Årskonferansen – en bedre stat 2025

Årskonferansen er den viktigste møteplassen for deg som er opptatt av god styring, organisering og ledelse i staten. Vi samles på Oslo Kongressenter 5. februar 2025, for å se nærmere på hvordan forvaltningen kan møte de store samfunnsutfordringene vi står foran.

«Det var en gang et menneske» er tittelen på årets konferanse. Det er de ansatte i forvaltningen som sammen skal løse utfordringene framover i en stadig mer usikker og kompleks verden. 

Hva skal til for å sikre den kompetansen vi trenger? Hvordan få til bedre samordning og nødvendig prioritering og omstilling? Hva skal til for å få samspillet mellom mennesker og teknologi til å fungere best mulig? Og hvordan navigere i farvannet mellom fag og politikk?

Hør blant annet Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, vegdirektør Ingrid Dahl Hovland og filosof Lars Fr Svendsen! Og Harald Eia avslutter det hele med fortellingen om "Det store vi".

Praktisk informasjon

Tidspunkt: 5. februar 2025, registrering fra klokken 08.30
Sted: Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, 0181 Oslo
Pris: for fysisk deltagelse 2 500,- / for digital deltagelse 1 400,-

Hør fra blant annet

Program for konferansen

09.30 Velkommen og åpningstale

Konferansier Sofie Høgestøl ønsker velkommen til årets konferanse
Åpningstale fra Hilde Singsaas, direktør i DFØ
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum
Gamle embetsidealer i en ny tid ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Fredrik Sejersted er jurist og tok i 2002 doktorgraden på avhandlingen Kontroll og konstitusjon. Statsrettslige studier i Stortingets kontrollvirksomhet. I 2008 ble han utnevnt til professor i rettsvitenskap og daglig leder for Senter for europarett, der han jobbet med EU/EØS-rett og norsk og komparativ statsforfatningsrett. I april 2015 tiltrådte Sejersted stillingen som regjeringsadvokat. Han har vært medlem i mange offentlige utvalg og bidratt inn i flere publikasjoner, blant annet en artikkel i boka «Norsk byråkrati – kan det bli bedre?».

10.25 - 10.50 PAUSE

10.50 Menneskene i forvaltningen - vår viktigste ressurs

DFØ presenterer funn fra Statsansattundersøken

Statsansatteundersøkelsen gjennomføres hvert tredje år, og er en representativ undersøkelse blant statens ansatte. Høsten 2024 blir undersøkelsen gjennomført for sjuende gang siden 2007.

Les mer om undersøkelsen

Hvordan er det å være ansatt i staten og hva trenger de? Panelsamtale med Olav Johansen, Bård Fyhn og Lise Sannerud

Olav Johansen er førstelektor i organisasjon og ledelse ved Høyskolen Kristiania og underviser i forhandling, påvirkning, ledelse, strategi og kompetanseutvikling. Han har også lang erfaring med kompetanseledelse og HR i arbeidslivet. Johnsen har bidratt i flere vitenskapelige publikasjoner, blant annet «Dynamisk kompetanseledelse» sammen med Tor Endre Gustavsen.

Bård Fyhn er postdoktor ved NHH Norges Handelshøyskole og tidligere marineoffiser med 15 års variert erfaring innen militær logistikk og lederutvikling, inkludert internasjonal operasjon og utdanning fra Sjøkrigsskolen. Han tok sin doktorgrad ved NHH, er en aktiv foreleser og forsker innen ledelse og team, og brenner for å gjøre forskning tilgjengelig og praktisk.

Lise Sannerud er direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet. Har siden 2018 vært direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet. Hun har tidligere vært direktør for Sekretariatet for konfliktrådet, HR-direktør i Skattedirektoratet og kommunalsjef i Frogn kommune.

Med maskiner på laget ved Vegard Kolbjørnsrud

Vegard Kolbjørnsrud er førsteamanuensis ved Institutt for strategi og entreprenørskap, Handelshøyskolen BI. Han forsker på hva som skjer når vi kombinerer intelligente folk med intelligent teknologi på arbeidsplassen og hva dette betyr for organisasjon og ledelse. Vegard er fagansvarlig for Nasjonalt topplederprogram for kommune- og spesialisthelsetjenesten og digitaliseringsfag på BIs Executive MBA-program. 

Hvorfor du bør tenke selv – og sammen med andre ved Lars Fr. H. Svendsen

Lars Fr. H. Svendsen er professor i filosofi ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, Universitetet i Bergen. Han er også tilsatt i en bistilling i den liberale tankesmien Civita. Svendsen har skrevet en doktoravhandling om Immanuel Kants teoretiske filosofi. Han har skrevet en rekke bøker som er oversatt til 33 språk. Blant annet «Håpets filosofi» og «Dumhet, idioti og dumme idioter».

12.00 - 13.00 LUNSJ

13.00 Kunnskapsbasert og sammenhengende forvaltningsutvikling

Bedre beslutningsgrunnlag i offentlig sektor ved Mari Rege og Elise Rasmussen

Mari Rege er professor i samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger, hvor hun også leder Synapse Lab. Rege spesialiserer seg innen arbeidsmarkeds-økonomi, utdannings-økonomi og adferds-økonomi. Hun jobber med store felteksperiment for å utvikle og undersøke effekten av tiltak som skal fremme motivasjon og læring i barnehage, skole og arbeidsliv. Rege er også fast spaltist i Dagens Næringsliv, og har også har sittet i en rekke regjerings-oppnevnte utvalg.

Elise Rasmussen er avdelingsdirektør i DFØ.

Panelsamtale med Mari Rege, Elise Rasmussen, Øystein Schønberg-Grevbo og Paul Chaffey

Øystein Schønberg-Grevbo er direktør for styring og utvikling i Skatteetaten. Han har lang erfaring fra ulike roller i Finansdepartementet. I tillegg har han vært sentral i utviklingen av etatsstyring som fagområde.

Paul Chaffey er spesialrådgiver i Halogen. Chaffey var statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet fra 2013 til 2021. Han har også erfaring som direktør i energivirksomheten i Statoil og som administrerende direktør i Abelia. I tillegg satt Paul Chaffey på Stortinget fra 1993 til 1997.

Samordning – hvordan får vi det til? ved Adélie Dorseuil

Adélie Dorseuil har hatt ulike roller som prosjektleder, programleder og nå produktteamleder innenfor digitalisering i helsesektoren og på tvers av sektorer og fagområder de siste 10 årene. Hun har tre mastergrader og er opptatt av tverrfaglighet. Adélie leder innovasjonsdelen av DigiUng samarbeidet som leverer sammenhengende tjenester til ungdom. Hun er opptatt av den menneskelige faktor i samordning.

Panelsamtale med Adélie Dorseuil, Frode Danielsen og Frode Forfang

Frode Danielsen har vært direktør i Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) siden 2023. Han var fungerende direktør siden oktober 2022. Danielsen har tidligere vært avdelingsdirektør for fellesløsninger i Digdir i Leikanger. Han har vært ansatt i forløperen til Digdir (Difi) siden 2008, og har hatt ulike stillinger tilknyttet blant annet forvaltning og videreutvikling av fellesløsninger som blir brukt av hele offentlig sektor i Norge.

Frode Forfang har hatt ulike roller i Utlendingsdirektoratet siden 1998 og var direktør fra 2012 til 2024. Forfang er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og master i statsvitenskap fra London School of Economics and Political Science. Tidligere har han blant annet vært statssekretær for Arbeiderpartiet.

14.20 - 14.45 PAUSE

14.45 Den menneskelige ressurs i spennet mellom fag og politikk

Dilemmaer knyttet til digitalisering og omstilling i en krevende politisk virkelighet ved Ingrid Dahl Hovland

Ingrid Dahl Hovland er direktør i Statens vegvesen. Hovland har en lang karriere bak seg i vegsektoren med sentrale roller i en rekke private entreprenører i tillegg til Statens vegvesen. Fra 2016 - 2019 var dessuten Hovland administrerende direktør i Nye Veier.

Hvordan bidrar de ansatte i politisk styrte omstillings-prosesser? ved Mari Sundli Tveit

Mari Sundli Tveit er administrerende direktør i Norges forskningsråd. Hun har en utdannelse som naturforvalter og er professor i landskapsarkitektur. Tidligere har hun være rektor ved NMBU, direktør for politikk i NHO og styreleder for Universitets- og høgskolerådet. Sundli Tveit er president i Science Europe og sitter i styret for Global Research Council. Hun har også vært styremedlem i European University Association og i Chalmers tekniska högskola.

"Det store vi" ved Harald Eia

Det faglige programmet avsluttes med et innslag fra sosiolog og komiker, Harald Eia.

15.50 Konferansen avsluttes med mingling i foajeen.

Tidligere konferanser

2024
2023

Opptak fra dagen

Har du spørsmål om Årskonferansen – en bedre stat?

Ta kontakt med Harald Saxegaard: +47 994 45 807 / harald.saxegaard@dfo.no

Oppdatert: 20. desember 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.