Kapittel

6. Riksrevisjonens Dokument 1

Om Riksrevisjonens Dokument 1 (2023-2024)

I tildelingsbrevet for 2024 ber FIN om at DFØ peker på eventuelle forhold av gjennomgående karakter som har kommet fram i Riksrevisjonens Dokument 1. Rapporten kan avdekke eventuelle utfordringer som statlige virksomheter står overfor når det gjelder å etterleve krav i økonomiregelverket.

Dokument 1 er Riksrevisjonens årlige rapport om revisjon og kontroll av statsforvaltningen. I denne får Stortinget informasjon om viktige forhold som har kommet fram i finansiell revisjon, etterlevelserevisjon og mindre forvaltningsrevisjoner. Riksrevisjonen har revidert statsregnskapet og 236 årsregnskaper for 2022 fra departementer, underliggende virksomheter og fond.

Statsregnskapet er i det vesentligste korrekt avlagt og presentert for 2022. Riksrevisjonen konkluderer med at det er positivt at alle årsregnskapene for departementer og underliggende virksomheter, unntatt fem, er riktige. Avvikene for to av disse årsregnskapene gjaldt prosjekter. Etter vårt syn kan dette tale for at problemstillinger knyttet til prosjektregnskap er av gjennomgående karakter.

Riksrevisjonen har opplyst om at de gjennom media og Gjerdrem-utvalgets sluttrapport ble kjent med forhold som gjorde at de valgte å trekke tilbake den opprinnelige revisjonsberetningen for Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) og avlegge ny revisjonsberetning for 2022. Disse forholdene har Riksrevisjonen redegjort for i et eget tillegg til Dokument 1 (2023-2024), «Tillegg 1», datert 23. april 2024. Riksrevisjonen vurderte det i Tillegg 1 som kritikkverdig at Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) inngikk et lån uten Stortingets samtykke og i strid med bevilgningsreglementet. Riksrevisjonen påpekte også at NSM ikke opplyste om de nevnte låneforpliktelsene i sitt årsregnskap for 2022.

I tillegg har Riksrevisjonen avdekket brudd på økonomiregelverket i to virksomheter. Bruddene var ikke av gjennomgående karakter.

Videre har Riksrevisjonen, som oppfølging av tidligere revisjoner, konkludert med at gebyrbelagte offentlige tjenester fremdeles er betydelig overpriset. Riksrevisjonen mener dette er kritikkverdig og påpeker at overprisingen innebærer en skjult skatt ettersom gebyrfinansieringen ikke følger forutsetningene om at brukerne ikke skal belastes mer enn hva tjenesten koster, jf. rundskriv R-112.

Dialog med Riksrevisjonen om regelverket

Vi har jevnlig dialog med Riksrevisjonen der vi diskuterer spørsmål om statlig regnskap som oppstår i Riksrevisjonens regnskapsrevisjon av forvaltningen, og vi gir svar på spørsmål om forståelsen av økonomiregelverket.

Vi har i 2023 blant annet hatt dialog med Riksrevisjonen om følgende temaer:

  • omorganiseringer
  • praksis med kortere kredittid i desember enn andre måneder i året
  • eksternfinansierte prosjekter
  • vederlagsfrie overføringer
  • skattetrekkskonto
  • nedsalg av aksjer i Equinor og Norsk Hydro

Dialogen med Riksrevisjonen gir nyttige innspill til vårt arbeid for videre utvikling av økonomiregelverket.

Oppdatert: 2. oktober 2024

DFØ-rapport 2024:12 DFØs forvaltning av økonomiregelverket i 2023

Skriv ut / lag PDF

1. Om forvaltning av økonomiregelverket

Om DFØ

Om denne rapporten

2. Tiltak og erfaringer

Regelverksutvikling i 2023

3. Henvendelser fra statlige virksomheter

4. Unntakssøknader

5. Tolkningsuttalelser

6. Riksrevisjonens Dokument 1

Om Riksrevisjonens Dokument 1 (2023-2024)

Dialog med Riksrevisjonen om regelverket

7. Strategisk viktige enkeltoppgaver i 2024

Fortsette med veilednings- og informasjonsarbeid

Ferdigstille påbegynt regelverksarbeid

Hjelpe virksomheter med å ta i bruk statlige regnskapsstandarder

Vurdere behov for endringer i rundskriv

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.