Den fjerde utgaven av statusmålingen Regulatory Policy Outlook er lansert. I rapporten undersøker OECD regulatorisk kvalitet på tvers av OECD-landene, og fremhever hvordan myndigheter kan forbedre reguleringer for fremtiden.
Myndigheter over hele verden står overfor økende utfordringer som krever enklere og mer effektiv regulering. Med stadig større samfunnsutfordringer og mer komplekse reguleringer, er det viktig å legge til rette for effektive, smidige og tilgjengelige reguleringer for både bedrifter og innbyggere.
Regulatory Policy Outlook 2025 fremhever viktigheten av systematisk involvering av interessenter i regelversutforming, vurdering av fordelingsvirkninger av reguleringer, og betydningen av reguleringer som er enkle å forstå og implementere. Bruk av ny teknologi trekkes også frem, med eksempler som å overvåke regulatoriske virkninger mer effektivt, reagere raskere på nye utfordringer, og forbedre utfall og resultater generelt.

Det er større sjanse for at reguleringer er effektive når de er basert på tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag. Derfor vektlegges betydningen av kunnskapsbaserte beslutninger og bruk forhåndsutredninger av regulatoriske virkemidler.
I rapporten er OECD-landene ranget etter indikatorer om involvering av berørte parter i regelverksprosesser, utredning av reguleringsforslag og evaluering av iverksatte reguleringer. Norge ligger stort sett rundt OECD-snittet eller litt under. Indikatorene er i stor grad basert på formelle krav til involvering, utredning og evaluering.
I landrapporten om Norge påpeker OECD at «Norway could make more systematic use of their ex post evaluation tools, to better manage the regulatory stock, ensuring that rules remain delivering positive outcomes for citizens.»