Hva skal du utrede?

Som hovedregel skal alle statlige tiltak som har virkninger utover egen virksomhet utredes etter kravene i utredningsinstruksen. Utredningsinstruksen favner bredt og inkluderer nye tiltak, men også vesentlige endringer av eksisterende tiltak.

Utrede nye tiltak

Utredningsinstruksen gjelder når beslutningsgrunnlag for statlige tiltak utarbeides.

Alle tiltak som har virkninger utover egen virksomhet er som hovedregel omfattet av utredningsinstruksen. Så dersom dere skal gjennomføre en endring, et prosjekt, en investering eller annet som påvirker andre enn virksomheten selv – så skal dere følge utredningsinstruksen.

Utrede eksisterende tiltak

Utredningsinstruksen gjelder også for vesentlige endringer i eksisterende tiltak eller ordninger og kravene i utredningsinstruksen gjelder selv om det allerede er besluttet på politisk nivå at et tiltak skal gjennomføres. Les flere konkrete eksempler i veilederen til utredningsinstruksen, kap. 1.2.1.

Utredningsinstruksen skal følges selv om utredningen utføres av andre enn virksomheten selv, for eksempel et konsulentselskap. Les om hvordan bestille en utredning.

Virkeområdet til instruksen er altså veldig bredt og omfatter både små og store tiltak.

Hvorfor skal du utrede?

Samfunnets ressurser er knappe, og mange gode formål konkurrerer om tilgjengelige midler. Derfor er det viktig at tiltak er velbegrunnede og gjennomtenkte. Ved å lage gode utredninger som har en grundig forståelse av problemet og synliggjør virkningene av alternative tiltak før det tas en beslutning, blir det enklere å velge tiltak som er til det beste for samfunnet.

Utredninger og gode beslutningsgrunnlag er også en viktig del av en god forvaltning. Ansatte i forvaltningen arbeider på vegne av fellesskapet. Arbeid i offentlig forvaltning bygger på fire forvaltningsverdier: Demokrati, rettssikkerhet, faglig integritet og effektivitet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har fastsatt retningslinjer om forholdet mellom politisk ledelse og embetsverk som også er relevante når det skal gjennomføres en utredning. Disse retningslinjene inneholder syv plikter for embetsverket.

Gode forhåndsutredninger er beslutningsgrunnlag og bygger opp under forvaltningsverdiene faglig integritet og effektivitet, og under flere av KMDs syv sentrale plikter for embetsverket. I KMDs retningslinjer plikt nr 4. Faglighet og faglig uavhengighet står det blant annet at: «Faglighet innebærer også å sørge for at alternative løsninger blir utredet og presentert og at både positive og negative virkninger av tiltak blir utredet.»

Hva er unntatt fra utredningsinstruksen?

Det finnes noen konkrete tiltak som er unntatt fra utredningsinstruksen. Selv om tiltaket faller utenfor instruksens virkeområde, er kravene i instruksen nyttige for utredning og involvering.  Les mer om de konkrete unntakene i veilederen til utredningsinstruksen kap. 1.2.2.

Les mer i veileder til utredningsinstruksen

Veilederen til utredningsinstruksen gir en god og konsis beskrivelse av hele utredningsprosessen og vi anbefaler at dere bruker denne aktivt i arbeidet med utredningen.

Utredning og analyse av statlige tiltak
Oppdatert: 11. juni 2021

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.