Veiledning om ansvaret for å følge med på EFTA-domstolens og EU-domstolens praksis, hvor avgjørelser er tilgjengelig, fora for samordning og diskusjon rundt rettspraksis, orienteringer til Rettsavdelingen og Lovavdelingen og forholdet til underliggende virksomheter.
Ansvarlig departement skal følge med på rettsutviklingen i EFTA-domstolen og i EU-domstolen som berører EØS-regelverk, og sørge for nødvendige regelverks- og praksisendringer.
5.7.1 Oversikt over og oppfølgning av rettspraksis fra EFTA og EU-domstolen
Både EFTA-domstolen og EU-domstolen avsier dommer i traktatbruddsaker og gir prejudisielle tolkningsuttalelser som kan ha stor betydning for tolkningen og praktiseringen av gjennomført EØS-regelverk. Det er derfor viktig at det ansvarlige departementet har oversikt over rettspraksis fra domstolene og sørger for endringer av gjennomføringsregelverket eller praksis dersom det er nødvendig.
EFTA-domstolens avgjørelser ligger tilgjengelig på domstolens nettside, og det begrensede saksantallet gjør det enkelt å følge med på om det er avsagt nylige dommer på et utvalgt fagområde. Tidsskriftet EuroRett (som er tilgjengelig på lovdata.no) omtaler alle substansavgjørelser avsagt av EFTA-domstolen.
EU-domstolens saksantall er betydelig og noe mer utilgjengelig. Alle avgjørelser ligger imidlertid på EU-domstolens nettsider (CURIA), og søkemotoren muliggjør søk filtrert etter fagområde, rettsakt mv. Det enkelte fagansvarlige departement vil dermed kunne følge rettsutviklingen på sitt område ved å utnytte de filtreringsmuligheter systemet gir. Det er mulig å abonnere på månedlige oppdateringer («Case-law Digest»), og EU-domstolen publiserer faktaark («Case-law fact sheets») om utvalgte saker/temaer.
Det finnes også andre nettsteder og tidsskrifter som kan bidra til oversikt over EU-domstolens avgjørelser, og hvor det er mulig å tegne abonnement eller melde seg på nyhetsbrev. Dette gjelder blant annet Europalov.no, og nevnte EuroRett tar også for seg sentrale avgjørelser fra EU-domstolen.
Utenriksdepartementets rettsavdeling mottar informasjon om alle saker for EFTA-domstolen og alle EØS-relevante saker for EU-domstolen og sender denne informasjonen ut til de departementene som anses som berørt. Departementene gis anledning til å vurdere om det er behov for innlegg i saken, men dersom det ikke er aktuelt, kan de be om at dommen oversendes når den foreligger.
5.7.2 Informasjonsdeling og diskusjon om relevant rettspraksis
Det er anledning til å dele informasjon om og diskutere rettspraksis i Koordineringsutvalget for EØS-saker. En gjennomgang av EØS-relevant rettspraksis vil være på utvalgets dagsorden én gang i året. I tillegg vil det være naturlig å diskutere relevant rettspraksis i EØS-spesialutvalgene, innenfor deres respektive fagområder. Når det gjelder rettsutvikling som reiser overordnede og mer tverrgående problemstillinger, vil det være naturlig å diskutere dette i EØS-rettslig utvalg og/eller EØS-juridisk forum.
Dersom en avgjørelse eller uttalelse reiser prinsipielle eller horisontale spørsmål, skal Utenriksdepartementets rettsavdeling og Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet orienteres om saken.
Dersom det er en underliggende virksomhet som har hovedansvaret for EØS-regelverket, bør departementet sørge for at den underliggende virksomheten informerer departementet om rettspraksis som medfører behov for regelverks- eller praksisendringer. Motsatt må det ansvarlige departementet også ha gode systemer for å dele informasjon om rettsutviklingen med underliggende etater og virksomheter, slik at de som har ansvar for praktiseringen av regelverket, får mest mulig av den samme informasjonen som departementet mottar i de ulike fasene av EØS-arbeidet.