De fleste virksomheter har egne prosesser for hvordan man gjennomfører lokale lønnsforhandlinger. Nedenfor er det forklart hvordan noen av de gjengående prosessene kan gjennomføres i systemløsningen Lokale lønnsforhandlinger.
Det er helt valgfritt når i prosessen de ulike rollene utfører sitt arbeid. Det er også valgfritt om rollene Arbeidsgruppe fagforening og Ledere skal delta i prosessen eller ikke, og eventuelt når.
Under selve forhandlingene
Det er rollene Forhandlingsutvalg fagforening og Forhandlingsutvalg arbeidsgiver som skal forhandle med hverandre. Følgende beskrivelse gjelder etter forberedelser og eventuell sammenstilling av lister, og er en generell beskrivelse av selve forhandlingene.
Når Forhandlingsutvalg fagforening og Forhandlingsutvalg arbeidsgiver er ferdige med å forberede sine sammenstilte prioriteringslister, kan disse sendes til hverandre.
Når Forhandlingsutvalg arbeidsgiver sender sin prioriteringsliste, vil Forhandlingsutvalg fagforening alltid se siste sendte tilbud i sin egen prioriteringsliste, under kolonnegruppen Arbeidsgivers vurdering. Tilbudet vil vises på alle ansatte som har fått en endring.
På samme måte kan Forhandlingsutvalg arbeidsgiver alltid se siste sendte krav fra fagforeningene i sin egen prioriteringsliste, under kolonnegruppen Fagforenings vurdering. Kravene vil være merket med hvilken fagforening som har fremmet kravet.
Fagforeningene kan også velge å sende prioriteringslisten til de andre fagforeningene som er i samme forhandling.
Man kan også bruke fanen Mottatte prioriteringslister for å se historikk på tidligere mottatte prioriteringslister.
Selve forhandlingene kan foregå muntlig, eller ved sending av prioriteringslister i systemløsningen. Det er ingen begrensning på hvor mange prioriteringslister som kan bli sendt. Ansatte som er ferdig forhandlet kan markeres med «Ferdig» i kolonnen Status dersom ønskelig.
Rollene vil kun ha tilgang til sine egne prioriteringslister. Det er kun når motpart har sendt en prioriteringsliste at dette oppdateres i mottakerens egen prioriteringsliste. Dersom forhandlingene foregår muntlig kan Forhandlingsutvalg arbeidsgiver vise sin prioriteringsliste på storskjerm hvis ønskelig, for å tydeliggjøre hvilke endringer som blir gjort i realtid.
Dersom fagforeningene ønsker å komme med motkrav, kan de sende nye prioriteringslister til arbeidsgiver, eller løfte hver enkelt ansatt muntlig.
Det er alltid siste tilbud sendt fra arbeidsgiver som vil gjelde som endelig resultat når partene har kommet til enighet. Sørg derfor for at den prioriteringslisten partene er enige om, blir sendt fra Forhandlingsutvalg arbeidsgiver til Forhandlingsutvalg fagforening i systemløsningen.
Alle prioriteringslister vil alltid inneholde alle ansatte i lønnsoppgjøret, selv om de er ferdig forhandlet tidligere i forhandlingene. Det er ikke mulig å fjerne ansatte fra listen så lenge de er inkludert i lønnsoppgjøret.
Plasstillitsvalgte og ledere utarbeider forslag først
Prosess: Ledere og eventuelle plasstillitsvalgte utarbeider forslag, før forhandlingspartene sammenstiller listene og utveksler krav og tilbud.
Rollene Arbeidsgruppe fagforening og Leder starter prosessen med å utarbeide forslag på sine medlemmer/ansatte i sine prioriteringslister.
Når forslagene til Arbeidsgruppe fagforening er klare sendes de til Forhandlingsutvalg fagforening. Forhandlingsutvalg fagforening har en sammenstilt prioriteringsliste, og kan se på kolonnegruppen Arbeidsgruppes vurdering for de plasstillitsvalgtes forslag.
Det er mulig å kopiere Arbeidsgruppes vurdering over til egen vurdering, og deretter gjøre justeringer dersom det er ønskelig.
Det er valgfritt å ta i bruk rollen Arbeidsgruppe fagforening, dette er opp til hver enkelt fagforening. Dersom rollen ikke er tatt i bruk, er det Forhandlingsutvalg fagforening som starter utarbeidelsene på sine medlemmer.
Når forslagene til leder er klare og er sendt, sendes de automatisk til overliggende ledere samt Forhandlingsutvalg arbeidsgiver. Overliggende ledere og Forhandlingsutvalg arbeidsgiver kan alltid se de siste vurderingene som er sendt fra ledere, i sin egen prioriteringsliste under kolonnegruppen Leders vurdering. Normal prosess er at underliggende leder sender prioriteringslisten først, deretter overliggende leder, frem til øverste leder. Lederen med høyest ledernivå vil alltid ha «overskrivingsrett», så dersom lederne er uenige er det den øverste lederens forslag som vil vises. Alle prioriteringslister som blir sendt fra ledere vil også sendes til Forhandlingsutvalg arbeidsgiver automatisk.
Det er mulig å kopiere Leders vurdering over til egen vurdering, og deretter gjøre justeringer dersom det er ønskelig.
Videre følger vanlig forhandlingsprosess.
Tillegg gis før forhandlingsstart
Prosess: Partene forhandler om et generelt tillegg og/eller gruppetillegg, før ledere og eventuelle plasstillitsvalgte starter på sine vurderinger.
For å kunne tildele et tillegg i systemløsningen krever dette at et lønnsoppgjør er publisert, slik at man får tilgang til Prioriteringsliste. Vær oppmerksom på at dette også tilgjengeliggjør Kravskjema for de inkluderte ansatte. Forhandlingsutvalg fagforening og Forhandlingsutvalg arbeidsgiver kan utveksle prioriteringslister hvis ønskelig, før ledere og eventuelle plasstillitsvalgte starter sin prosess. Fordi arbeidsflyten ikke går «nedover» i rollesystemet, må det endelige tillegget kommuniseres ut til eventuelt Arbeidsgruppe fagforening og ledere, slik at de kan ta hensyn til tillegget når de skal utarbeide sine forslag.
Inntil videre er det ingen mulighet for å lagre tillegg slik at de alltid ligger til grunn i alle prioriteringslister. Partene må derfor selv legge til tillegget i sine egne prioriteringslister, slik at tillegget ligger til grunn når man skal utarbeide individuelle forslag etterpå. Det er deretter mulig å kopiere egne prioriteringslister, slik at tillegget alltid er registrert når man oppretter nye lister.
OBS! Det er ikke mulig for ledere å legge til generelle tillegg eller gruppetillegg i egne prioriteringslister.
Videre følger vanlig forhandlingsprosess.
Tillegg gis etter forhandlingsstart
Prosess: Ledere og eventuelle plasstillitsvalgte utarbeider individuelle forslag, før individuelle, generelle og/eller gruppetillegg registreres av forhandlingspartene.
Dersom man skal legge til et tillegg etter at Arbeidsgruppe fagforening og ledere har kommet med sine forslag, kan dette gjøres på ulike måter:
- Fagforeningene og arbeidsgiver mottar listene fra Arbeidsgruppe fagforening og ledere. Deretter registrerer de tillegget i sine egne prioriteringslister, før de starter de individuelle vurderingene og utveksling av krav og tilbud. Dette kan gjøres dersom man allerede er enige om tillegget. Vær oppmerksom på at hvis fagforeningene registrerer tillegg, så vil dette kun gjelde for sine egne medlemmer. Det er kun Forhandlingsutvalg arbeidsgiver som vil se det totale forbruket av tillegget, da de har redigeringstilgang til alle ansatte i forhandlingen.
- Fagforeningene og arbeidsgiver utarbeider (og eventuelt utveksler) individuelle vurderinger først, før tillegget registreres. Vær oppmerksom på at alle lønnsjusteringer, både individuelle og tillegg, beregnes fra grunnlønn. Dersom man registrerer et tillegg etter individuelle vurderinger, vil dette beregnes på grunnlønn og ikke på ny foreslått lønn.
Det er valgfritt når i prosessen man ønsker å registrere tillegg. Hvis man underveis i forhandlingene blir enige om et tillegg, kan man registrere dette når som helst. Det anbefales da at Forhandlingsutvalg arbeidsgiver registrerer dette først, slik at man kan se det totale forbruket på tillegget.
Foreløpig er det ingen mulighet for å lagre tillegg slik at de alltid ligger til grunn i alle prioriteringslister. Partene må derfor selv legge til tillegget i sine egne prioriteringslister, slik at tillegget ligger til grunn for beregninger av eget forbruk. Det er deretter mulig å kopiere egne prioriteringslister, slik at tillegget alltid er registrert når man oppretter nye lister.
Samtidig utveksling av krav
Prosess: Fagforeninger og arbeidsgiver utveksler krav samtidig.
Dersom partene har blitt enige om samtidig utveksling av krav, kan dette gjøres på ulike måter i henhold til virksomhetens prosess:
- Dersom det er flere fagforeninger med i forhandlingen, kan disse velge om de skal dele listene med hverandre. Dette kan gjøres før, samtidig eller etter at listen deles med arbeidsgiver. Alle fagforeningers vurderinger som har blitt delt kan sees i sin egen prioriteringsliste under kolonnegruppen Fagforenings vurdering, i tillegg til fanen Mottatte prioriteringslister. Alle krav vil være merket med hvilken fagforening som har fremmet kravet.
- Arbeidsgiver velger hvordan de ønsker at det samtidige kravet skal se ut. Noen virksomheter sender ledernes forslag, mens andre ønsker å justere på dette først. Husk at det alltid er det som er registrert i kolonnegruppen Vurdering som deles. Dersom man ønsker å dele ledernes forslag, kan man kopiere kolonnegruppen Leders vurdering til egen Vurdering, slik at egen vurdering gjenspeiler ledernes forslag. Det er også mulig å gjøre justeringer etter kopiering hvis ønskelig, før listen deles med fagforeningene.
- Ved sending kan fagforeningene velge hvem som skal være mottaker; andre fagforeninger i forhandlingen, og/eller arbeidsgiver. Dette gjøres i henhold til virksomhetens prosess som partene har kommet til enighet om. Ved sending kan arbeidsgiver velge om den sendte prioriteringslisten skal markeres som et tilbud, eller som Arbeidsgivers krav. Under samtidig utveksling kan prioriteringslisten markeres som Arbeidsgivers krav, for å tydeliggjøre at dette ikke er et offisielt tilbud. Det er også mulig å markere det som tilbud med rundenummer hvis ønskelig. Hva man velger å markere det som, vil ikke få noen konsekvenser rent teknisk, utover at kategorien på den delte listen er ulik (Arbeidsgivers krav eller Tilbud). Dette gjøres i henhold til virksomhetens prosess som partene har kommet til enighet om.
- Sending av prioriteringslister gjøres manuelt av brukeren. Det er ingen tidsinnstilling som styrer når prioriteringslister blir sendt. Partene må derfor sørge for at listene blir sendt samtidig dersom man ønsker en samtidig utveksling.
Ledere utarbeider forslag etter fagforeningene
Prosess: Fagforeningene sender forslag først. Lederne bruker fagforeningenes forslag når de utarbeider sine egne forslag.
Det er mulig for Forhandlingsutvalg arbeidsgiver å videresende fagforeningenes forslag til ledere. Man må da ha valgt innstillingen «Ledere kan motta fagforenings vurdering» i Systemoppsett:
Alle fagforeninger må ha sendt sine første forslag, ved å sende sin prioriteringsliste til Forhandlingsutvalg arbeidsgiver. Når Forhandlingsutvalg arbeidsgiver har mottatt alle forslag fra fagforeningene, kan dette videresendes til ledere. Rollen Forhandlingsutvalg arbeidsgiver (fullmakt/signaturrett) må da opprette en prioriteringsliste, kontrollere at alle forslag ligger i kolonnegruppen Fagforenings vurdering, og deretter trykke på Send. I bildet for Send må man velge Leder som mottaker. Når prioriteringslisten er sendt, vil alle ledere kunne se kolonnegruppen Fagforenings vurdering i sin egen prioriteringsliste. Denne informasjonen brukes da av lederen når den utarbeider sin prioriteringsliste.
Fagforeninger justerer på foreslått lønnsendring for andre ansatte
Noen fagforeninger ønsker å kunne endre på andre ansattes foreslåtte lønnsendringer som kommer i et tilbud fra arbeidsgiver, som ikke gjelder deres egne medlemmer. Dette er ikke mulig å gjøre i systemløsningen, da hver fagforening kun har redigeringstilgang til egne medlemmer. Det vil heller ikke være mulig å se om den ansatte er uorganisert eller tilhører en annen fagforening, da man kun får informasjon om fagforening på egne medlemmer. Slike ønsker må i disse tilfellene meldes muntlig til motparten.
De første tilbudene har nedsatt pott
Noen virksomheter ønsker ikke å bruke full pott på de første tilbudene. Under Forbruk i prioriteringslistene er det mulig å se både full pott (Avsatt pott), og å legge inn egendefinert pott. For de rundene som har nedsatt pott kan man legge inn beløpet manuelt i «Egendefinert pott».
Delegerte og kombinerte forhandlinger
Det er per nå ikke systemstøtte for delegerte eller kombinerte forhandlinger. Det er mulig å gjøre et utvalg av organisasjonsenheter som skal representeres, når man oppretter et lønnsoppgjør. Lønnsoppgjøret vil da kun publiseres for de ansatte og lederne som hører til de valgte organisasjonsenhetene. Vær oppmerksom på at det per nå kun er mulig å publisere ett lønnsoppgjør per tariffavtale per år. Det er derfor ikke mulig å publisere flere slike lønnsoppgjør i samme forhandling.
Kontakt
- Kundesenter på nett
- lonn [at] dfo.no (lonn[at]dfo[dot]no)
- 406 34 021