Lansering av DFØs nye veileder i samfunnsøkonomiske analyser

Se opptak fra lanseringen

 

Innlegg fra Silje Gamstøbakk

Silje Gamstøbakk er ekspedisjonssjef i Finansavdelingen, i Finansdepartementet (FIN)

Silje ga oss et innblikk i at samfunnsøkonomiske analyser er nyttige og viktige for politikkutviklingen og statsbudsjettene. En betydelig reduksjon i handlingsrommet til budsjettene frem mot 2030, viser at det nå er alvor og at vi vil ligne mer på andre land i budsjettpolitikken. Hun presiserte at rammeverket vårt for budsjettering og utredning er viktig og står seg godt i møte med trangere budsjetter. Samfunnsøkonomiske analyser bidrar til å ivareta samfunnsperspektivet, unngå silotenkning og fremmer samordning i staten. Hun vektla også at samfunnsøkonomisk lønnsomhet ikke er alt. Men at fordelingsvirkninger, prinsipielle spørsmål,  graden av måloppnåelse og målkonflikter også er relevant å synliggjøre for beslutningstaker.

Presentasjon Silje Gamstøbakk FIN
pdf 659.58 KB

Innlegg fra Hilde Singsaas

Hilde Singsaas er direktør i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring

Hilde innledet med at utredninger er avgjørende for at vi skal lykkes med å få mest mulig velferd for fellesskapets ressurser. Hun orienterte om kvaliteten på utredninger av statlige tiltak. Samfunnsøkonomiske analyser gjøres i for liten grad og de seks spørsmålene til utredningsinstruksen besvares ikke grundig nok. En mer praktisk rettet veileder fra DFØ vil forhåpentligvis kunne gjøre det enklere å gjennomføre og bestille samfunnsøkonomiske analyser. Mer konkret er metodene oppdaterte og forbedret og det gis mer utfyllende veiledning med bruk av eksempler, råd og fallgruver. Videre pekte hun på at ledere i staten har en nøkkelrolle i å sørge for gode beslutningsgrunnlag.

Presentasjon Hilde Singsaas DFØ
pdf 447.61 KB

Innlegg fra Nils Arne Rye Krøtø

Nils Arne Rye Krøtø er seniorrådgiver i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring

Nils Arne ga oss et innblikk i endringene som er gjort i DFØs nye veileder i samfunnsøkonomiske analyser. Han innledet med å fortelle om prosessen med veilederen. Det ble innhentet brukerinnsikt i form av intervjuer og spørreundersøkelser, som viste at behovet for mer utfyllende veiledning var størst når det gjaldt nullalternativet og vurdering av ikke-prissatte virkninger. Videre ble det opprettet en referansegruppe bestående av departementer, virksomheter, konsulentselskaper og akademia. På bakgrunn av innspillene, er det gjort endringer i samtlige av de åtte arbeidsfasene som veilederen anbefaler å følge i en samfunnsøkonomisk analyse. Mer omfattende veiledning er spesielt gitt til de to temaene med størst veiledningsbehov.

Presentasjon Nils Arne Rye Krøtø DFØ
pdf 1.66 MB

Innlegg fra Jon Andersen

Jon Andersen er utredningsdirektør i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)

Jon ga oss et innblikk i hvordan de har jobbet med utredninger i Bufdir og hvilke utfordringer de har hatt. Det å opprette en egen utredningsenhet i 2018 var et viktig grep for å øke kvaliteten på utredninger og etterleve utredningsinstruksen. Enheten har blant annet ansvar for å veilede og lære opp andre avdelinger, bistå andre avdelinger med konkrete utredninger og lede større utredninger. Videre presiserte han at ny veileder fra DFØ vil kunne gi en lavere terskel for å ta i bruk samfunnsøkonomiske analyser. Oppdatert versjon gir en tydelig ramme og struktur for hvordan slike analyser skal gjennomføres. Mer utfyllende veiledning om vanskelige temaer vil sammen med bruk av eksempler også bidra til å gjøre det enklere.

Presentasjon Jon Andersen Bufdir
pdf 1.49 MB

Innlegg fra Guro Børnes Ringlund

Guro Børnes Ringlund leder Miljøøkonomiseksjonen i Miljødirektoratet (Mdir)

Guro ga oss et innblikk i hvordan utredningsarbeidet er organisert i Mdir, med egen seksjon som består av 14 ansatte. Seksjonen har ansvar for blant annet å bidra til helhetsvurderinger, gode fremstillinger av samfunnseffekter samt å bistå andre seksjoner/avdelinger i direktoratet. Hun presiserte at det er viktig at sektorovergripende veiledning fra DFØ bidrar til blant annet konsistent metodikk på tvers av sektormyndigheter og analysemiljøer. Videre pekte hun på det er gjort en rekke gode forbedringer i oppdatert veileder: Blant annet det å sette samfunnsøkonomiske analyser i kontekst med øvrig beslutningsgrunnlag i tillegg til mer utfyllende veiledning om problembeskrivelse, vurdering av virkninger og sammenstilling av virkninger. 

Presentasjon Guro Børnes Ringlund Mdir
pdf 1.58 MB

Innlegg fra Gro Holst Volden

Gro Holst Volden er forskningssjef i Concept

Gro innledet med å fortelle om noen viktige funn fra studier om praksis med samfunnsøkonomiske analyser. Hun fremhevet at etatene gjør en stor innsats med samfunnsøkonomiske analyser og at kvaliteten stadig blir bedre. De alvorligste svakhetene er knyttet til problembeskrivelsen, formulering av mål og identifisering av relevante tiltak. Studien som Concept har gjort om nullalternativet, viser at det er et stort forbedringspotensial i å utforme disse. Mer konkret blir nullalternativet sjeldent presentert grundig i utredningen og vurderingene er lite transparente. Avslutningsvis ga hun råd om hvordan kvaliteten kunne økes, blant annet ved å få frem i utredningsmandatet at nullalternativet skal vurderes seriøst.

Presentasjon Gro Holst Volden, Concept
pdf 1.18 MB

Gå til veilederen

Sted

Norge

Dato
13. jun. 2023 kl. 09.0012.00
Påmeldingsfrist

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.