Råd 5. Trene på å håndtere etiske dilemmaer

Å gi medarbeidere opplæring slik at de kan identifisere og håndtere etiske dilemmaer på en god måte, kan bidra til å styrke innbyggernes tillit til forvaltningen.

DFØ og OECD finner en sammenheng mellom høyere tillit til forvaltningen og innbyggere som mener det er lavere forekomst av korrupsjon i det offentlige. Innbyggerundersøkelsen 2024 viser at 6 av 10 innbyggere tror at det foregår ulike former for korrupsjon i staten. Dette er en økning fra forrige innbyggerundersøkelse i 2021, hvor 4 av 10 trodde det samme.

Innbyggerne må være trygge på at den offentlige forvaltningen ivaretar etiske hensyn i arbeidshverdagen. En måte medarbeiderne dine kan bli bedre rustet til å bevare etiske hensyn, er å gi dem trening i å identifisere og håndtere etiske dilemmaer.

Hvis medarbeiderne dine har en verktøykasse for hvordan de kan oppdage og håndtere etiske dilemmaer, er de bedre rustet til å forhindre korrupsjon i form av bestikkelser, nepotisme, favorisering, interessekonflikter og liknende.

Lenker til funn om tillit og korrupsjon

Les mer om hva innbyggerne mener om forekomsten av korrupsjon i det offentlige og sammenhengen mellom disse holdningene og tillit til den offentlige forvaltningen.

Hev kompetansen

Som leder kan du tilrettelegge for at medarbeidere kan trene på å identifisere og håndtere etiske dilemma på arbeidsplassen på flere måter. Det finnes også tilbud som er tilpasset ledere. Her er flere tilbud som kan bidra til å styrke kompetanse innenfor etikk.

E-læringskurs i forvaltningsetikk

«Får Walter lov?» gir en innføring i forvaltningsloven med mål om å sikre forsvarlig saksbehandling og innbyggernes rettsikkerhet.

«Etikk for Walter» gir en innføring i forvaltningsetikk med mål om å hjelpe medarbeidere å manøvrere i det etiske landskapet, og til å sette de etiske retningslinjene på dagsordenen. Kurset inkluderer også en egen del som er spesielt tilpasset ledere.

De syv pliktene for embetsverket

De syv pliktene for embetsverket er et rammeverk som skal bidra til god rolleforståelse mellom politisk ledelse og embetsverket. Her kan du lese mer om retningslinjene.

En tilhørende dilemmasamling tar utgangspunkt i de syv pliktene og ulike situasjoner som reiser dilemmaer embetsverket kan møte i sin arbeidshverdag.

Flere dilemmaer finner du i dilemmasamlingen til Kodex VII fra det danske Finansdepartementet.

Kurset «Syv plikter for embetsverket» gir en innføring i de syv pliktene for embetsverket. Kurset hjelper statsansatte å gjenkjenne situasjoner hvor embetsverkets syv plikter må brukes, og å håndtere dilemmaer som kan oppstå.

Håndbok i antikorrupsjon

I 2014 publiserte Transparency International Norge og KS «Beskytt kommunen! Håndbok i antikorrupsjon» rettet mot ledere og ansatte i kommuner, fylkeskommuner og kommunale bedrifter. Håndboken beskriver prosesser som kan innebære korrupsjonsrisiko i kommunal forvaltning og skisserer hovedelementene i et antikorrupsjonsprogram for kommuner. De har også utarbeidet en dilemmasamling med 24 eksempler for refleksjon om etikk og antikorrupsjon i kommuner og fylkeskommuner.

Transparency International Norge har også utarbeidet verktøy i antikorrupsjon for private bedrifter, andre virksomheter, humanitære organisasjoner og høyskoler og universiteter. Flere av disse inneholder perspektiver som kan være relevante også for ledere og ansatte i statsforvaltningen.

For mer informasjon se også hjemmesidene til Transparency International.

Andre tilbud og verktøy

OECD har jobbet målrettet mot korrupsjon i både privat og offentlig sektor de siste 40 årene. Les mer om arbeidet på deres nettsider.

Helse Sør-Øst har laget en dilemmasamling med korte videoer som tar opp etiske problemstillinger. Dilemmasamlingen er et verktøy som kan brukes for medarbeidere i helsesektoren til å trene på og diskutere etiske problemstillinger. 

Oppdatert: 7. mars 2025

Kontakt

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.