DFØ har i tildelingsbrevet fått to øvrige prioriterte tiltak:
Helhetlig utvikling av DFØs fagområder
- DFØ skal gjennomføre tiltak for å integrere nye fagområder fra 2020, og samordne utviklingen for å gi brukerne bedre tjenester.
Arbeidet med helhetlig utvikling av våre fagområder er fortsatt prioritert. Vi vurderer løpende om våre oppgaver og oppdrag løses best tverrfaglig gjennom samarbeid på tvers av organisasjonen. Vårt mål er å få til bedre bruk av tverrfaglige kompetanseteam, forsterket samarbeid mellom divisjonene, eksempelvis innen analyse og lagring av data, regelverksendringer og analyser av hvordan DFØs tilbud på nett blir brukt. Vi legger også vekt på å dele kunnskap, innsikt og erfaringer. For å bli bedre på organisatorisk læring jobber vi med å skape en kultur der det å dele erfaringer og innsikt. Vi er på god vei og har det siste året arbeidet for å bli bedre til å dele og lære av erfaringer, både når vi løser oppgavene våre godt og når det oppstår utfordringer eller vi feiler.
I 2024 har vi igangsatt og planlagt en rekke tverrfaglige innsatser. Innføringen av obligatorisk SRS er et eksempel på arbeid som er innrettet på tvers av fagmiljøer for å kunne støtte forvaltningen på best mulig måte. Divisjonene som tilbyr lønns- og regnskapstjenester deler innsikt som er relevant i arbeidet med regelverksutvikling, og arbeidsgiverportalen er en viktig kanal for informasjon til ledere og HR-medarbeidere i prosessen knyttet til lønnsoppgjøret. Videre har vi etablert kontaktpunkter der kompetanseutviklingsmiljøene innen styring og lønn samarbeider om HR-området og regelverk, kompetansetiltak, strategisk kompetansestyring og arbeidsgiverrollen, samt systemstøtte fra DFØ. Målet er å skape god samhandling og omforent forståelse av roller.
På styrings- organiserings- og ledelsesområdet er et flertall av oppdragene i tildelingsbrevet løst tverrfaglig ved at medarbeidere fra ulike enheter har samarbeidet om oppdragene. Som en del av dette har vi også etablert en arbeidsgruppe som vurderer hvordan kunstig intelligens kan brukes til å løse ulike oppgaver. Det tverrfaglige samarbeidet gjelder også ulike oppdrag og oppgaver innen statistikk, analyse, utredning, områdegjennomganger og styring.
Også på anskaffelsesområdet har vi satt i gang flere tverrfaglige samarbeid for å følge opp oppdragene i tildelingsbrevet. Dette gjelder blant annet arbeid med produksjon og bruk av data og hvordan data fra statlige virksomheter i større grad kan fremskaffes, standardiseres og tilgjengeliggjøres for analyseformål og evalueringer.
DFØ har en rolle i å gi offentlig sektor veiledning og verktøy om hvordan gjennomføre effektive og innovative offentlige anskaffelser som bidrar til grønn omstilling og bærekraftig utvikling. Vi har gjennomført konkrete tiltak innenfor videreutvikling og modernisering av anskaffelser.no, som er DFØs portal for veiledning på offentlige anskaffelser. Arbeidet har skjedd i tett samarbeid med fagmiljøene på kommunikasjon og IT.
Det tverrfaglige samarbeidet som ble etablert mellom fagområdet anskaffelser og IT-miljøet for produktutvikling og drift av ny Doffin er et godt eksempel på hvordan synergier mellom fagområder har bidratt til bedre tjenester til brukerne. Erfaringer og læring fra dette samarbeidet vil også tas med inn i nye utviklingssamarbeid.
Også store arrangementer som Anskaffelseskonferansen og Årskonferansen – en bedre stat, er eksempler på arbeid der alle fagmiljøer samarbeider for å få til en god konferanse.
Mål- og resultatstyringssystemet
- DFØ skal bidra i Finansdepartementets arbeid med å gjennomgå mål- og styringssystemet for sine underliggende etater.
DFØ har fulgt opp departementets behov ved å ha stilt sin kapasitet til rådighet.