13/2023 Ekstra arbeidsgiveravgift

I henhold til folketrygdloven § 23-2 tolvte ledd skal det fra 2023 beregnes 5 % ekstra arbeidsgiveravgift på arbeidsgiveravgiftsgrunnlag per ansatt utover 750 000 kroner.

Beregningen av ekstra arbeidsgiveravgift starter i den måneden den fastsatte beløpsgrensen overskrider 750 000 kroner ( jf. forskrift om ekstra arbeidsgiveravgift på ytelser utover bestemte grenser § 4).

Ifølge forskrift om ekstra arbeidsgiveravgift på ytelser utover bestemte grenser (§ 2 annet ledd) skal ikke arbeidsgivers tilskudd til kollektiv pensjonsordning medberegnes i arbeidsgiveravgiftsgrunnlaget for den ekstra arbeidsgiveravgiften.

Grensen gjelder hvert enkelt selskap

Arbeidsgiveravgiften beregnes isolert per virksomhet som arbeidstaker mottar lønn fra. Ekstra arbeidsgiveravgift per virksomhet gjelder kun når grunnlaget overstiger 750 000 kroner.

Skatteetaten er klar over omgåelsesmulighetene i konsernselskap. De har derfor varslet om at dersom man fordeler lønnen til den ansatte mellom flere av konsernselskapene for å ikke komme over grensen, så kan det bli vurdert gjennomskjæring – dersom det ikke er en reell fordeling i forhold til arbeidet som gjøres.

Refusjoner fra NAV

Ifølge veiledningen til den ekstra arbeidsgiveravgiften skal det gis fradrag i grunnlaget for den ekstra arbeidsgiveravgiften for refusjoner fra NAV i følgende tilfeller:

  • Det er beregnet ekstra arbeidsgiveravgift på de forskutterte sykepengene, foreldrepengene, svangerskapspengene, pleie/opplæring- og omsorgspengene.
  • Ytelsen er faktisk refundert fra NAV.

Innrapportering på A-meldingen

Ekstra arbeidsgiveravgift kan rapporteres samlet på virksomheten der hovedenheten er registrert, selv om arbeidstaker har arbeidet for flere registrerte underenheter (jf. forskrift om ekstra arbeidsgiveravgift på ytelser utover bestemte grenser § 3).

DFØ sitt oppsett i SAP

Kontering

Beregning og reduksjon av den ekstra arbeidsgiveravgiften vil kostnadsføres på en annen konto enn ordinær arbeidsgiveravgift. I samråd med regnskapsavdelingen er det blitt enighet om at det skal kostnadsføres på konto 5405, men at motkonto skal være lik ordinær arbeidsgiveravgift: 1986.

DFØ vil ta kontakt med de kundene som eventuelt allerede benytter konto 5405 for å finne alternativ konto.

Føringskontoplan vil bli oppdatert med informasjon om konto 5405.

Dersom dere ønsker å kostnadsføre ekstra arbeidsgiveravgift på samme konto som ordinær arbeidsgiveravgift, vennligst send en sak via Kundesenter på nett til DFØ Lønn.

Rekalkulering

Siden beregning av ekstra arbeidsgiveravgift er gjeldende fra 01.01.2023, vil alle ansatte bli rekalkulert tilbake til denne datoen ved hovedlønnskjøring i april.

Lønnartsrapport varianter

Variantene for avstemming av lønnartrapport mot A-melding er oppdatert med nye lønnarter for 5 % ekstra arbeidsgiveravgift. Det er ikke opprettet egne varianter for 5 % ekstra AGA, men rapportene er spesifisert per lønnart slik at en ser hva som er ordinær AGA og hva som er 5 % ekstra AGA.

Referanser

Publisert: 23. mars 2023

Kontakt

Kontakt kundesenter for lønn

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.