Statsansatteundersøkelsen gjennomføres hvert tredje år, og skal gi et overordnet bilde av hvordan statsansatte opplever sin arbeidssituasjon. Resultatene fra 2024 er klare.
Statsansatteundersøkelsen er en representativ undersøkelse blant statens ansatte. Høsten 2024 ble undersøkelsen gjennomført for sjuende gang. Første gang var i 2007.
Statsansatteundersøkelsen 2024 er i hovedsak en videreføring av undersøkelsen fra 2021, men inneholder også nye tema. Vi legger blant annet mer vekt på kompetanseutvikling denne gangen.
Resultater fra statsansatteundersøkelsen
Resultatene ble presentert for første gang på Årskonferansen - en bedre stat 5. februar 2025. Du kan lese om hovedfunnene i pressemeldingen fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og se presentasjonen av resultatene:
Resultater fra undersøkelsen var også utgangspunkt for en panelsamtale ledet av konferansier (førsteamanuensis i offentlig rett ved Universitetet i Oslo) Sofie Høgestøl. I panelet satt Olav Johansen, førstelektor i organisasjon og ledelse ved Høyskolen i Kristiania, Bård Fyhn, postdoktor ved NHH og tidligere marineoffiser og Lise Sannerud, direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet.
Hva skal statsansatteundersøkelsen brukes til?
Statsansatteundersøkelsen skal gi et overordnet bilde av hvordan statsansatte opplever sin arbeidssituasjon. DFØ har det faglige ansvaret for statsansatteundersøkelsen på vegne av Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Resultatene skal gi et kunnskapsgrunnlag for å videreutvikle statens sentrale arbeidsgiverpolitikk.
Kamp om arbeidskraften løftes frem som en av vår tids store utfordringer. Det betyr at vi må jobbe stadig mer målrettet for å beholde og rekruttere nødvendig kompetanse. Vi vet at utviklingsmuligheter står helt sentralt i den sammenheng, både for yngre og eldre medarbeidere. Det er derfor viktig for oss å få informasjon fra de ansatte om hvordan de opplever at deres kompetanse utvikles og brukes i dag.
Gisle Norheim, statens personaldirektør
Hvordan brukes resultatene fra statsansatteundersøkelsen?
Resultatene fra statsansatteundersøkelsen brukes aktivt både av DFD og DFØ. DFD brukte blant annet resultatene da de utviklet statens arbeidsgiverstrategi og Grunnlag for god ledelse i staten.
DFØ utvikler også ulike kompetansetilbud med grunnlag i resultatene fra statsansatteundersøkelsen. Forrige undersøkelse, Statsansatteundersøkelsen 2021, ble blant annet brukt i et webinar om yngre statsansatte og deres forventninger, erfaringer og lærdommer.
Datasett tilgjengeliggjøres for forskning
Resultatene fra tidligere undersøkelser er tilgjengeliggjort for forskning via Sikt - kunnskapssektorens tjenesteleverandør og deres Surveybank. Her er også årets resultater tilgjengeliggjort.