Finansdepartementet har delegert forvaltningen av økonomiregelverket i staten til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) gjennom instruksen. DFØs fullmakter er også omtalt i flere av de faste rundskrivene fra Finansdepartementet til statsforvaltningen, se regjeringen.no. DFØ skal utarbeide en årlig rapport til Finansdepartementet om forvaltning av økonomiregelverket for staten, jf. tildelingsbrevet. Rapporten skal peke på eventuelle forhold av gjennomgående karakter som har kommet fram i Dokument 1 fra Riksrevisjonen. Rapporten orienterer også om strategisk viktige enkeltoppgaver for DFØ innenfor regelverksområdet.
DFØs forvaltning av økonomiregelverket tar utgangspunkt i OECDs Regulatory policy cycle. Modellen beskriver prosesser som skal sikre at reguleringer er effektive, relevante og tilpasset samfunnets behov. DFØ har aktiviteter i de fleste fasene av sirkelen fra behovsanalyse til evaluering, med unntak av tilsyn, kontroll, sanksjonering og etterlevelse. Riksrevisjonens arbeid gir DFØ nyttig innsikt fra disse fasene.
Divisjon for styring, organisering og ledelse (SOL) i DFØ forvalter blant annet økonomiregelverket, utredningsinstruksen, statens konsernkontoordning og statsregnskapet. Lønnsdivisjonen og Regnskapsdivisjonen leverer lønns- og regnskapstjenester til over 90 prosent av statlige virksomheter. De to divisjonene er tjenesteytere og svarer på spørsmål fra lønns- og regnskapskunder. Henvendelser de mottar og som innebærer prinsipielle spørsmål om regelverket, videresendes SOL som regelverksforvalter.
DFØ-rapport 2025:4 DFØs forvaltning av økonomiregelverket i 2024
1. Om forvaltningen av økonomiregelverket
2. Tiltak og erfaringer
Innsikt i behov og praksis
Forslag til regelverksendringer i 2024
Implementering
Veiledning i større saker
Veiledning på nett
Kurs og nettverk
Henvendelser fra statlige virksomheter
Etterlevelse
Dialog med Riksrevisjonen om regelverket
3. Unntakssøknader
4. Riksrevisjonens Dokument 1
Innføring av obligatorisk SRS
Feilførte forskuddsinnbetalinger fra ekstern finansiering
Mangler ved intern kontroll
Feilutbetalinger
Manglede dokumentasjon av balansen
Mangler ved tilskuddsordninger
5. Strategisk viktige oppgaver framover