Dialogverktøy for EØS-arbeid i etatsstyringen

Dette dialogverktøyet løfter frem spørsmål departement og virksomhet bør drøfte og avklare. Sett EØS på styringsagendaen, og bruk dialogverktøyet for å sikre rett prioritering og oppmerksomhet av EØS-arbeidet i etatsstyringen.

Departement og virksomhet bør ha omforent forståelse av hvordan EØS-arbeidet skal inngå i etatsstyringen, samt hvilke roller og ansvar den enkelte har. God dialog og forankring er et premiss for dette – derfor har DFØ utviklet dette dialogverktøyet.

God dialog kan bidra til at departementet forstår virksomhetens utfordringer og muligheter – og at virksomheten forstår departementets kontrollbehov. Det bidrar til å bygge tillit og skape handlingsrom for at virksomheten kan løse sine oppgaver effektivt, med tilstrekkelig kvalitet og sikkerhet for at lover og regler etterleves.

Bruk av verktøyet

Vi anbefaler å plukke ut de mest relevante spørsmålene og ta disse opp til diskusjon – alle spørsmålene vil ikke være like relevante for alle styringsrelasjoner. Det kan være lurt å knytte tidligere eksempler og erfaringer til diskusjonen – enten eksemplene er fra EØS-arbeidet eller fra andre fagområder.   Både departement og virksomhet bør etterstrebe en åpen og utforskende dialog, der det er rom for  å ta opp reelle problemstillinger og utfordringer.

Roller, ansvar og kontroll

  • Er det omforent forståelse av hva EØS-arbeidet består av, og hvilke roller og ansvar departementet og virksomheten har i dette arbeidet?
  • Har departement og underliggende virksomhet omforent forståelse av hva EØS-retten, på kort og lang sikt, innebærer for norske interesser på forvaltningsområdet?
  • Er det hensiktsmessig balanse mellom departementets overordnede kontrollansvar og virksomhetens selvstendige ansvar for EØS-arbeidet?
  • Har departement og virksomhet dialog om, og felles forståelse for, at departementet i enkelte tilfeller har behov for å utøve økt kontroll? 
  • Mener virksomheten at internkontrollen i EØS-arbeidet er dekkende? Kan departementet, med tilstrekkelig sikkerhet, si at den er det?

Håndtering av risiko

  • Har departement og underliggende virksomhet omforent forståelse for risikobilde og risikotoleranse på EØS-området?
  • Er det avklart hvordan risiko på EØS-området bør håndteres i virksomheten og når den skal løftes inn i styringsdialogen?

Dialog og møter

  • Er det behov for å adressere EØS-arbeidet i etatsstyringsmøtene? Hvordan og hvor ofte?
  • Er medarbeidere og ledere med ansvar for EØS-arbeidet kjent med styringsdialogen og hensikten med denne? Er de tilstrekkelig involvert i dialogen om innholdet?
  • Er det tydelig for de med ansvar for EØS-arbeidet når og hvordan saker skal tas inn i styringsdialogen?

Styringsdokumenter

  • Gir hovedinstruksen en dekkende oversikt over ansvars- og myndighetsfordelingen i EØS-arbeidet?
  • Dersom det er føringer for virksomhetens EØS-arbeid i tildelingsbrevet, er nivået relevant? Er ev. rapporteringskrav relevante og dekkende?
  • Gir årsrapporten den styringsinformasjonen departementet trenger om EØS-arbeidet i virksomheten og resultatene av arbeidet?
Oppdatert: 20. april 2023

Kontakt

Har du spørsmål om styring i staten, send en e-post til styring [at] dfo.no (styring[at]dfo[dot]no). Eller bestill et møte med oss i DFØ.

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.