Dokumenttyper i Kudos

I Kudos finner du følgende 20 dokumenttyper: 

DokumentBeskrivelse

Evaluering

 

En evaluering inneholder data om, analyse av og vurdering av offentlig finansierte tiltak og virkemidler. I Kudos er også gjennomganger og andre evaluerings-liknende analyser kategorisert som denne dokumenttypen. 

Mer om evaluering (DFO.no)

Forhånds-
utredning 

 

En forhåndsutredning beskriver utfordringer, muligheter og alternative tiltak, og den anbefaler i tillegg prioritering av tiltak. I tillegg til utredninger som følger av utredningsinstruksen, finner du andre typer forhåndsanalyser under forhåndsutredninger. 

Mer om utredning (DFO.no)

Instruks

 

Et departement skal utforme en instruks til hver av de underliggende virksomhetene. Instruksen beskriver myndighet og ansvar mellom departementet og virksomheten. Denne instruksen omtales også som hovedinstruks. I Kudos finner du både hovedinstruks og andre typer instrukser under denne dokumenttypen. 

Mer om instruks (DFO.no)

Kartlegging

 

En kartlegging er et dokument som oppsummerer informasjon og data. Andre kunnskapsdokumenter kan ofte inkludere en kartleggingsdel. I Kudos har denne dokumenttypen kun beskrivende informasjon, uten vurderinger, læringspunkter eller anbefalinger. 

Kunnskaps-
oppsummering

 

En kunnskapsoppsummering, også kalt en metastudie, inneholder ikke primærdata, men samler og tilgjengeliggjør kunnskap produsert av andre, for eksempel analyser og evalueringer. 

Konseptutvalg-utredning (KVU/KS1/KS2)

 

En konseptvalgutredning (KVU) er en utredning som skal gjennomføres for investeringsprosjekter med en antatt samlet kostnadsramme på over 1 milliard kroner. 

 

Utredningen gjennomgås av uavhengige eksperter, den eksterne kvalitetssikringen (KS1), før regjeringen kan fatte konseptvalg. Styringsunderlag og kostnadsoverslag skal kvalitetssikres gjennom en annen ekstern kvalitetssikring (KS2) før ansvarlig departement kan fremme investeringsbeslutning og fastsettelse av prosjektets kostnadsramme for Stortinget. 

Mer om Statens prosjektmodell

Melding til 

Stortinget

 

En melding til Stortinget brukes når regjeringen vil presentere en sak for Stortinget uten å foreslå vedtak. En slik melding er enten en rapport om arbeid som er gjort på et spesifikt felt, eller en drøfting av framtidig politikk. Meldingene, og behandlingen av dem i Stortinget, danner ofte grunnlag for en senere proposisjon. 

Norges offentlige utredninger (NOU)

 

Norges offentlige utredninger, NOU-er, utføres av utvalg som er nedsatt av regjeringen eller departementer. 

Mer om NOU-er

Område-gjennomgang

 

Gjennom områdegjennomganger kan regjeringen utrede og foreslå endringer som kan bedre måloppnåelsen eller øke handlingsrommet i budsjettene. Dette verktøyet ble innført i 2016 etter anbefaling fra OECD. 

Mer om områdegjennomgang

Proposisjon til Stortinget

 

Proposisjon til Stortinget er et forslag fra regjeringen til Stortinget om å fatte et bestemt vedtak i lovsaker, budsjettsaker og alminnelige saker. 

Mer om proposisjon til Stortinget

Retningslinjer

 

Retningslinjer er formelle instruksjoner eller regler. Retningslinjer er utformet for å sikre konsistens, standardisering og samsvar med et bestemt sett med prinsipper. 

Revisjons-

beretning

 

En revisjonsberetning er Riksrevisjonens årlige statusrapport og konklusjon på regnskapet til statlige virksomheter, inkludert departementer. 

Riksrevisjons-rapport

 

Riksrevisjonen utgir tre typer rapporter som vi kaller riksrevisjonsrapport. Riksrevisjonens rapporter utgis i Stortingets dokumentserie

• Dokument 1 er en årlig rapport om revisjon og kontroll av statsforvaltningen. Denne rapporten informerer Stortinget om viktige forhold som har kommet frem i finansiell revisjon, etterlevelserevisjon eller mindre forvaltningsrevisjoner. 

• Dokument 2 er Riksrevisjonens årsrapport til Stortinget.  

• I Dokument 3 rapporterer Riksrevisjonen fortløpende resultatene fra de større, systematiske undersøkelsene av regjering og statsforvaltning. I tillegg gir Riksrevisjonen ut et årlig samledokument med resultatene fra selskapskontrollen. 

Mer om Riksrevisjonsrapport

Statusrapport

 

En statusrapport er en oppsummering av den nåværende situasjonen, fremdriften eller tilstanden innenfor et prosjekt, en virksomhet eller et område. Målet med en statusrapport er å informere interessenter, ledelse eller andre involverte parter om hvordan ting utvikler seg, om eventuelle utfordringer som oppstår, og om oppnådde resultater. 

Strategi/plan

 

En strategi eller en plan er et dokument som beskriver hvordan vedtatte prioriteringer skal gjennomføres. 

Studie

 

En studie undersøker konkrete problemstillinger og analyserer sammenhenger, men gir ikke vurderinger eller anbefalinger om statlige tiltak og virkemidler. En studie er ofte oppdragsforskning om et tema som er bestilt av departement eller statlig virksomhet, men den kan også omfatte enklere undersøkelser og analyser. 

Tildelingsbrev

 

Tildelingsbrevet er et styringsdokument fra et departement til en underliggende virksomhet. Brevet skisserer økonomiske rammer og redegjør for prioriteringer, resultatmål og rapporteringskrav for virksomhetene. Ett eller flere tildelingsbrev sender årlig til virksomhetene etter at statsbudsjettet er behandlet i Stortinget. 

Mer om tildelingsbrev (DFO.no)

Tilskuddsbrev

 

 

Et tilskuddsbrev er et dokument som utstedes av en organisasjon eller myndighet for å kunngjøre at de tildeler økonomisk støtte eller tilskudd til en mottaker. Dette brevet beskriver vanligvis vilkår og betingelser for tilskuddet, og eventuelt hvilke forpliktelser eller krav mottakeren må oppfylle. 

Mer om tilskuddsbrev (DFO.no)

Veileder

 

En veileder gir råd, støtte eller praktisk hjelp for å løse en oppgave eller oppnå et mål. 

Årsrapport

 

Årsrapporten er et styringsdokument som en virksomhet sender til sitt eierdepartement. Årsrapporten skal gi et dekkende bilde av virksomhetens resultater, og den skal gi departementet grunnlag for å vurdere måloppnåelse og ressursbruk. 

Mer om årsrapport (DFO.no)

 

Oppdatert: 28. juni 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.