Lønnsoppgjøret 2024: Samlet informasjon om DFØs tjenester

Rikslønnsnemnda har gitt sin kjennelse i lønnsoppgjøret i staten. Se en samlet oversikt over hva som skjer nå i lønnsoppgjøret og hva DFØ gjør for deg som er arbeidsgiver, lønnskunde eller jobber med økonomistyring.

Denne siden er oppdatert 20. november.

På denne siden gir vi deg en oversikt over:

  • hva DFØ gjør for deg som kunde eller leder og HR som skal jobbe med lønnsforhandlinger og informasjon til de ansatte
  • hva du som arbeidsgiver kan gjøre og ikke gjøre nå med lokale lønnsforhandlinger
  • hva vi vet og ikke vet angående tidspunkter etter årets forsinkede lønnsoppgjør

Ønsker du å gå rett til informasjon om lønnssystemene eller til arbeidsgiverstøtte, kan du benytte lenkeboksene under:

Hovedtrekkene i de nye hovedtariffavtalene

Lønnsoppgjøret ble behandlet i Rikslønnsnemnda 7. og 15. november. Rikslønnsnemnda publiserte kjennelsene 20. november. Rikslønnsnemndas kjennelser blir de nye hovedtariffavtalene i staten.

Hovedtrekkene i kjennelsene:

  • Akademikerne og Unio viderefører sine likelydende tariffavtaler fra 1. mai 2022-30. april 2024 til 30. april 2026.
  • LO Stat og YS Stat får likelydende avtaler. Lønnstrinn og hovedlønnstabellen bortfaller.
  • Akademikerne og Unio forhandler lokalt innenfor en ramme på 2,7 prosent per dato av lønnsmassen, og har ingen sentrale tillegg.
  • LO Stat og YS Stat får et sentralt tillegg på 0,75 prosent og det forhandles lokalt innenfor en ramme på 2,15 prosent per dato av lønnsmassen.
  • Lokale forhandlinger skal være avsluttet så raskt som mulig og senest innen 15. februar 2025.

Ulike virkningstidspunkt for utbetaling av oppgjøret

Virkningstidspunktene for de ulike avtalene er ulike:

Akademikerne-avtalen: Virkningstidspunktet settes til 2. juni 2024. For de av Akademikernes medlemmer som er omfattet av tjenestetvistloven § 26 a, settes virkningstidspunktet til 1. mai 2024.

Unio-avtalen: Virkningstidspunktet settes til 5. juni 2024. For de av Unios medlemmer som er omfattet av tjenestetvistloven § 26 a, settes virkningstidspunktet til 1. mai 2024.

LO Stat-avtalen: Virkningstidspunktet for sentrale tillegg og tillegg gitt etter lokale forhandlinger er 1. mai 2024. Dette gjelder også de som er omfattet av tjenestetvistloven § 26 a.

YS Stat-avtalen: Virkningstidspunktet for sentrale tillegg og tillegg gitt etter lokale forhandlinger er 1. mai 2024. Dette gjelder også de som er omfattet av tjenestetvistloven § 26 a.

De uorganiserte: Virkningstidspunkt blir 1. mai 2024.

Utbetaling av sentrale tillegg fra DFØ

DFØ har estimert at vi vil kunne utbetale sentrale tillegg tidligst i februar.

De sammensatte årsakene til dette kan du lese mer om på denne siden om årets lønnsoppgjør for våre kunder.

Hva kan du gjøre som arbeidsgiver med lokale lønnsforhandlinger?

Etter kjennelsene, må du vente på

  • et brev fra DFD som beskriver hvordan dere som virksomhet skal forberede dere og gjennomføre lokale lønnsforhandlinger for lønnsoppgjøret 2024. Brevet sendes ut i uke 48/49.
  • en behandling av lønnsproposisjonen fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. (DFD) i Stortinget. Behandlingen av denne bestemmer plasseringen av de såkalt uorganiserte, det vil si de som ikke er medlem av noen fagforening eller i en forening som ikke er tilknyttet hovedsammenslutningene.

Ha tarifftilhørighet klart

25. oktober, og i påvente av Rikslønnsnemndas kjennelser, ble DFD og hovedsammenslutningene enige om følgende: 

  • De lokale partene i virksomhetene skal sammen og raskt sørge for å forberede opplysninger om hvilken hovedsammenslutning ansatte tilhørte 1. mai 2024.  DFD understreker at det holder å vite hvilken hovedsammenslutning den ansatte tilhører, og ikke den spesifikke fagforening.  
  • Som arbeidsgiver kan dere kreve at organisasjoner som har rett til å føre forhandlinger, sender medlemslister dersom det er nødvendig for å sikre at opplysningene er korrekte. 
  • Før opplysningene blir oversendt til lønnssentral eller lønnsenhet, bør virksomhetene avklare med lønnssentralene hvordan og når opplysningene skal sendes over.

Les mer om hvilke oppgaver dere som arbeidsgiver har som behandlingsansvarlig når det gjelder å hente inn tarifftilhørighet:

Hva kan du gjøre som lønnskunde av DFØ etter kjennelsene?

Nå som resultatet av årets lønnsoppgjør er klart, må vi i DFØ kartlegge hva som må gjøres.

Vi kommer med mer informasjon fortløpende og ber dere avvente med å gjøre endringer. Følg med på våre kundenotater og informasjonssider for oppdateringer.

Hva kan du gjøre som ansvarlig for økonomistyring i virksomheten? 

Bevilgning for lønnsoppgjøret blir i normalår gjort i juni og fordelt på kapittel og post i september, men på grunn av effektene av forsinket lønnsoppgjør vil Stortinget i år først bevilge midlene i desember.  

Konsekvensene av årets forsinkede lønnsoppgjør er at mange statlige virksomheter ikke får utbetalt årets lønnsoppgjør til sine ansatte før i 2025.  

I årsregnskap utarbeidet etter kontantprinsippet vil konsekvensen være for lave lønnsutgifter i 2024 og for høye lønnsutgifter i 2025 i forhold til økonomisk realitet. Behovet for overføringer fra 2024 til 2025 vil bli høyere enn normalt.

Finansdepartementet (FIN) har signalisert i rundskriv R-7/2024 om nysaldering av budsjettet, at det vurderes å utvide rammen for framføring av ubrukt driftsbevilgning fra 2024 til 2025. En slik utvidelse må vedtas av Stortinget. 

Det forsinkede lønnsoppgjøret påvirker også pensjonspremien statlige virksomheter skal betale til Statens pensjonskasse (SPK). Les mer om dette på denne siden:

Tips til å holde deg orientert om årets lønnsoppgjør

Vi i DFØ jobber med følgene av at lønnsoppgjøret er forsinket, som orientert her på denne siden. Du kan også følge med på andre kanaler. Vi anbefaler for eksempel å abonnere på:

Oppdatert: 20. november 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.