Denne artikkelen beskriver hva en virksomhet, som ikke har utbetalt den delen av lønnsoppgjøret 2024 som vedrører 2024, må gjøre i virksomhetsregnskapet pr. 31.12.24 for at dette skal gi et korrekt bilde av årets ressursbruk.
Den 15. januar 2025 ble formel for beregning av avsetning for ubetalt lønn pr. 31.12.2024 endret, se underoverskrift «Beregning av avsetning for ubetalt lønn», fjerde avsnitt.
Virksomhetsregnskapet utarbeides på grunnlag av periodiseringsprinsippet i henhold til de statlige regnskapsstandardene (SRS). Det må gjøres en avsetning i virksomhetsregnskapet for den manglende lønnsutbetalingen, slik at lønnskostnaden i 2024 reflekterer det arbeidet som er utført i 2024. Bakgrunnen for dette er sammenstillingsprinsippet og prinsippet om motsatt sammenstilling, jf. SRS 1 Presentasjon av virksomhetsregnskapet punkt 3, og nærmere regulering i SRS 25 Ytelser til ansatte. Avsetningen beregnes ved å legge til grunn beste estimat, jf. SRS 1 punkt 3. Avsetningen må i tillegg til avsetning for den manglende lønnsutbetalingen, også inkludere arbeidsgiveravgift, feriepenger og arbeidsgiveravgift av feriepenger. Beregningen av avsetningen må dokumenteres, jf. bokføringsloven § 10 og bestemmelser om økonomistyring i staten punkt 4.4.5. Det vil også være behov for å opplyse om avsetningen i note, jf. SRS 1 punkt 27.
Under beskriver vi hvordan beregning av avsetningen for lønnsoppgjøret 2024 kan gjøres, og også hvordan den kan bokføres. Videre beskriver vi hvordan avsetningen etter vårt syn bør omtales i noter til virksomhetsregnskapet.
Bakgrunn
De sentrale lønnsforhandlingene i staten danner grunnlaget for de årlige lokale lønnsforhandlingene som gjennomføres i virksomhetene. I 2024 var ikke resultatet av de sentrale lønnsforhandlingene klart før mot slutten av november. Dette har ført til at mange virksomheter ikke har fått gjennomført lokale lønnsforhandlinger i 2024, og derfor ikke har kunnet utbetale de lokale lønnstilleggene i 2024. Noen virksomheter har kanskje gjennomført de lokale forhandlingene, men har likevel ikke rukket å utbetale de lokale lønnstilleggene i 2024. I tillegg er det mange virksomheter som ikke har rukket å utbetale det sentrale tillegget som fagorganiserte gjennom LO Stat og YS Stat har krav på i 2024.
En ytelse som en ansatt har krav på for utført jobb er en påløpt ytelse etter SRS 25 Ytelser til ansatte. En påløpt ytelse skal kostnadsføres i den perioden jobben er utført, jf. SRS 25 punkt 7. Lønnstilleggene som de ansatte vil få utbetalt på grunnlag av lønnsforhandlinger for 2024, og som vedrører 2024, er ytelser som de ansatte har krav på for utført jobb gjennom året. Lønnstilleggene som gis gjennom lønnsforhandlingene og som vedrører 2024, er altså påløpte ytelser, som må kostnadsføres og avsettes for i virksomhetsregnskapet i 2024, selv om selve lønnsforhandlingene og/eller utbetalingen (både av lokale og sentrale tillegg) skjer i 2025.
Hvem skal gjøre avsetningen for lønnsoppgjøret 2024
Avsetningen skal gjøres av virksomheter (både brutto- og nettobudsjetterte, samt forvaltningsbedrifter) som fører regnskap etter periodisert prinsipp iht. SRS, og som ikke har utbetalt lønnstillegget fra lønnsoppgjøret 2024 i 2024.
Hva er inkludert i avsetningen for lønnsoppgjøret 2024
Avsetningen for den ubetalte lønnen for 2024 vil kunne inneholde flere elementer, avhengig av hvilke fagforeninger de ansatte er medlem i, og avhengig av om virksomheten bidrar med egne midler til lønnsforhandlingene eller ikke.
For ansatte organisert i LO Stat eller YS Stat, er det gitt et sentralt og et lokalt tillegg. For ansatte organisert i Akademikerne eller UNIO, er det kun gitt et lokalt tillegg. Ansatte som ikke er fagorganisert skal følge det avtaleområdet som er størst i virksomheten per 1. oktober 2023, jf. vedtak i Stortinget 17. desember 2024.
For virksomheter som avsetter egne midler til lønnsforhandlingene i tillegg til midlene som kommer fra de sentrale forhandlingene, skal lønnsavsetningen også inkludere disse midlene.
Lønnstillegget fra lønnsoppgjøret inngår i feriepengegrunnlaget og det er også arbeidsgiveravgiftspliktig. Avsetningen for lønnsoppgjøret inkluderer derfor feriepenger og arbeidsgiveravgift (inkludert arbeidsgiveravgift av feriepenger).
Feriepengesatsen er 12 % for ansatte som er 59 år eller yngre, og 14,3 % for ansatte over 59 år. Ved beregning av feriepenger kan virksomheten benytte en sats på 12 % for alle ansatte, med mindre virksomheten har en stor andel ansatte over 59 år. Dersom virksomheten har en stor andel ansatte over 59 år, kan virksomheten vurdere å dele opp feriepengegrunnlaget og bruke begge satsene ved beregning av påløpte feriepenger.
For virksomheter som er lokalisert i ulike arbeidsgiveravgiftssoner, vil en gjennomsnittlig arbeidsgiveravgiftssats kunne benyttes. Regelen om ekstra arbeidsgiveravgift på lønn over kr 850 000 gjelder ikke.
Beregning av avsetningen for ubetalt lønn
Virksomhetene må estimere en avsetning for ubetalt lønnstillegg i 2024 for lønnsoppgjøret 2024. Estimatet vil kunne bestå av fire deler:
- Avsetning for ansatte organisert i LO Stat og/eller YS Stat
- Avsetning for ansatte organisert i Akademikerne og/eller Unio
- Avsetning for uorganiserte
- Avsetning som følge av at virksomheten bidrar med egne midler
Avsetningen for ubetalt lønn for ansatte organisert i LO Stat, YS Stat, Akademikerne og Unio samt for uorganiserte, gjøres på grunnlag av det sentrale lønnsoppgjøret. Om virksomheten har valgt å bidra med egne midler til lønnsforhandlingene, må virksomheten også hensynta dette i beregningen av den samlede avsetningen.
Estimat for ubetalt lønn som følge av det sentrale lønnsoppgjøret kan baseres på gjennomsnittlig årslønn, årsverk per 1. mai og avtalt prosentvis avsetning, jf. Hovedtariffavtalene i staten - lokale lønnsforhandlinger 2024 punkt 7.2. Beregningen av estimatet er forklart i kulepunktene under. Hvis virksomheten allerede har gjennomført lokale lønnsforhandlinger og disse er klare for utbetaling på lønn for januar eller virksomheten på andre måter har oversikt over hva lønnstilleggene for 2024 faktisk vil bli, kan virksomheten i stedet bruke dette som estimat for avsetningen for ubetalt lønn.
Formel som kan brukes for beregningen av avsetning for ubetalt lønn pr. 31.12.2024 fra det sentrale lønnsoppgjøret er:
- For avtalene med LO Stat og YS Stat:
Gjennomsnittlig årslønn x årsverk per 1. mai x 2,9 % x 8/12
Avtalt prosentvis avsetning for 12 måneder i avtalene med LO Stat og YS Stat er totalt 2,9 %. Den prosentvise avsetningen består av to komponenter, et generelt tillegg til alle på 0,75 % og en avsetning det skal forhandles om lokalt på 2,15 %. Ved beregning av estimatet, vil en bruke den totale prosentvise avsetningen, dersom det sentrale tillegget ikke er utbetalt i 2024. Det siste elementet i formelen kommer av at virkningstidspunktet for lønnstillegget er 1. mai. Lønnstillegget beregnes for 12 måneder, men kun 8 måneder vil belaste virksomhetens resultatregnskap i 2024.
Den gjennomsnittlige årslønnen angis av Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD), og finnes her: Gjennomsnittslonn_2024.xlsx Gjennomsnittslønnen er beregnet med bakgrunn i DFDs sentrale lønnsstatistikk. Årsverk beregnes ut fra avtalt stillingsprosent for den enkelte ansatte per 1. mai 2024. Detaljer om hvordan årsverk skal beregnes, finnes i Hovedtariffavtalene i staten - lokale lønnsforhandlinger 2024 punkt 7.2.
- For avtalene med Akademikerne og Unio:
Gjennomsnittlig årslønn x årsverk per 1. mai x 2,7 % x 7/12
For avtalene med Akademikerne og Unio skal det forhandles lokalt om hele den prosentvise avsetningen. For definisjon på gjennomsnittlig årslønn og årsverk, se kulepunkt over. Det siste elementet i formelen kommer av at virkningstidspunktet for lønnstillegget er 2. juni for Akademikernes medlemmer og 5. juni for Unios medlemmer. Lønnstillegget beregnes for 12 måneder, men kun ca. 7 måneder vil belastes virksomhetens resultatregnskap i 2024. Embetsmenn og militære tjenestemenn har ikke streikerett, og virkningstidspunktet for disse vil derfor være 1. mai, selv om de er organisert i Akademikerne eller Unio.
- For uorganiserte
For beregning av avsetningen for ubetalt lønn knyttet til lønnsoppgjøret 2024 for ansatte som ikke er fagorganisert, kan en ta utgangspunkt i formelen som gjelder for det avtaleområdet som er størst i virksomheten per 1. oktober 2023, jf. vedtak i Stortinget 17. desember 2024. Virkningstidspunktet vil være 1. mai.
Husk at det også må beregnes arbeidsgiveravgift, feriepenger og arbeidsgiveravgift av feriepenger av estimatet for avsetningen for den ubetalte lønnen knyttet til årsoppgjøret 2024.
Regnskapsføring av avsetningen for lønnsoppgjøret 2024
Virksomhetene kostnadsfører estimert lønnstillegg (påløpt, ikke utbetalt lønn) og påløpte feriepenger av lønnstillegget, med motpost annen kortsiktig gjeld. Påløpt arbeidsgiveravgift av lønnstillegg og av påløpte feriepenger kostnadsføres som arbeidsgiveravgift (påløpte ytelser), med motpost skyldige offentlige avgifter.
Aktuelle artskontoer for bokføring av avsetningen for lønnsoppgjøret 2024 pr 31.12.24 vil være:
- 509 Periodiseringskonto lønn
- Her kan beregnet lønnskostnad (lønnstillegg) fra lønnsoppgjøret bokføres.
- Har kan også feriepenger av lønnstillegget bokføres.
- 291 Gjeld til ansatte
- Her kan lønnstillegg inkludert feriepenger bokføres.
- 541 Arbeidsgiveravgift, påløpte ytelser
- Her kan beregnet påløpt arbeidsgiveravgift av både lønnstillegg og feriepenger av lønnstillegg bokføres.
- 278 Påløpt arbeidsgiveravgift
- Her kan avsetning for påløpt arbeidsgiveravgift av både lønnstillegg og feriepenger av lønnstillegg bokføres.
Ved utbetaling av lønnstillegget i 2025 vil artskontoer som brukes ved regnskapsføring av ordinær lønn benyttes. I tillegg til artskontoer for utbetaling bank, forskuddstrekk og skyldig arbeidsgiveravgift vil følgende artskontoer være aktuelle:
- 50x Lønn fast ansatte
- 508 Feriepenger for fast ansatte
- 51x Lønn midlertidig ansatte
- 518 Feriepenger for midlertidig ansatte
- 540 Arbeidsgiveravgift innberettede ytelser
- 541 Arbeidsgiveravgift påløpte ytelser
Eksempel på hvordan avsetning for lønnsoppgjør for 2024 kan bokføres
Under viser vi et eksempel på hvordan estimert avsetning for lønnsoppgjøret 2024 kan bokføres for virksomheter som ikke har utbetalt resultatet av lønnsoppgjøret 2024 i 2024. Eksempelet gjelder både for virksomheter som har gjennomført lokale lønnsforhandlinger, men ikke fått registrert dem i lønnssystemet i 2024, og for virksomheter som ikke har fått gjennomført lokale lønnsforhandlinger. Lønnsavsetningen skal ikke føres i kontantregnskapet (statsregnskapet), og bokføringen skal derfor ikke kobles til kapittel og post.
Eksempelet tar utgangspunkt i en bruttobudsjettert virksomhet. Nettobudsjetterte virksomheter betaler skyldig arbeidsgiveravgift terminvis i løpet av året, og vil derfor i forbindelse med utbetaling av lønnstillegget bruke en annen artskonto for arbeidsgiveravgift (277 Skyldig arbeidsgiveravgift) enn det eksempelet viser.
Beregnet lønnstillegg | 100 |
Sats arbeidsgiveravgift (AGA) | 14,1 % |
Sats feriepenger (FP) | 12 % |
Skattetrekk | 40 % |
(Pensjonstrekk er ikke tatt med i eksempelet) |
Bokføring i kontospesifikasjon | ||||
---|---|---|---|---|
Kontering | Konto | Kontonavn | Tekst | Beløp |
Debet | 509 | Periodiseringskonto lønn | Beregnet lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 100 |
Kredit | 291 | Gjeld til ansatte | Beregnet lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -100 |
Debet | 541 | Arbeidsgiveravgift, påløpte ytelser | AGA av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 14,1 |
Kredit | 278 | Påløpt arbeidsgiveravgift | AGA av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -14,1 |
Debet | 509 | Periodiseringskonto lønn | FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 12 |
Kredit | 291 | Gjeld til ansatte | FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -12 |
Debet | 541 | Arbeidsgiveravgift, påløpte ytelser | AGA av FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 1,69 |
Kredit | 278 | Påløpt arbeidsgiveravgift | AGA av FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -1,69 |
Bokføring i kontospesifikasjon | ||||
---|---|---|---|---|
Kontering | Konto | Kontonavn | Tekst | Beløp |
Debet | 291 | Gjeld til ansatte | Reversering beregnet lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 100 |
Kredit | 509 | Periodiseringskonto lønn | Reversering beregnet lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -100 |
Debet | 278 | Påløpt arbeidsgiveravgift | Rev AGA av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 14,1 |
Kredit | 541 | Arbeidsgiveravgift påløpte ytelser | Rev AGA av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -14,1 |
Debet | 291 | Gjeld til ansatte | Rev FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 12 |
Kredit | 509 | Periodiseringskonto lønn | Rev FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -12 |
Debet | 278 | Påløpt arbeidsgiveravgift | Rev AGA av FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 1,69 |
Kredit | 541 | Arbeidsgiveravgift påløpte ytelser | Rev AGA av FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -1,69 |
Bokføring i kontospesifikasjon | ||||
---|---|---|---|---|
Kontering | Konto | Kontonavn | Tekst | Beløp |
Debet | 500 | Lønn fast ansatte | Lønnstillegg fra lønnsoppgjør 2024 | 100 |
Kredit | 260 | Forskuddstrekk | Forskuddstrekk for lønnstillegg lønnsoppgj 2024 | -40 |
Kredit | 194 | Bankinnskudd | Betaling lønnstillegg fra lønnsoppgjør 2024 | -60 |
Debet | 540 | Arbeidsgiveravgift innberettede ytelser | AGA av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 14,1 |
Kredit | 1986 | Arbeidsgiveravgift | AGA av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -14,1 |
Debet | 508 | Feriepenger | FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 12 |
Kredit | 294 | Skyldige feriepenger | FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -12 |
Debet | 541 | Arbeidsgiveravgift påløpte ytelser | AGA av FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | 1,69 |
Kredit | 278 | Påløpt arbeidsgiveravgift | AGA av FP av lønnstillegg lønnsoppgjør 2024 | -1,69 |
Presentasjon i virksomhetsregnskapet
Den estimerte avsetningen for lønnsoppgjøret 2024 vil ikke fremgå direkte av regnskapsoppstillingene. Den gjelder etterbetaling av lønnstillegg for 7-8 måneder i 2024 for (alle) ansatte, og informasjon om avsetningen kan være nødvendig for å gi et dekkende bilde av virksomhetens kostnader og gjeld eller nødvendige for å bedømme virksomhetens balanse, jf. SRS 1 punkt 25 og 27. Med bakgrunn i dette, har vi i mal for årsoppgjøret (Årsregnskap | DFØ) lagt til tilleggsinformasjon om avsetning av lønnskostnaden knyttet til lønnsoppgjøret for 2024. Tilleggsinformasjonen er lagt til i note for lønnskostnader og note for annen kortsiktig gjeld.
Note for lønnskostnader beskriver at det er gjort et estimat for avsetning for sentrale og lokale tillegg for lønnsoppgjøret 2024. Det er også lagt til en setning om at avsetningen inkluderer eget bidrag til lønnsforhandlingene fra virksomheten (utover det som er fremforhandlet sentralt). Virksomhetene må tilpasse teksten i noten slik at den reflekterer de faktiske forholdene i virksomheten.
Note for annen kortsiktig gjeld inneholder en tabell som spesifiserer annen kortsiktig gjeld. I tabellen er det lagt til en egen linje som viser avsetning for lønnsoppgjøret 2024. Det er i tillegg gitt tekstlig informasjon om avsetningen og det er gjort en henvisning til note for lønnskostnader.