Den 9. desember ble det arrangert et nytt nettverksmøte i digitalt format. Det ble ingen julelunsj denne gangen, men interessante innlegg og mange gode poeng som seerne kunne ta med seg. Temaet for dagen var på spørsmål 1 i utredningsinstruksen: «Hva er problemet og hva vil vi oppnå?», og vi fikk høre om viktigheten av en god problemanalyse fra flere ulike synsvinkler.
Innlegg fra Knut Samset – Concept
Møtets første innlegg kom fra Knut Samset, programleder i forskningsprogrammet Concept. Samset presenterte innhold fra Concepts temahefte nummer 11 – Problemanalysen. Det første steget i konseptvalgutredninger.
Hans hovedpoeng var å skille mellom behov og problem. Og at man ikke skal ta utgangspunkt i behovet, men problemet, for å gi en god begrunnelse for tiltaket og å åpne opp mulighetsrommet. Samset viste flere eksempler på hvordan godt arbeid med å definere problemet fører til valg av bedre tiltak.
Innlegg fra Jostein Magnussen – Netlife
Jostein Magnussen fra Netlife stod bak dagens andre innlegg. I arbeidet med å utvikle digitale tjenester for mange ulike kunder, har han mye erfaring med problemanalyse.
Magnussens hovedpoeng var at vi må lære oss å elske problemet. Ved å gå fra å være løsningsorienterte til å bli problemorienterte, vil vi finne de beste tiltakene. Han mente at de flinkeste innovatørene er de som klarer å finne de gode problemene som trenger å løses. Og han viste til flere gode eksempler på hvordan ulike selskaper har funnet bedre løsninger ved å være «problemorienterte».
Innlegg fra Svein R. Kristensen – Digitaliseringsrådet
Dagens siste innlegg kom fra Svein R. Kristensen, leder for Digitaliseringsrådet. Digitaliseringsrådet har gitt råd og veiledning til mange ulike virksomheter og prosjekter. Å jobbe brukerorientert har vært blant de viktigste og hyppigste anbefalingene fra Digitaliseringsrådet siden 2016, og i dette ligger det også å få klarhet i hva som er problemet som skal løses.
Les Digitaliseringsrådets erfaringsrapport.