Råd 2. Involvere brukerne

Å involvere innbyggere mer i beslutningene myndighetene tar, kan bidra til økt tillit til forvaltningen.

Innbyggerinvolvering handler både om å inkludere innbyggere i utviklingen av offentlige tjenester, og om å inkludere innbyggere i beslutningene myndighetene tar.

Å inkludere innbyggere i utviklingen av tjenester kan bidra til at innbyggerne bli mer fornøyde med kvaliteten på tjenestene. Å inkludere innbyggere i beslutningene myndighetene tar, kan bidra til en mer åpen og rettferdig forvaltning, der innbyggerne opplever at de har innflytelse på myndighetenes politikk. Analysen DFØ har gjennomført viser at dette er faktorer som påvirker tillit.

Heretter er rådet rettet mot innbyggerinvolvering i tjenesteutvikling.

Innbyggerinvolvering i tjenesteutvikling kan ta flere former. Brukerundersøkelser er en vanlig metode for å samle inn innsikt fra innbyggere. Innsikten fra undersøkelsene brukes ofte for å forbedre og utvikle tjenestene. Andre metoder som fokusgrupper, paneler og dialog har blitt mer vanlig de siste årene. Her er tre eksempler:

  • Politidirektoratets Innbyggerstemme samler inn erfaringer, utvikler og implementerer tiltak sammen med innbyggerne i lokalområder.
  • Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har opprettet et folkepanel i forbindelse med Bærekraftmeldingen 2025.
  • Det tverrsektorielle samarbeidet DigiUng har utviklet ung.no for å gi kvalitetssikret informasjon til unge.

For å vise innbyggerne at meningene deres inkluderes, er det også viktig å rapportere og formidle hvordan tilbakemeldingene brukes. 

Hev kompetansen

På statens arbeidsgiverportal finner du som leder og medarbeider veiledning for hvordan du kan gjennomføre innbyggerinvolvering på ulike måter.

Digitaliseringsrådets erfaringsrapport fra 2020 handler om hvordan offentlige virksomheter kan la brukerbehov styre utviklingen av digitale tjenester. Digitaliseringsrådet råder virksomheter til å tenke som brukerne i utviklingen av brukervennlige, sammenhengende tjenester. De gir også råd om hvordan virksomheter og departementer kan gjøre dette i praksis.

Oppdatert: 7. mars 2025

Kontakt

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.