I staten er hovedformålet med et strategiarbeid å styrke virksomhetens evne til å løse samfunnsoppdraget sitt og nå de overordnede målene sine. Dette skal den gjøre gjennom planlegging, gjennomføring og oppfølging av oppgaver og ressurser i et flerårig perspektiv, jf. kravene i økonomiregelverket.
En av de vanligste grunnene til at virksomheter starter arbeidet med å utarbeide en virksomhetsstrategi, er ønsket om å utforske muligheter og møte utfordringer internt og eksternt. Resultatet kan variere i form og innhold, men strategiprosessen bør likevel starte med det samme spørsmålet: Hvorfor skal vi ha en strategi? Dersom man ikke kan svare godt på det, bør man vurdere om man skal utarbeide et eget strategidokument eller vurdere andre måter å ivareta kravene i økonomiregelverket på. Utvikling av en strategi krever vanligvis betydelig ressursinnsats.
Vår dialog med brukerne viser at flere vektlegger verdien av selve prosessen med å utforme strategien i seg selv og innsikten den gir, og er opptatt av hvilken rolle en ferdig strategi skal spille i virksomheten.
Utvikling av en virksomhetsstrategi kan bidra til
- å oppnå felles forståelse av virksomhetens overordnede mål
- å skape felles forståelse av utfordringsbildet virksomheten står i nå, og utfordringsbildet den vil kunne møte framover
- å få felles forståelse av prioriteringer, retning og oppgaveløsing
- å skape forankring, aksept og motivasjon om veivalg og prioriteringer
- å tydeliggjøre innovasjons- og utviklingsområder
- å bygge kultur internt i virksomheten
- å forbedre måloppnåelsen
- å gi retning for hva slags tiltak virksomheten bør velge innenfor budsjettåret og på lengre sikt
- å styrke gjennomføringskraft og motivasjon
- å gjøre omstillingsprosesser bedre og mer målrettede
Kontakt
Har du spørsmål om styring i staten, send en e-post til styring [at] dfo.no (styring[at]dfo[dot]no). Eller bestill et møte med oss i DFØ.