Finalistene til Bedre-stat prisen 2021
Elektronisk melding av dødsårsak, Helsedataprogrammet og Høringssystemet er de tre finalistene til Bedre stat-prisen 2021. Vinneren annonseres av Finansministeren på Styringskonferansen 20. januar 2021.
Elleve svært gode kandidater ble nominert til Bedre stat-prisen 2021. Enkelte av årets kandidater er knyttet til håndteringen av korona-pandemien. Siden krisen ikke er over og håndteringen av pandemien er under evaluering av et eget utvalg, har juryen valgt å legge disse til side i år.
Om de tre finalistene:
Elektronisk melding av dødsårsak
Nominerte virksomheter: Folkehelseinstituttet og Direktoratet for e-helse
Mange aktører i offentlig og privat sektor har behov for rask og sikker informasjon om dødsfall. Elektronisk melding av dødsfall og dødsårsak gir enklere utfylling, raskere oppdatering og bedre kvalitet på dataene i Folkeregisteret og Dødsårsaksregisteret.
Tiltaket er tidsbesparende både for leger og offentlige etater som tidligere brukte mye tid på manuelle og arbeidskrevende prosesser. Løsningen ivaretar også personvern og informasjonssikkerhet på en langt bedre måte enn før. I tillegg er raskere oppdatering av informasjon om dødsfall nødvendig for å kunne drive helseovervåkning og beredskapsarbeid. Verdien av dette har blitt tydelig i forbindelse med den pågående pandemien. Tiltaket er også et eksempel på at to virksomheter har arbeidet godt sammen for å løse et problem.
Helsedataprogrammet
Nominert virksomhet: Direktoratet for e-helse
Norge har en rekke helseregistre i verdensklasse som utgjør en unik kilde til kunnskap om befolkningens helse og kvaliteten på helsetjenesten. Samtidig har det vært tidkrevende og vanskelig å få tilgang til disse dataene. Målet med helsedataprogrammet er derfor å bedre utnyttelsen av norske helsedata gjennom å forenkle tilgangen til dataene og bedre mulighetene for analyse på tvers av de mange registrene. Programmet har etablert søknadstjenester på helsedata.no og innbyggertjenester for registrene, og er i gang med å etablere data- og analysetjenester på Helseanalyseplattformen.
Programmet skal bygges ut videre, men har allerede bidratt til reduserte kostnader og økt kvalitet på forvaltningen av registrene. Det har også bidratt til spart tid for forskere og andre som søker om tilgang til helsedata, samtidig som informasjonssikkerheten er styrket.
Høringssystemet
Nominert virksomhet: Utdanningsdirektoratet
Offentlige høringer er en viktig del av demokratiet vårt og skal bidra til at innbyggere, organisasjoner og næringsliv får si sin mening om nye tiltak før de besluttes. Høringssystemet er et verktøy for å gjennomføre høringer på en åpen og effektiv måte. Systemet støtter både publisering, innsending og analysearbeid i etterkant, og gjør det mulig å håndtere store volumer. Systemet har bidratt til spart tid internt i direktoratet fordi ansatte slipper å bruke tid på manuelle oppgaver. Samtidig legger det til rette for mer demokratiske høringsprosesser ved at det er enklere å nå et bredere utvalg samtidig som det er enklere å sende inn svar.
Ved å dele systemet med andre offentlige virksomheter sprer Utdanningsdirektoratet sine gode erfaringer og får nyttige innspill til videre utvikling.
Øvrige kandidater til Bedre stat-prisen 2021
De øvrige nominerte er alle gode eksempler på tiltak som kan vise til konkrete resultater knyttet til effektivisering og forbedring av statlig sektor. Tiltakene er:
Kriterier
Juryen legger vekt på i hvilken grad:
- tiltaket faktisk har ført til effektivisering og forbedringer i virksomheten(ene)
- tiltaket har ført til positive effekter for brukere og samfunn
- tiltaket har ført til en mer helhetlig og brukervennlig forvaltning
- tiltaket er nyskapende og om det har overføringsverdi til andre deler av forvaltningen
Om nominasjon til Bedre stat-prisen
Målgruppen for prisen er departementer og statlige virksomheter som er en del av statsforvaltningen. Tiltaket kan være alt fra store og landsomfattende tiltak til små prosjekter med en snever målgruppe og stor overføringsverdi. De kan også være knyttet til virksomhets- og økonomistyringen internt i hele eller deler av virksomheten. Tiltakene kan være gjennomført nylig, eller lengre tilbake i tid, men bør ha aktualitet i dag.
Fristen for å nominere kandidater var 10. november 2020. Prisen deles ut på Styringskonferansen 2021.
Vinner av Bedre stat-prisen 2020
Statens vegvesen ble på Styringskonferansen 22. januar tildelt Bedre stat-prisen 2020 for selvbetjeningsløsningen enklere kjøp og salg av bil.
2017: Direktoratet for e-helse, for det nasjonale tiltaket kjernejournal
2016: Pensjonstrygden for sjømenn, for moderniseringstiltak PTS-2013
2015: Politiets utlendingsenhet, Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda for deres felles innsats for effektiv behandling av asylsøknader
2014: Nærings- og fiskeridepartementet, for utviklingen av et nytt system for mål- og resultatstyring av Innovasjon Norge
2013: Mattilsynet, for digitalt verktøy som bidrar til å skape et helhetlig og enhetlig tilsyn
2012: Statsbygg, for helhetlig tilnærming til styringsinformasjon
2011: Norad, for bruk av evalueringsresultater i styringen og i beslutningsprosesser
2010: Utlendingsdirektoratet, for deres kvalitetsmålingssystem
2009: Lånekassen, for forbedret mål- og resultatstyring av løpende drift og fornyelse
2008: Oljedirektoratet, for dristighet i valg av organisasjonsform
2007: Oslo fengsel, for sitt arbeid med balansert målstyring