46/2022 DFØ vil i forbindelse med lokale lønnsforhandlinger oppfordre virksomhetene til å levere protokollførte resultat så tidlig som mulig

Protokollførte resultat etter lokale lønnsforhandlinger må oppdateres i lønnssystemet, og for å få med lønnsutbetalingen i 2022 må resultatene senest bli registrert til hovedlønn i desember. Uttrekksfilen og innlesingsprogrammet vil bli oppdatert til å ivareta endringene i hovedtariffavtalene.

Den utsatte fristen for å gjennomføre lokale forhandlinger er satt til 30. november, det er 2 virkedager før registreringsfrist for hovedlønn desember.

For at virksomhetene skal få med utbetalingen av lønnsoppgjøret i regnskapet for 2022, må SAP oppdateres med de protokollførte resultatene før hovedlønn i desember blir kjørt. For at vi skal ha kapasitet til å behandle og oppdatere resultatene for flest mulig av våre kunder, anmoder vi om å sende resultatene i en sak til DFØ så snart de er protokollført.

Den utsatte fristen for lokale lønnsforhandlinger kan medføre at svært mange virksomheter leverer sine resultater tett opp mot fristen for hovedlønn i desember. DFØ sine erfaringer med innlesing etter det lokale oppgjøret, er at arbeidet er tidkrevende og at det er behov for mange avklaringer med dere som kunder. DFØ vil derfor utvide kapasiteten for innlesing av filer og vaske innsendte filer maskinelt. Dette vil gi mulighet for å håndtere flere saker på kortere tid enn vanlig. Det vurderes likevel som en risiko at ikke alle filer kan behandles til hovedlønn i desember, og risikoen øker dersom majoriteten av virksomheter sender filer de siste ukene og dagene før hovedlønnskjøringen.

DFØ oppfordrer de av virksomhetene som kan håndtere endringer via saksgang eller e-skjema til å gjøre dette.

For virksomhetene som ikke får utbetalt resultatet av det lokale lønnsoppgjøret for 2022 før årslutt, vil dette isolert sett gi utslag som mindreforbruk på den post/de postene der lønn er budsjettert og regnskapsført. Dette kan ha betydning for virksomhetens overføringsadgang av ubrukt driftsbevilgning til 2023, dersom denne blir større enn fem prosent av bevilgningen. jf. bevilgningsreglementet § 5 tredje avsnitt nr. 1.

DFØ er kjent med at denne problemstillingen, nå vurderes av Finansdepartementet, og at alternative forslag til løsninger vurderes i arbeidet frem mot nysalderingen av statsbudsjettet 2022.

Premieberegning fra Statens pensjonskasse

Statens pensjonskasse (SPK) innførte fra 2022 en individuell og hendelsesbasert premiemodell for statlige virksomheter. SPK baserer sin premieberegning på innrapportering av lønns- og stillingsdata for den enkelte ansatte. Det er først når ny lønn for den enkelte er innrapportert til SPK at konsekvensen av endringen kan beregnes og faktureres (endringspremie).

Grunnlaget for premiefakturaen for 6. termin hentes fra lønnsystemet, etter gjennomført lønnskjøring for hovedlønn i november. Det innebærer at lønnsendringer som blir registrert til hovedlønn i desember eller senere ikke vil inngå i premiefaktura fra SPK for 6. termin.

Dette vil innebære at en viktig faktor (hendelse) for beregningen av endringspremien i 2022, ikke vil være del av regnskapsført pensjonspremie i 2022, men først inngå på faktura i 2023. Dette vil isolert sett også gi seg utslag som et mindreforbruk på den /de driftspostene der lønn er budsjettert og regnskapsført, jr. også omtale i forrige avsnitt, og det må vurderes alternative forslag til løsninger for problemstillingen i arbeidet frem mot nysalderingen. I likhet med lønn vil det også for pensjonspremie påløpe arbeidsgiveravgift.

Systemendringer

Uttrekksrapporten for lokale lønnsforhandlinger vil bli oppdatert og funksjonaliteten for innlesing av resultatene vil bli forbedret. Uttrekksrapporten er estimert ferdigstilt i uke 41. Eksakt dato for når innlesingsprogrammet er ferdigstilt vil bli informert om i kundenotat. DFØ anbefaler kunder å følge med på fremtidige kundenotat for siste status.

13. kjøring og lønnsutbetalinger

Det frarådes å benytte 13. kjøring til utbetaling av lokale lønnsforhandlinger. Det følger av at:

  1. 13. kjøring er en korrigeringskjøring, og ivaretar ikke korrekt beregning av refusjonsgrunnlag til NAV. Benyttes 13. kjøring vil det medføre betydelig manuelt merarbeid for virksomhetene og DFØ i 2023.
  2. Rapporten som benyttes for å beregne et estimat av pensjonsgivende variable tillegg til SPK ikke tar med seg endringer som er ført på 13. kjøring.  
  3. SRS-avsetningen ivaretas ikke.

Mer informasjon

For oppdatert informasjon om årets lønnsoppgjør se gjerne:

Vår side om forklaring av lønnslipp vil også bli oppdatert, henvis gjerne deres ansatte til denne:

Publisert: 7. oktober 2022 Oppdatert: 30. oktober 2022

Kontakt

Kontakt kundesenter for lønn

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.