Hvordan legge til ansatte i et lønnsoppgjør (for rollen Administrator)

Her kan du med rollen Administrator lese om hvordan du legger til ansatte i et lønnsoppgjør i systemløsningen Lokale lønnsforhandlinger.

I trinn 3 i Opprett lønnsoppgjør skal du legge til de ansatte som skal være inkludert i lønnsoppgjøret. Utvalget blir gjort basert på føringer i Brev om lokale lønnsforhandlinger som blir sendt ut årlig fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD), samt Hovedtariffavtalenes punkt 2.5.1.

Videre kan du følge lokal lønnspolitikk dersom det er angitt egne retningslinjer for lokale lønnsforhandlinger.

Du må selv vurdere om de ansatte skal være omfattet eller ikke, ihht. ovennevnte regelverk. Ved spørsmål om hvem som er omfattet eller ikke, ta kontakt med Statens arbeidsgiverstøtte.

Liste over ansatte

I trinn 3 Ansattutvalg er det en liste over alle ansatte som tilhører den tariffavtalen du valgte i trinn 1. Listen inneholder kun ansatte som er aktuelle for 2.5.1 lokale lønnsforhandlinger. Det vil si at ansatte som er tilsatt etter virkningstidspunktet, ikke vises i listen. Ansatte som ikke er omfattet av pkt. 2.5.1 i Hovedtariffavtalene vises heller ikke (f.eks. lærlinger).

Bildet viser Trinn 3: Ansattutvalg i Opprett lønnsoppgjør.
Trinn 3: Ansattutvalg i Opprett lønnsoppgjør.

Hvem er omfattet av lokale lønnsforhandlinger?

Du må i ansattutvalget ta stilling til retningslinjer fra Brev om lokale forhandlinger fra DFD.

Les kapittelet «Hvem er omfattet av lokale forhandlinger» i Brev om lokale forhandlinger, for å ta riktig utvalg.

I systemløsningen Lokale lønnsforhandlinger gjelder følgende:

  • Alle ansatte som ikke er omfattet av hovedtariffavtalenes virkeområde er allerede ekskluderte fra listen.
  • Ansatte med 100 % ulønnede permisjoner over én måned på virkningstidspunktet må kontrolleres. Benytt kolonnene «Fraværstype», «Fraværslengde» og «Fraværsprosent» for dette formålet.

Det er kun ulønnet fravær over én måneds varighet på virkningstidspunktet som vises i listen. Du må vurdere fraværstypen, fraværsprosenten og fraværslengden på den enkelte ansatte for å avgjøre om den skal være inkludert i forhandlingene ihht. føringene fra DFD.

Hvis det er ulike fraværstyper i perioden, er den ansatte markert med et utropstegn. Du må da kontrollere fraværene i lønnssystemet.

Bildet viser ansatte med ulike fraværstyper er markert med et utropstegn.

Ansatte med flere stillinger skal behandles som to separate arbeidsforhold. Disse vil vises med to linjer: En for hovedstilling og en for tilleggsstilling.

Bildet viser ansatte med flere stillinger som må vurderes per stilling.

Videre kan det være interne retningslinjer som bestemmer hvilke ansatte som skal være inkluderte i en forhandling. Det er mulig å legge til kolonner for dette formålet. Legg til kolonner ved å trykke på «Vis/Skjul kolonner».

Bildet viser i «Vis/skjul kolonner» kan man legge til flere kolonner etter behov.
I «Vis/skjul kolonner» kan du legge til flere kolonner etter behov.
  • Ansatte som skal være inkludert i forhandlingene markerer du med «Ja» i kolonnen «Inkludert».
  • Ansatte som ikke skal være inkludert i forhandlingene markerer du med «Nei» i kolonnen «Inkludert».
  • Hvis det verken står ja eller nei (blank verdi) på en ansatt, er den ansatte ikke inkludert i forhandlingene.
Bildet viser nedtrekksmeny hvor ansatte skal markeres med «Ja» eller «Nei» i kolonnen Inkludert.
Ansatte skal markeres med «Ja» eller «Nei» i kolonnen Inkludert.

Ansatte som er inkluderte i forhandlingen (markert med «Ja»), vil få tilgang til å sende inn kravskjema. De vil være inkluderte i prioriteringslistene når partene skal vurdere de ansatte under forhandlingene.

Ansatte som ikke er inkluderte i forhandlingen (markert med «Nei» eller blank), vil ikke få tilgang til å sende inn kravskjema. De vil heller ikke være inkluderte i prioriteringslistene til partene.

Andre funksjoner

Søk og sortering

Det er mulig å søke i kolonnene. Trykk på navnet på kolonnen for å få opp søkefeltet. Skriv inn ønsket tekst i feltet Filter og trykk Enter. Kolonnen blir da markert med et filter-symbol. Du kan nullstille søket igjen ved å trykke på kolonnenavnet og deretter «Nullstill filter».

Bildet viser filtreringsmuligheten Trykk på kolonnenavnet for å søke i kolonnen.

Du kan også sortere kolonnen alfabetisk ved å trykke på «Sorter stigende», eller i motsatt rekkefølge ved å trykke på «Sorter synkende».

Velg alle

Du kan bruke knappen «Velg alle» for å raskere markere ansatte med «Ja» eller «Nei». Hvis du har brukt søkefunksjonen i en kolonne, så er det kun de ansatte som vises i listen som vil bli markerte.

Bildet viser at når et søk er aktivt, er det kun de ansatte i listen som blir markert ved bruk av «Velg alle».

Utvidet visning

Du kan utvide ansattlisten ved å trykke på knappen Utvidet visning. Bildet blir da større slik at du kan se flere kolonner og ansatte samtidig. Det er fortsatt mulig å bruke Velg alle-knappen, Vis/Skjul kolonner og søk/sortering i kolonner.

Bildet viser knappen utvidet visning

Trykk på krysset i øvre høyre hjørne for å lukke den utvidete visningen.

Bildet viser krysset som lukker den utvidede visningen

Eksporter

Du kan eksportere utvalget av ansatte til Excel, ved å trykke på knappen Eksporter. Det er grunnet personvernhensyn kun de faste kolonnene som blir eksportert. Du kan bruke filen til å tydeliggjøre hvilke ansatte som er ekskludert fra forhandlingen, og eventuell skrive en begrunnelse for hvorfor disse ble ekskludert.

Bildet viser knappen for å eksportere ansattutvalget
Oppdatert: 22. oktober 2024

Kontakt

Kundesenter for lønn

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.