Offentlig sektor står overfor store utfordringer i årene framover. Med en aldrende befolkning vil det stå stadig færre yrkesaktive bak hver pensjonist, samtidig som vi skal gjennomføre det grønne skiftet. I tillegg til de langsiktige utfordringene, må offentlig sektor stadig håndtere nye problemer.
Det siste året har vært preget av krigen i Ukraina, med økte ressursbehov innen forsvar, samfunnssikkerhet og mottak av flyktninger. Samfunnet er også preget av høye energipriser og høy inflasjon.
Omstillingsevnen som vil kreves for å møte disse utfordringene, øker betydningen av at DFØ lykkes med sitt samfunnsoppdrag; å bidra til effektiv ressursbruk i staten. Effektiv bruk av fellesskapets ressurser favner bredt, og vi skal arbeide systematisk og langsiktig i tråd med DFØs hovedmål.
Gjennom å levere sikre, brukerrettede og effektive lønns- og regnskapstjenester, skal DFØ bidra til god økonomistyring i statlige virksomheter, samtidig som vi henter ut synergier og stordriftsfordeler for staten. Med en stadig større og mer sammensatt kundemasse, blir det en utfordring å balansere gevinster gjennom standardiserte fellesløsninger mot behovet for spesialtilpassede løsninger for enkeltvirksomheter. Etter mange års digitalisering og automatisering er produktiviteten økt betydelig. Vi skal fortsette arbeidet med effektivisering, men potensialet for ytterligere produktivitetsvekst er i ferd med å avta.
Offentlige innkjøp står for om lag 600 milliarder kroner årlig og er et viktig strategisk verktøy for at virksomhetene skal nå sine mål. De store innkjøpsvolumene gir samtidig offentlig sektor en sterk posisjon i møte med leverandørmarkedet. Viktige prioriteringer framover blir å styrke satsingen på et grønt kompetanseløft, stimulere til innovasjon og effektiv konkurranse, utvikle gode datagrunnlag, legge til rette for ytterligere digitalisering og videreutvikle markedsplassen for skytjenester.
DFØ fikk i 2020 overført fagområdene organisering, ledelse og offentlige anskaffelser. Et samlet fagmiljø på forvaltningsområdet gir en god plattform for å utvikle helhetlige tjenester. Tverrfaglige utviklingsprosjekter og kunnskaps- og kompetansedeling vil ha høy prioritet også framover.
DFØ har en viktig rolle i å ytterligere forbedre forvaltningens kunnskap og praksis innen statlig styring og ledelse. Undersøkelser blant brukerne viser at våre kompetansetjenester bidrar til en positiv utvikling, men vi vurderer at det fortsatt er behov for å videreutvikle veiledningsmateriell og andre kompetansetilbud. Tilskuddsforvaltning, områdegjennomganger og innovasjon er blant fagområdene som er særlig fremhevet for vårt arbeid i 2023. DFØ skal bistå i regjeringens arbeid med tillitsreform, gjennom analyser og faglige innspill.
Fra 2022 ble de statlige regnskapsstandardene (SRS) obligatoriske for alle statlige virksomheter, med en innføringsperiode på fem år. Dette vil heve kvaliteten på styringsinformasjonen og gjøre den mer sammenlignbar. DFØ skal bistå virksomheter som skal ta i bruk SRS og bidra til at dette gir nytte både i etats- og virksomhetsstyringen.
Vi skal også arbeide for at offentligheten enkelt kan ta i bruk informasjon om resultater og ressursbruk i forvaltningen. Dette er viktig, både for å vurdere utviklingsbehov og skape tillit til det offentlige.
Den økte oppmerksomheten rundt sikkerhet i samfunnet påvirker også DFØ. Vi leverer viktige fellestjenester for statlige virksomheter, og har ansvar for å behandle og sikre betydelige informasjonsmengder. En oppdatert risikovurdering fra 2022 danner grunnlag for DFØs videre arbeid på sikkerhetsområdet, og vil ha høy prioritet også i tiden framover. I tillegg gir DFØs internrevisjoner gode kunnskapsgrunnlag og anbefalinger som er nyttige for å forbedre og utvikle virksomheten videre.
Stramme budsjettrammer krever at DFØ har god innsikt i kostnadsdrivere og mulige inntektskilder. Arbeidet med langtidsprognoser og vurdering av framtidig finansiering vil bli videreført som viktige tiltak for å bidra til god styring og kostnadsdekning i et langsiktig perspektiv.
DFØ arbeider for å benytte fremtidsrettede og effektive IT-løsninger, både i tjenesteutviklingen og i intern drift. Arbeidet med å modernisere og fornye DFØs teknologiplattformer vil pågå over flere år. En annen viktig satsing blir å legge til bedre rette for tilgjengeliggjøring og bruk av data i styring og analyser av statlig ressursbruk.
DFØ har et bevisst forhold til bruk av eksterne konsulenter. Mangel på nøkkelkompetanse, uforutsette hendelser og hasteoppdrag gjør det likevel nødvendig å bruke konsulenter i ulike sammenhenger. Med et stramt arbeidsmarked blir det samtidig en viktig utfordring beholde og tiltrekke seg kompetanse.
Offentlig sektor står overfor store utfordringer i årene framover. Forventningene til våre tjenester er høye, og vi skal gjøre vårt beste for å bidra til at forvaltningen får mest mulig ut av ressursene den har til rådighet.