Automatiske kalkuleringer i prioriteringslisten (for rollene Forhandlingsutvalg arbeidsgiver, Forhandlingsutvalg fagforening og Arbeidsgruppe fagforening)

Her kan du lese om hvordan lønnsendringer blir beregnet i prioriteringslisten i systemløsningen Lokale lønnsforhandlinger.

Systemløsningen har flere ulike automatiske kalkuleringer, som er bygget på statens lønnsregelverk. Enkelte kalkuleringer avhenger av virksomhetens innstillinger, som minsteavlønninger på stillingskoder og beregning av forbruk. Videre er det også kalkuleringer innenfor selve prioriteringslisten som skal sikre at lønnsinformasjonen per enkelt ansatt blir korrekt.

En generell regel for alle kalkuleringer er at det alltid beregnes på lønnsinformasjonen slik den var på virkningstidspunktet. Alle kalkuleringer foruten forbruk beregnes ut ifra en 100% stilling. Forbruket justeres etter ansattes dellønnsprosent eller avlønningsprosent, avhengig av virksomhetens innstillinger.

Kalkuleringer i henhold til lønnsregelverket

Lønnsendringer som gjøres i systemløsningen kalkuleres i henhold til lønnsregelverket. Alle kolonnene for lønnsendringer oppdateres automatisk når man registrerer noe i én av kolonnene. Lønnstrinn og kronetillegg oppdateres automatisk i henhold til lønnstrinnstabellen.

Alle lønnsendringer beregnes basert på ansattes årslønn på virkningstidspunktet, angitt i kolonnen Årslønn i kolonnegruppen Lønns- og personalopplysninger. Det vil si at ny årslønn baseres på ansattes årslønn på virkningstidspunktet pluss endringsbeløpet.

Bildet viser hvordan ny årslønn beregnes ved å legge til endringsbeløpet til ansattes årslønn på virkningstidspunktet. Lønnstrinn og kronetillegg oppdateres i henhold til lønnstrinnstabellen.
DFØ
Ny årslønn beregnes ved å legge til endringsbeløpet til ansattes årslønn på virkningstidspunktet. Lønnstrinn og kronetillegg oppdateres i henhold til lønnstrinnstabellen.

Sammenheng mellom kolonneundergrupper i Vurdering

Kolonnegruppen Vurdering i prioriteringslisten har en kalkulator som binder de ulike kolonnene sammen, slik at endringer i en kolonne automatisk oppdaterer andre kolonner. Kolonnegruppen Vurdering er også inndelt i kolonneundergrupper, som viser hvilken type lønnsendring som er registrert.

De ulike metodene man kan registrere en lønnsendring på er:

  • Generelle tillegg (gjelder kun tariffavtale Akademikerne/Unio)
  • Gruppetillegg
  • Stillingskodebidrag
  • Individuelle tillegg

Hver av disse metodene har en egen kolonneundergruppe i kolonnegruppen Vurdering, for å vise hvilken metode som gir hvilket resultat for den enkelte ansatte.

Den totale lønnsendringen for de enkelte ansatte vises i kolonneundergruppen Total vurdering. Total vurdering viser altså kombinasjonen av generelle tillegg, gruppetillegg, stillingskodebidrag og individuelle tillegg. Det er også i denne kolonneundergruppen man registrerer de individuelle lønnsendringene, og er den eneste kolonneundergruppen som er direkte redigerbar.

Kolonneundergruppene Generelt tillegg og Gruppetillegg er indirekte redigerbare via knappene Nytt generelt tillegg og Nytt gruppetillegg. Kolonneundergruppene Stillingskodebidrag og Individuelle tillegg er ikke redigerbare og brukes kun som beregningsfelt.

Man trenger ikke å følge en spesifikk rekkefølge for lønnsregistreringer. Alle registreringer vil summeres og vises i Total vurdering, uavhengig av rekkefølgen for registreringene.

Bildet viser hvordan den totale lønnsendringen for ansatte vises i kolonneundergruppen Total vurdering.
DFØ
Den totale lønnsendringen for ansatte vises i kolonneundergruppen Total vurdering.

Kalkulering av individuelle tillegg

Kolonneundergruppen Individuelle tillegg vil vise hvilke lønnsendringer som kommer direkte fra en endring på den ansatte, uten generelle tillegg, gruppetillegg eller minsteavlønninger for stillingskoder.

Individuelle tillegg beregnes slik:
Total vurdering
- Generelt tillegg
- Gruppetillegg
- Stillingskodebidrag
= Individuelle tillegg

Kolonnen Beløp vil vise hvor mye den individuelle endringen var på, som ikke kommer av endring i lønnstrinn (regnes som kronetillegg). For tariffavtale Akademikerne/Unio vil kolonnen Beløp og Sum vise det samme tallet, og viser den totale individuelle lønnsendringen.

Kolonnen Antall lønnstrinn vil vise hvor mange lønnstrinn ansatt steg fra den individuelle endringen.

Kolonnen Sum vil vise det totale endringsbeløpet som den individuelle endringen er på.

Bildet viser at individuelle tillegg viser hva den ansatte får utenom generelle tillegg, gruppetillegg og stillingskodebidrag.
DFØ
Individuelle tillegg viser hva den ansatte får utenom generelle tillegg, gruppetillegg og stillingskodebidrag.

Kalkulering av minsteavlønninger for stillingskoder (stillingskodebidrag)

Det er mulig for virksomheten å velge om stillingskoders minsteavlønning skal hensyntas eller ikke. Både nåværende og nye stillingskoder kan dermed føre til en automatisk endring av lønn for de ansatte.

Den automatiske kalkulatoren vil hensynta stillingskoders minsteavlønning ut ifra hvilken innstilling virksomheten har valgt. Hvordan minsteavlønninger kalkuleres i systemløsningen avhenger derfor av de valgte innstillingene. Det er rollen Administrator som setter opp disse innstillingene i Systemoppsett. Les mer om dette her:


De mulige innstillingene er følgende:

  • Ingen kontroll av minsteavlønning
  • Nye stillingskoder fører til minsteavlønning
  • Alle stillingskoder (også nåværende) fører til minsteavlønning
  • Akademikerne/UNIO kan følge valgt innstilling for LO/YS

Hvis man har innstilling på for at minsteavlønninger skal kontrolleres, kan man se dette på kolonneundergruppen Stillingskodebidrag i kolonnegruppen Vurdering. Denne vil vise informasjon dersom nåværende eller ny stillingskode har bidratt med en lønnsendring på grunn av minsteavlønninger. Det er i disse tilfellene ikke mulig å legge inn lønnsendringer på den ansatte som er lavere enn stillingskodens minsteavlønning.

Bildet viser hvordan ny stillingskode 1364 Seniorrådgiver har minsteavlønning lønnstrinn 60. Dette fører til en økning på 7 lønnstrinn som utgjør 59 800 kr for den ansatte.
DFØ
Ny stillingskode 1364 Seniorrådgiver har minsteavlønning lønnstrinn 60. Dette fører til en økning på 7 lønnstrinn som utgjør 59 800 kr for den ansatte.

Kalkulering av generelle tillegg og gruppetillegg

Alle generelle tillegg og gruppetillegg blir beregnet fra nåværende årslønn og av en 100% stilling.

Når generelle tillegg eller gruppetillegg lagres, vil systemet automatisk kalkulere effekten for hver enkelt ansatt. Når kalkuleringsjobben er ferdig, vil kolonneundergruppen Generelt tillegg eller Gruppetillegg oppdateres med registreringen fra tillegget. Kolonnene under Total vurdering vil også oppdateres med den totale lønnsendringen som ansatt får.

Bildet viser kolonnene under Generelt tillegg eller Gruppetillegg vil oppdateres med den individuelle effekten tillegget gir på den enkelte ansatte.
DFØ
Kolonnene under Generelt tillegg eller Gruppetillegg vil oppdateres med den individuelle effekten tillegget gir på den enkelte ansatte.

Kolonnen Sum vil alltid vise den totale endringen ansatte får gjennom alle registrerte tillegg. Kolonnene for Antall lønnstrinn (LO/YS), Beløp og Prosent viser kun informasjon dersom man har benyttet dette virkemiddelet i registreringen av tillegget.

Bildet viser hvordan kolonnen Sum viser den totale endringen gjennom alle tillegg. Resterende kolonner viser informasjon når dette virkemiddelet har vært brukt i tillegget.
DFØ
Kolonnen Sum viser den totale endringen gjennom alle tillegg. Resterende kolonner viser informasjon når dette virkemiddelet har vært brukt i tillegget.

Kalkulering av forbruk

Forbruket per ansatt regnes ut ved å multiplisere endringsbeløpet med enten dellønnsprosenten eller avlønningsprosenten til den ansatte, som man finner i kolonnegruppen Lønns- og personalopplysninger. Hvilken prosent som brukes til beregningen bestemmes av innstillinger gjort i Systemoppsett, se «Innstillinger for kalkulering av lønn».

Bildet viser hvordan endringsbeløpet multipliseres enten med dellønnsprosent eller avlønningsprosent, avhengig av valgt innstilling, for å finne forbruket.
DFØ
Endringsbeløpet multipliseres enten med dellønnsprosent eller avlønningsprosent, avhengig av valgt innstilling, for å finne forbruket.

Det totale forbruket regnes automatisk ut ved å summere alle ansattes individuelle forbruk.

Bildet viser hvordan totalt forbruk regnes ut ved å summere ansattes individuelle forbruk.
DFØ
Totalt forbruk regnes ut ved å summere ansattes individuelle forbruk.

Kalkulering av differanse-kolonner

Det finnes ulike differanse-kolonner, avhengig av hvilken rolle man har. Alle differanse-kolonner regnes ut ved å se på forskjellen mellom eget endringsbeløp og den angitte partens endringsbeløp:

Eget endringsbeløp
- Partens endringsbeløp
= Differanse

Bildet viser hvordan differansen mellom eget og angitt parts endringsbeløp angis i differanse-kolonnen.
DFØ
Differansen mellom eget og angitt parts endringsbeløp angis i differanse-kolonnen.
Oppdatert: 14. mai 2024

Kontakt

Kundesenter for lønn

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.