54/2022 Lønnsoppgjøret 2022 – viktig å få resultatene av lokale lønnsforhandlinger utbetalt senest til hovedlønn i desember

DFØ ber virksomhetene om å utbetale resultatene av lokale lønnsforhandlinger senest til hovedlønn i desember. Dersom virksomhetene ikke rekker hovedlønn desember, tilråder vi virksomhetene å benytte 13. kjøring for utbetaling, heller enn å avvente til 2023. Ta kontakt med DFØ så snart som mulig hvis dere ikke rekker hovedlønn i desember.

Rundskriv fra Finansdepartementet

DFØ ber virksomheter om å orientere seg om Finansdepartementets rundskriv R-8/2022 Regnskapsføring av ikke utbetalte lønnsmidler ifm. lønnsoppgjøret 2022 og konsekvenser av manglende rapportering i november for fakturering og regnskapsføring av pensjonspremie fra SPK. Rundskrivet regulerer hva bruttobudsjetterte virksomheter og forvaltningsbedrifter skal gjøre i rapporteringen til statsregnskapet dersom

  • de ikke rekker rapportering av lønns- og stillingsdata etter justering for lønnsoppgjøret 2022 til Statens pensjonskasse (SPK) innen 25. november 2022
  • og hva de skal gjøre dersom de heller ikke rekker å betale ut resultatene etter lønnsoppgjøret før i 2023

Les mer om rundskrivet og rapportering til statsregnskapet som følger av lønnsoppgjøret.

Lever protokollførte resultat så tidlig som mulig

DFØ oppfordrer virksomheter som ønsker at DFØ registrerer resultatene i lønnssystemet via filer om å sende inn protokollførte resultat i henhold til brukerveiledning så tidlig som mulig.

DFØ utvider kapasiteten for innlesing av filer. Dette vil gi mulighet for å håndtere flere saker på kortere tid enn vanlig.

Vi vurderer det likevel som en risiko for at ikke alle filer kan behandles av DFØ til hovedlønn i desember, dersom majoriteten av virksomheter oversender sine resultater de siste ukene og dagene før hovedlønnskjøring.

Utbetaling av lokale lønnsforhandlinger senere enn til hovedlønn i desember kan medføre betydelige risikoer som vi omtaler nærmere under.

Kjente risikoer ved etterbetaling senere enn til hovedlønn i desember

Dersom virksomheten ikke rekker å utbetale resultatene av lokale lønnsforhandlinger senest ved hovedlønn i desember, vil vi tilråde å benytte 13. kjøring, heller enn å avvente utbetalingen til 2023. Det følger av en samlet vurdering gjort av DFØ og Finansdepartementet.

Kjente risikoer forbundet ved bruk av 13. kjøring:

  • Manglende kontroll ved bruk av ordinære sjekklister og aktiviteter som vanligvis utføres på 13. kjøring.
  • Rapporten som kan være et hjelpemiddel for å fastsette riktig månedsbeløp av innrapportering av variable pensjonsgivende tillegg til SPK, vil være ufullstendig. Endring av fastlønn gir ingen feilsituasjonen knyttet til dette.
  • Beregning av NAV-refusjoner ivaretas ikke fullstendig i systemet og kan medføre manuelt merarbeid.
  • SRS-avsetningene for overtid ivaretas ikke korrekt og kan medføre manuelt merarbeid.
  • Det kan oppstå nye feil på feilkonto i regnskap som ikke kan rettes i SAP og kan medføre manuelt merarbeid.
  • Forsinkelser med feillister kan få konsekvenser for avstemming av SPK, og innmeldingen av arbeidsgiveravgifts-reduksjon ved årets slutt
  • Det er viktig å ha tilgjengelig personale for avklaringer og godkjenning av utbetaling til bank.

Kjente risikoer forbundet ved utbetaling av lokale lønnsforhandlinger for 2022 i 2023

  • Kontanteffekten i regnskapet og ufullstendig rapportering av lønnsutgifter i 2022 kan ha påvirkning både på virksomhetens regnskap og statsregnskapet.
  • Manuelt merarbeid knyttet til føring av lønn på mellomværende.
  • Det må foretas manuelle SRS-avsetninger av påløpt lønn og kan medføre manuelt merarbeid.
  • Knappe tidsfrister for årsoppgjøret 2022.
  • Forsinkelser kan få konsekvenser for avstemming av SPK, og innmeldingen av arbeidsgiveravgifts-reduksjon ved årets slutt. Arbeidet vil være mer omfattende enn ved bruk av 13. kjøring.
  • I statsbudsjettet for 2023 foreslås det en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent for lønn over 750 000 kroner. Dersom forslaget vedtas, er det mer sannsynlig at flere ansatte vil gå over grensen på 750 000 kr i lønn. Virksomhetens utgifter til arbeidsgiveravgift kan bli høyere ved utbetaling av resultatene i 2023 enn ved utbetaling i 2022.
  • Den enkelte lønnsmottaker påløper en risiko for
    • forhøyet skatt, fordi personbeskatningen er progressiv (trinnskatt)
    • forsinket utbetaling av det lokale lønnsoppgjøret
    • feriepenger på etterbetalingen vil først bli utbetalt i 2024

Ta kontakt med DFØ hvis dere ikke rekker fristen

DFØ ber virksomheter som ikke vil rekke å utbetale lokale lønnsforhandlinger senest til hovedlønn i desember om å ta kontakt via Kundesenter på nett. DFØ vil i dialog med virksomheten informere og detaljere overnevnte risikoer, samt gi informasjon om ytterligere konsekvenser og mulige tiltak. Merk saken «Lokale lønnsforhandlinger – sen utbetaling».

Publisert: 1. november 2022

Kontakt

Kontakt kundesenter for lønn

Kontakt kundesenter for regnskap

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.