På nettverksmøtet 3. april delte finalistene til Bedre Stat Prisen 2018 erfaringer og ga tips om brukerinvolvering, prosjektstyring, og gevinstrealisering.
Bedre stat-prisen ble gitt til Tolletaten på Styringskonferansen 24. januar 2018. Alle finalistene har det til felles at de har lagt vekt på brukerinvolvering og digitalisering og kan vise til tids- og kostnadsbesparelser. Omtale av årets finalister til Bedre stat-prisen og muligheten til å melde inn kandidater finner du her..
Digitalisering av nasjonalbiblioteket
Aslak Sira Myhre, Direktør for Nasjonalbiblioteket, åpnet med et innlegg om Norges, ja kanskje verdens største digitaliseringsprosjekt. I 2005 innså de at «i fremtiden vil folk forvente å finne kunnskap på nett.» De bestemte seg derfor for å tilgjengeliggjøring alt som er laget for mer enn 30 personer på nett, for å sikre det norske folks felles hukommelse i et tusenårsperspektiv. Etter 12 år har de digitalisert og tilgjengeliggjort 4 millioner objekter. Myhre sier at de har fått til dette mye på grunn av at de har valgt å ha fokus på mengde fremfor hva som skal digitaliseres først og sist. Myhres beste tips er «Ta utgangspunkt i hva du er og hva du gjør og jobb målbevisst mot dette.»
eDÅR – Elektronisk melding av dødsårsak
Marta Ebbing, fra eDÅRi i Folkehelseinstituttet og Ragnhild T. Bamrud fra Direktoratet for e-helse redegjorde for prosessen med å innføre elektronisk melding av dødsårsak (eDÅR). Dagens prosess av registrering av dødsårsak er manuell og mangfoldig og kan karakteriseres som en punsjefest. Digitalisering vil føre til bedre og raskere helsedata. På tross av store forventede gevinster er det krevende å få til endring, fordi man ikke eier styringslinja der endringene skal skje. Deres beste tips er: «Involver brukere i alle faser av utvikling og innføring av ny teknologi!»
BRIS – Ny rapporteringsløsning for brann- og redningsvesenet
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har innført en ny rapporteringsløsning for brann- og redningsvesenet. Brukerundersøkelser viser at den nye løsningen anses som nyttig og brannmannsvennlig. Brann- og redningsvesenet kan nå rapportere direkte fra hendelsesstedet og bedre kunnskapsgrunnlag har ført til nye diskusjoner om brann- og redningsvesenets r olle. Tiltaket ble gjennomført til avtalt kost, tid og funksjonalitet. På møtet delte prosjektteamet sine suksesskriterier for en vellykket prosjektgjennomføring.
KvoteAppen – Lett å gjøre rett
Avdelingsdirektør Pål Hellesylt innledet med å si at «Kvoten er Tollvesenets møte med det norske folk.» I spørreundersøkelse oppga over halvparten at de har smuglet eller at de ikke kjente kvoten. Tolletaten utviklet appen med en hypotese om at de fleste ønsker å opptre lovlydig så lenge det er enkelt nok. Brukervennlighet har derfor vært 1., 2., og 3. prioritet i utviklingen av appen. De har lyktes! Appen er lastet ned over 500 000 ganger og vi har fått en økt etterlevelse av regelverket og økte inntekter til staten.