal være brukertilpasset og gi offentlige oppdragsgivere kompetanse i å styre, lede og organisere sin innkjøpsvirksomhet på en effektiv og profesjonell måte. DFØ skal gjennomføre tiltak for å forbedre og øke synligheten av veiledningstilbudet.
DFØ har i 2024 gjennomført flere aktiviteter for å forbedre og øke synligheten av veiledningstilbudet på anskaffelsesområdet. Vi har oppdatert den anskaffelsesfaglige veiledningen i tråd med regelverket for offentlige anskaffelser, og det generelle veiledningstilbudet. Vi har også gjennomført flere seminarer for å øke synligheten, både digitale og fysiske. Vi erfarer at digitale arrangementer bidrar til større oppslutning fra hele innkjøps-Norge.
I 2024 har DFØ også arbeidet for å forbedre og videreutvikle veiledningen som skal styrke oppdragsgiveres kompetanse i å styre, lede og organisere. Vi har blant annet utviklet et nytt verktøy for selvevaluering av anskaffelsesfunksjonen. Verktøyet ivaretar sentrale temaer for god styring, ledelse og organisering av anskaffelser. Åtte virksomheter har testet verktøyet i forbindelse med deres arbeid knyttet til utvikling av anskaffelsesfunksjonen og/eller anskaffelsesstrategi.
For å styrke oppdragsgiveres kompetanse i ledelse, har vi på fjerde året gjennomført mentorprogram for innkjøpsledere der 30 virksomheter har deltatt. Tilbakemeldingene er svært gode, og det er et sterkt ønske fra brukerne at DFØ arrangerer møteplasser for deltakerne også etter programmets slutt.
For å nå ut til flere ulike typer ledere har vi utviklet en digital kompetansepakke om bærekraft. Dette er nå en del av tjenestetilbudet til Mellomlederforum for statlige ledere (ca. 80 deltakere som deltar over et år). Gjennom innkjøpsledernettverket har vi samlet 500 deltakere i løpet av året. Her har temaer som innovasjon, kategoristyring og styring gjennom forbruksanalyser vært tema.
For å øke kompetansen til oppdragsgiverne på å styre anskaffelser har vi gitt veiledning i forbruksanalyser (spend) og utviklet enkle analyser for flere virksomheter som ønsker å styrke seg på datadrevet styring. Vi har også ferdigstilt og publisert en rapport om et benchmarkingprosjekt hvor ti store statlige virksomheter har gjennomgått sin anskaffelsesfunksjon og sammenlignet seg med hverandre.
Arbeid med Norgesmodellen
- DFØ skal bistå Nærings- og fiskeridepartementet i oppfølging av arbeid med Norgesmodellen. DFØ skal gjennomføre tiltak for at veilederen om beste praksis for kontraktsoppfølging i offentlige anskaffelser tas i bruk.
DFØ lanserte ved årsskiftet 2023/2024 veiledere om kontrollpliktene som ble innført i forbindelse med Norgesmodellen. Vi har gjennomført en rekke ulike spredningstiltak i løpet av 2024 for å heve kompetansen om disse kontrollpliktene samt om veilederen «Beste praksis for kontraktsoppfølging». Blant annet har vi gjennomført webinar om Norgesmodellen, og vi har bidratt på flere eksterne arrangementer blant annet i regi av Skatteetaten, KS og Nordmøre interkommunale innkjøpssamarbeid.
I tillegg har vi gjennomført flere veiledningstiltak. Blant annet har vi utviklet et nytt risikostyringsverktøy for lønns- og arbeidsvilkår og et utkast til veiledning om handlingsrommet for å stille strengere krav til seriøsitet enn anskaffelsesregelverket krever.
Drift av kunngjøringstjenesten Doffin og innføring av eForms
- DFØ skal drifte og videreutvikle Doffin for å legge til rette for bruk av de nye digitale kunngjøringsskjemaene (eForms).
DFØ overtok driften av den nasjonale kunngjøringsdatabasen for offentlige anskaffelser høsten 2023. Vi har siden overtakelsen arbeidet for å forbedre driftsstabilitet og etablere tilfredsstillende beredskap. Den nye tjenesten er videreutviklet i tett samarbeid med sluttbrukere for å dekke deres behov for å enkelt og effektivt kunne finne frem til relevante kunngjøringer.
EU-kommisjonen har gjennom 2024 kontinuerlig endret og oppdatert eForms. DFØ har oversatt og tilpasset disse endringene til norske forhold. Dette har vært et krevende arbeid og beslaglagt store ressurser internt. eForms-data (kunngjøringsdata) blir tilgjengeliggjort via API[1] til publikum, og benyttes i tillegg til analyseformål internt i DFØ.
Måling av innovasjon i offentlige anskaffelser
- DFØ skal utarbeide en strategi for bedre måling av innovasjon i offentlige anskaffelser.
Strategi for bedre måling av innovasjon i offentlige anskaffelser er videreutviklet og inkluderer nå eForms som ny datakilde. Fremover vil vi også pilotere kunstig intelligens (KI) som verktøy for å gjøre mer presise målinger.
Videre har vi utarbeidet en gapanalyse for å vurdere offentlige oppdragsgiveres krav til innovasjon sett opp mot markedets tilbud. Analysen blir benyttet som kunnskapsgrunnlag i utformingen av en handlingsplan for å øke andelen grønne og innovative anskaffelser. Vi har også utarbeidet en ny nettside som viser oversikt over antall innovative og innovasjonsvennlige anskaffelser. Her vises antall kunngjøringer over terskel som benytter prosedyre med krav om innovasjon eller innovasjonsvennlige prosedyrer (innovasjonspartnerskap, StartOff, konkurransepreget dialog, plan- og designkonkurranse, konkurranse med forhandling, før-kommersiell anskaffelse). På nettsiden vises også antall innovasjonsvennlige anskaffelser (konkurranse med forhandling og konkurransepreget dialog).
Analyse av utvikling i statlig konsulentbruk
- DFØ skal i 2024 kartlegge og gjennomgå statlige virksomheters rapportering på fellesføringen fra 2023 om å redusere konsulentbruk. DFØ skal gi en samlet analyse av utviklingen sammenlignet med tidligere år. I tillegg skal DFØ kartlegge små og mellomstore statlige virksomheters bruk av IT-konsulenter.
DFØ har i 2024 gjennomgått og oppsummert statlige virksomheters rapportering på fellesføring fra 2023 om å redusere konsulentbruk (DFØ-notat 2024:1 Statlige virksomheters bruk av konsulenter i 2023). Vi har også kartlagt små og mellomstore statlige virksomheters bruk av IT-konsulenter (DFØ-notat 2024:13 Karlegging av IKT-konsulentbruk).
3.2.9 Vurdering og analyse av utvikling for hovedmål 2: Offentlig sektor gjennomfører effektive og innovative anskaffelser som bidrar til å fremme grønn omstilling og bærekraftig utvikling
Anskaffelsesområdet i offentlig sektor har gjennomgått en betydelig utvikling de siste tiårene. Fra å være en støttefunksjon med oppmerksomhet rettet mot pris og kvalitet, har offentlige anskaffelser utviklet seg til et strategisk verktøy for å oppnå samfunnsmål som grønn omstilling, sirkulær økonomi, et seriøst arbeidsliv, innovasjon, næringsutvikling og menneskerettigheter. Offentlige anskaffelser utgjør i dag 15 prosent av BNP, noe som gir stor etterspørselsmakt som kan brukes til å fremme disse målene.
DFØ spiller en sentral rolle i å fremme bærekraftige anskaffelser. Nye krav til klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser satte rammen for arbeidet i 2024, og det forventes at offentlige virksomheter i framtiden stiller ytterligere krav knyttet til lav- og nullutslipp, sirkulær økonomi og livsløp. DFØ støtter denne utviklingen gjennom veiledning og verktøy som hjelper innkjøpere å oppfylle kravene og kvantifisere effektene av bærekraftige valg.
EUs initiativ for å fornye anskaffelsesregelverket og etableringen av det nye kunngjøringsformatet eForms er eksempler på tiltak som påvirker norske anskaffelser og videreutviklingen av kunngjøringsdatabasen Doffin. Samtidig utfordrer økt geopolitisk proteksjonisme og behovet for sikkerhet i leveransekjeder den strategiske gjennomføringen av anskaffelser. For å støtte digitalisering og gi kostnadseffektiv tilgang til sikre skytjenester i offentlig sektor, leverer DFØ Markedsplassen for skytjenester.
Selv om bærekraftige anskaffelser har sett en positiv utvikling, gjenstår det utfordringer, særlig for mindre kommuner og statlige virksomheter som mangler ressurser og kompetanse. Veiledning, kompetansebygging og utvikling av verktøy som hjelper virksomheter med planlegging, gjennomføring og oppfølging av anskaffelser er avgjørende for å sikre god etterlevelse.
Felles innkjøpsavtaler har vist seg effektive for å fremme bærekraftige løsninger og redusere kostnader, men ressursbehov knyttet til administrasjon av slike fellesavtaler kan begrense videre vekst. DFØ prioriterer derfor å styrke kapasiteten på dette området og fremme stordriftsfordeler gjennom bedre samordning.
Med et tydelig søkelys på grønne anskaffelser og etterlevelse av nye krav til klima- og miljøhensyn, samt videreutvikling av digitale verktøy slik som Doffin og Kriterieveiviseren, står DFØ sentralt i utviklingen av anskaffelsesområdet som et strategisk virkemiddel for samfunnsutvikling.
Fotnoter
7Det er gjort små justeringer i oppbygningen av enkelte indikatorer i Anskaffelsesundersøkelsen for 2024. Hensikten er å kunne sammenligne indikatorene med hverandre og sørge for at alle tar like stort hensyn til ulike aspekter av modenhet i offentlige anskaffelser. Resultatet for modenhetsindikatoren for bærekraftige anskaffelser i 2022 er beregnet på nytt og justert, slik at den er sammenlignbar med resultatet i 2024. Nytt korrekt nullpunkt er 2,8, og ikke 2,9 slik vi tidligere har oppgitt.
8En ny gjennomgang av grunnlagsmaterialet fra Anskaffelsesundersøkelsen har avdekket at resultatet i 2024 ikke er sammenlignbart med resultatet i 2022 som følge av vesentlige endringer i spørsmålene om innovasjon. Endringene har ført til at nullpunktet som ble satt på bakgrunn av undersøkelsen i 2022 ikke lenger kan benyttes som sammenligningsgrunnlag. Nytt nullpunkt fra og med 2024 er 2,4. Vi gjør oppmerksom på at resultatavviket vi rapporterte i andre tertialrapport derfor ikke er korrekt.
9Application Programming Interface er et grensesnitt i programvaren som gjør kommunikasjon mellom systemer mulig, og gir direkte tilgang til data og funksjonalitet mellom disse.