Kapittel

5. Strategisk viktige oppgaver framover

Gjennom kontakten vår med Riksrevisjonen, statlige virksomheter og tjenestedivisjonene i DFØ får vi nyttig innsikt i hvordan regelverket fungerer i praksis og innspill til hva som ev. bør endres.

DFØ har de siste årene fått flere utredningsoppdrag og områdegjennomganger hvor det å vurdere økonomiregelverket har vært en del av oppdraget. I tillegg kommer oppdrag og bestillinger fra Finansdepartementet som ansvarlig departement for økonomiregelverket.

Etterspørselen etter DFØs kompetanse på økonomiregelverket betyr at vi må prioritere ressursene våre på de viktigste sakene. Det er viktig for legitimiteten vår som regelverksforvalter at grunnlaget for prioriteringene er kjent.

DFØ jobber for en mer systematisk risikobasert prioritering av regelverksoppgaver i tråd med OECDs Regulatory Policy Cycle, jf. kapittel 1. Det innebærer blant annet at vi vil jobbe mer systematisk med brukerinnsikt og annen kunnskap som grunnlag for risikovurderinger og regelverksarbeidet. Vi vil også jobbe mer systematisk med hvordan regelverket blir implementert gjennom blant annet veiledning og opplæring.

Innføring av de statlige regnskapsstandardene (SRS)

Fra 1. januar 2027 skal alle statlige virksomheter følge de statlige regnskapsstandardene (SRS). Forventningene om gevinstene av periodisert regnskap er høye. Derfor prioriterer også DFØ innføringsløpet høyt. Det er nå flere komplekse virksomheter i innføringsløpet, og det fører til mange og kompliserte henvendelser om regelverket.

DFØ har tidligere omdisponert ressurser for å sikre tilstrekkelig kapasitet til å håndtere regelverkssaker i innføringsløpet. Vi ser at vi må bruke en større del av kapasiteten vår til å drive veiledning og svare på henvendelser om SRS. Vi regner med en topp i antall saker frem mot 2027, men at det vil være en betydelig pågang også i etterkant av at alle virksomheter har innført SRS fra 2027.

Når DFØ må bruke mer kapasitet på henvendelser, betyr det at kapasiteten til annet utviklingsarbeid på regelverksområdet blir mindre. DFØ vil prioritere å støtte virksomhetene med å få på plass virksomhetsregnskapene innen 2027. Det betyr at det kan bli nødvendig å skyve på annen videreutvikling av SRS til etter 2027. DFØ vurderer om reguleringen av statlige fond bør utsettes til etter at innføringsløpet er ferdig. Vi vurderer også om utviklingen av SRS for omfattende tilskudds- og stønadsforvaltning bør utsettes. DFØ vil komme tilbake til FIN om dette. 

I 2025 og 2026 vil DFØ særlig prioritere arbeid med praksisen enkelte virksomheter har med periodisert budsjettering. Spørsmålet gjelder om utøvelse av budsjettdisponerings-myndighet kan skje på grunnlag av en kostnadsramme (SRS) og at sentralt nivå i virksomheten har kontroll på kontantbudsjettet. DFØ har kartlagt og vurdert flere virksomheters praksis for budsjettering og regnskapsføring og vil ha fagdialog med Finansdepartementet i første halvdel av 2025. Saken er viktig fordi den legger føringer for økonomistyringen i virksomheter som fører regnskapet etter SRS.

Det er viktig at den nye periodiserte regnskapsinformasjonen blir brukt i virksomhets- og etatsstyringen. DFØ vil derfor frem til 2027 prioritere ressurser på hvordan periodisert regnskapsinformasjon kan gjøres tilgjengelig på en brukervennlig måte gjennom blant annet statsregnskapet.no. Vi vil også fortsette arbeidet vårt med å veilede virksomheter om hvordan periodisert regnskapsinformasjon kan brukes i styringen.

Enkeltstående tilskudd

DFØ gjennomførte en spisset områdegjennomgang av enkeltstående tilskudd i 2022. I tildelingsbrevet for 2023 fikk vi i oppdrag å vurdere regelverksendringer på området. DFØ leverte en utredning i 2023 med flere forslag for bedre regulering av enkeltstående tilskudd.

DFØ ble i supplerende tildelingsbrev nr. 6 i 2024 bedt om å gå i dialog med et utvalg departementer for å innhente kunnskap om positive og negative virkninger av forslagene til endring av bestemmelsene som ble oversendt til FIN i 2023. DFØ ble også bedt om å vurdere om det var behov for å oppdatere tilrådningen fra 2023 i lys av innspillene fra departementene. DFØs svar på hoveddelen av oppdraget om enkeltstående tilskudd blir sendt FIN april, og siste del om internasjonale tilskudd blir sendt før sommeren 2025.

DFØ planlegger for at det kan bli behov for å bruke ytterligere ressurser på dette området i løpet av 2025 og 2026.

Regelverket skal være oppdatert, relevant og forsvarlig

Det er viktig for legitimiteten til økonomiregelverket at det gjøres endringer og justeringer for å holde det oppdatert, relevant og forsvarlig. Hvilke endringer som skal prioriteres først, bør være basert på risikovurderinger med utgangspunkt i den innsikten vi får fra statlige virksomheter, Riksrevisjonen og andre kunnskapskilder.

DFØ ser særlig et behov for å se på grenseflaten mellom økonomiregelverket og bokføringsregelverket. Det er et arbeid som vi har ønsket å sette i gang tidligere, men som vi av kapasitetshensyn har nedprioritert. Det har de siste årene kommet opp flere saker som viser at det er behov for å prioritere dette arbeidet fremover.

Klart, brukervennlig og tilgjengelig regelverk

I rollen som forvalter av økonomiregelverket har DFØ også et ansvar for at regelverket blir forstått av de som skal bruke det. Vi ønsker at det skal være så enkelt som mulig for virksomhetene å finne relevant veiledning gjennom dfo.no. Digital veiledning kan også bidra til å redusere antallet enkle henvendelser og slik frigjøre kapasitet til utviklingsarbeid.

Måten vi har jobbet med veiledning om styring i staten og tilskudd fra staten vil være en mal for hvordan vi også kan videreutvikle annen veiledning. I 2025 og 2026 vil vi prioritere å oppdatere veiledningssidene om økonomiregelverket. Vi ønsker også å oppdatere veiledningssidene om statlig regnskap, men det vil vi først ha kapasitet til å gjøre når innføringsløpet for SRS er ferdig.

Oppdatert: 30. juni 2025

DFØ-rapport 2025:4 DFØs forvaltning av økonomiregelverket i 2024

Skriv ut / lag PDF

1. Om forvaltningen av økonomiregelverket

2. Tiltak og erfaringer

Innsikt i behov og praksis

Forslag til regelverksendringer i 2024

Implementering

Veiledning i større saker

Veiledning på nett

Kurs og nettverk

Henvendelser fra statlige virksomheter

Etterlevelse

Dialog med Riksrevisjonen om regelverket

3. Unntakssøknader

4. Riksrevisjonens Dokument 1

Innføring av obligatorisk SRS

Feilførte forskuddsinnbetalinger fra ekstern finansiering

Mangler ved intern kontroll

Feilutbetalinger

Manglede dokumentasjon av balansen

Mangler ved tilskuddsordninger

5. Strategisk viktige oppgaver framover

Innføring av de statlige regnskapsstandardene (SRS)

Enkeltstående tilskudd

Regelverket skal være oppdatert, relevant og forsvarlig

Klart, brukervennlig og tilgjengelig regelverk

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.