Fra regel til resultat - hva er effekten av regulatoriske virkemidler?

Om arrangementet

Velkommen til nettverksmøte i nettverk for regelverksforvaltning.  

Vi bruker regulatoriske virkemidler fordi vi antar at de har en positiv effekt på de verdier og hensyn som ligger til grunn. Samtidig er det mange ledd i årsakskjeden fra regel til resultat. Hvordan kan vi forstå og analysere slike komplekse årsaks-virkningsmekanismer og hva har vi av kunnskap om effekten av regulatorisk inngrep?

Dette nettverksmøtet vil belyse ulike problemstillinger knytet til effektivitet og måloppnåelse i regelverksforvaltningen

Målgruppe

Nettverket er for deg som er ansatt i en statlig virksomhet og arbeider med regulering i en eller annen form (utredning, utvikling, etterlevelse mv). Regelverkene du jobber med kan være lover, forskrifter, instrukser, retningslinjer, standarder, interne bestemmelser og lignende. 

Program

  • 09.00 - 09.15 Åpning, velkommen og kort introduksjon
  • 09.15 - 09.45 Reguleringers virkemåte. Hva skjer på veien fra regel til resultat i et fleksibelt og desentralisert reguleringssystem?
    Jon Christian F. Nordrum, 1.amanuensis ved Universitetet I Oslo, Juridisk fakultet
  • 09.45 - 10.15 Hva er effekten av offentlig regelverk og tilsyn og hvordan kan slik effekt måles?
    Geir Sverre Braut, seniorrådgiver ved Stavanger universitetssjukehus og professor II ved Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Stavanger
  • 10.15 - 10.30 Pause
  • 10.30 -11.00 Hvordan undersøker Riksrevisjonen regelverksforvalternes måloppnåelse?
    Kristin Amundsen, avdelingsdirektør Tom Næss, spesialrådgiver
  • 11.00 - 11.30 Lunsj
  • 11.30 - 12.00 Panel - spørsmål og diskusjon

Jon Christian Fløysvik Nordrum er førsteamanuensis ved Juridisk fakultet, Universitetet i Oslo, der han underviser i lovgivningslære og forvaltningsrett. Han har vært leder og medlem av flere offentlig utvalg.

Om innlegget: Det er flere etapper som skal passeres etter at reglene er vedtatt. En sentral side av reglers virkemåte er at de inngår i et vertikalt og horisontalt system, der reglene utvikles og presiseres over tid. I det norske reguleringssystemet har overordnede, vage og skjønnspregede regler en sentral funksjon.

Geir Sverre Braut er lege og spesialist i samfunnsmedisin. Han er for tiden seniorrådgiver ved Stavanger universitetssjukehus og professor II ved Høgskulen på Vestlandet. Han er tidligere fylkeslege og assisterende direktør i Statens helsetilsyn. Han har deltatt i en rekke offentlige utvalg og har en omfattende faglig produksjon, bl.a. knyttet til effekt av tilsyn.

Om innlegget: Offentlig regelverk (lover og forskrifter) er sammen med ulike tilsyns- og kontrollordninger sentrale elementer i et "reguleringsregime", altså et system som beskriver hvordan det kan tenkes at normer som er vedtatt blir etterlevd. Vi vet egentlig veldig lite om hvorfor og hvordan de ulike delene av slike reguleringsregimer virker og samvirker og knapt noe om størrelsen på effektene av ulike virkemidler. Forskning gir oss for eksempel tvetydige svar på hvilke virkninger ulike tilsynsordninger har. Fokus i innlegget vil være på hvilke forutsetninger som bør være til stede for at man med rimelighet kan anta at tilsyn virker.

Kristin Amundsen er avdelingsdirektør i forvaltningsrevisjonen i Riksrevisjonen. Hun har bred erfaring fra ledelse og metodeutvikling i forvaltningsrevisjon, strategisk planlegging og resultatmåling i offentlig sektor. Fra langt tilbake har hun arbeidet med samordning og strategiutvikling for tilsynsetater, regelverksutvikling og teknologi som kan understøtte samordnet tilsyn. 

Tom Næss er spesialrådgiver i forvaltningsrevisjonen i Riksrevisjonen. Han har lang erfaring med forvaltningsrevisjoner, og har ledet flere undersøkelser hvor tilsynsvirksomhet har stått sentralt. Blant annet har han ledet undersøkelser av tilsyn med petroleumsvirksomheten (Petroleumstilsynet) og tilsyn med samfunnssikkerhet og beredskap (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap).

Om innlegget: Riksrevisjonen gjennomfører mange revisjoner hvor tilsynsorganers virksomhet er berørt, direkte eller indirekte. I innlegget deler vi våre erfaringer og utfordringer med å revidere og rapportere om virkninger, effekter og måloppnåelse av tilsynsetaters virksomhet.

Praktisk informasjon

Arrangementet gjennomføres fysisk i DFØ sine lokaler på Økern Portal, men vi legger også til rette for digital deltakelse. Vi starter med registrering og kaffe fra kl. 08.30. Det faglige innholdet starter kl. 09.00. Kurset avholdes i DFØ Oslo sine nye lokaler på Økern Portal. Du finner oss når du tar t-bane 5 fra sentrum i retning øst, merket med "Vestli". Du går av på Økern stasjon og går i 10 minutter opp til Økern Portal. Riktig inngang finner du når du går gjennom portalen og inn i paviljongen i midten, merket med Økern Portal. Ta trappen hele veien opp og gå ut oppe og ta til høyre, der vil du finne vår inngang - inngang C.

Trykk her for å se kart og forklaring

Mer informasjon om hvordan du finner oss sendes ut dagen før arrangementet. 

Arrangementet gjøres også tilgjengelig via live strømming. Påloggingslenke til strømmingen vil bli sendt ut i en egen e-post dagen før. Dersom du ikke mottar lenken, sjekk søppelkassen eller «annet»-fanen i innboksen din. E-posten med påloggingsinformasjonen kan ha havnet der. Dersom du ikke finner lenken ta kontakt med oss på e-post: kurs [at] dfo.no (kurs[at]dfo[dot]no).

Pris

Arrangementet er gratis

Sted

DFØ Oslo - Økern Portal - Inngang C
Lørenfaret 1
0585 Oslo
Norge

Dato
01. des. 2023 kl. 09.0012.00
Påmeldingsfrist
Kontaktperson fag
Jacob Kringen
Jacob.Kringen@dsb.no

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.