Denne veiledningen er ment for de som har begynt eller skal begynne å føre regnskap etter de statlige regnskapsstandardene (SRS) og vurderer overgang til SRS-versjonen av Økonomiinfo. Her finner du oversikt over hva som blir nytt etter endring til SRS-versjon. Du finner også informasjon om hvordan din virksomhet bestiller SRS-versjonen av Økonomiinfo, forutsetninger og hva dere må være oppmerksomme på ved bytte fra kontantversjonen til SRS-versjonen.
1 Hva er nytt i SRS-versjonen?
SRS-versjonen av Økonomiinfo bruker periodisert regnskap og budsjett som grunnlag i alle rapporter og nøkkeltall. Ved overgang til SRS-versjon av Økonomiinfo vil man få tilgang på to nye nøkkeltall og en ny rapportside.
I dette avsnittet vil vi gi en kort forklaring av hva som er nytt og hvilke endringer brukerne kan forvente ved en overgang til SRS-versjonen.
1.1 Dashboard
Dashbordet i Økonomiinfo vil vise tre nye dashbordelementer. Nøkkeltallene Avskrivningsandel og Bevilgningsandel som du kan lese mer om i avsnittet «Nøkkeltall», og Investeringsoversikt som du kan lese mer om i avsnittet «Investeringsrapport».
1.2 Nøkkeltall
Ved overgang til SRS-versjon av Økonomiinfo vil dere få tilgang til to nye nøkkeltall, Avskrivningsandel og Bevilgningsandel.
1.2.1 Avskrivingsandel
Nøkkeltallet Avskrivningsandel viser hvor stor andel av anleggsgruppen som er avskrevet, og kan benyttes til å vurdere fremtidige investeringsbehov. Avskrivningsandelen vises per anleggsgruppe og du kan se fordeling per koststed.
Nærmere beskrivelse av nøkkeltallet og funksjonalitet i rapportside er beskrevet i kapittel 24 i brukerdokumentasjon for Økonomiinfo.
1.2.2 Bevilgningsandel
Nøkkeltallet Bevilgningsandel viser hvor stor del av inntektene som kommer fra bevilgning. Bevilgningsandelen vises per periode og du kan sammenligne årets andel mot budsjett eller mot fjorårets andel.
Du kan lese mer om nøkkeltallet i kapittel 24 i brukerdokumentasjon for Økonomiinfo.
1.3 Rapporter
Flere av de eksisterende rapportene i Økonomiinfo vil få endret innhold etter overgang til SRS-versjon, i tillegg til at dere vil få tilgang til en ny rapport, Investeringsrapport. I dette avsnittet vil vi omtale endringene og nyhetene du kan forvente tilknyttet rapporter.
1.3.1 Resultatrapport
Kolonner i Resultatrapporten
Første gang du åpner Resultatrapporten etter endring til SRS-versjonen av Økonomiinfo vil du se at kolonnene som ligger synlige har endret seg i rapporten. Virksomhetsregnskapet, altså det periodiserte regnskapet, og det periodiserte budsjettet er det som nå vises som standard i rapportoppstillingen.
Ønsker du også å se kolonne for kontantregnskapet kan du enkelt hente den frem ved hjelp av kolonnefilteret som du finner her:
Ved å trykke på «Lagre som standardvalg» vil du få opp valgte kolonner hver gang du åpner Resultatrapporten. Lagring av standard kolonnevalg gjøres per bruker.
Ved å legge til kolonne for kontantregnskapet i oppstillingen vil du få muligheten til å sammenligne det periodiserte regnskapet med kontantregnskapet.
SRS-kontoer i resultatoppstillingen
Etter overgang til SRS-versjonen av Økonomiinfo vil SRS-spesifikke kontoer bli inkludert i resultatoppstillingen. For eksempel konto 5080 – «Feriepenger», og konto 5090 – «Avsetning til fleksitid, over- og reisetid til avspasering, feriedager etc. – motpost til konto 2910».
Disse er nå en del av resultatet.
Investeringer og avskrivninger i resultatoppstillingen
Investeringer, som tidligere har blitt regnskapsført på kontoklasse 4, skal etter SRS føres på kontoklasse 10, 11 eller 12. Det betyr at større utstyrsanskaffelser ikke lengre er en del av resultatoppstillingen, og er flyttet til balanseoppstillingen. Du kan lese mer om balanseoppstillingen i avsnittet «Analyserapport».
I Resultatrapporten vil du i stedet få oversikt over avskrivningene i kontoklasse 6.
For oppfølging av investeringer i et kontantperspektiv kan det settes opp en rapport som viser investeringer og resultatkontoer i samme oppstilling. Dette gjøres ved at det lages en egen kontogruppering i analyserapporten. Opprettelse av kontorgruppering er noe DFØ kan bistå med.
I tillegg er det opprettet en global spørring i Unit4 ERP, tilpasset oppfølging av kontantregnskapet inkludert investeringer. Denne finner du under «Globale rapporter» i Unit4 ERP, og viser en oppstilling av kontantregnskapet sammenstilt med budsjett.
1.3.2 Analyserapport
I analyserapporten har du mulighet til å hente opp en balanseoppstilling som viser en oversikt over eiendeler og gjeld. Det er i denne oppstilling du nå kan finne investeringene som føres på kontoklasse 10, 11, og 12.
Du henter opp balanseoppstillingen ved å trykke på «Balansekonti» når du åpner Analyserapporten. I listen over ulike rapporter velger du «Balanseoppstilling».
Nærmere forklaring og muligheter i analyserapporten er beskrevet i kapittel 12 i brukerdokumentasjonen for Økonomiinfo.
1.3.3 Investeringsrapport
I Investeringsrapporten får du en oversikt over dine faktiske investeringer i anleggsmidler hittil i år sammenlignet med investeringsbudsjettet i samme periode. Regnskapstallene hentes fra anleggsverdiregnskapet og investeringsbudsjettet hentes fra gjeldende budsjett i Unit4 ERP.
Investeringsbudsjettet må registreres i et eget transaksjonsoppsett som heter INVEST. Transaksjonsoppsett INVEST bestiller du ved å sende oss en sak via Kundesenter på nett.
For å lese mer om innhold og funksjonalitet i Investeringsrapporten se kapittel 14 i brukerdokumentasjon for Økonomiinfo.
Investeringsrapport analyse
I analysefanen i investeringsrapporten får du mulighet til å analysere investeringene på tvers av konteringsstrengen, med mulighet for ulik filtrering og perspektiver.
1.3.4 Prgonose
Resultatprognose
Etter overgang til SRS-versjonen av Økonomiinfo vil prognosefunksjonaliteten i løsningen basere seg på periodisert regnskap og budsjett. Det vil si at både generering og oppdatering av prognosen vil ta utgangspunktet i virksomhetsregnskapet og det periodiserte budsjettet.
Investeringsprognose
I SRS-versjonen av Økonomiinfo vil man i tillegg til en resultatprognose få tilgang på funksjonalitet for investeringsprognose. På lik linje med resultatprognosen vil generering og oppdatering av prognosen basere seg på virksomhetsregnskapet og periodisert budsjett.
For nærmere beskrivelse av bruk av prognosefunksjonalitet se brukerdokumentasjon for Økonomiinfo kapittel 16.
2 Hvordan bestiller du SRS-versjonen?
Du bestiller endring til SRS-versjon av Økonomiinfo ved melde inn en sak i Kundesenter på nett. Merk deg at endring av versjon vil gjelde for hele virksomheten.
Det er DFØ som utfører selve endringen til SRS-versjonen.
3 Dette må du være oppmerksom på ved bytte til SRS-versjonen
3.1 Forutsetninger for å få mest mulig nytte av SRS-versjonen
For å få mest mulig nytte av SRS-versjonen av Økonomiinfo bør virksomheten føre regnskap etter de statlige regnskapsstandardene og ha et periodisert budsjett registrert i Planlegger.
3.2 Favoritter
Favoritter du allerede har lagret endres ikke ved endring til SRS-versjon av Økonomiinfo.
Favoritter mot Resultatrapport og Analyserapport oppdateres ikke automatisk med kolonnene for virksomhetsregnskapet. Dersom du ønsker at favorittene også skal inneholde kolonner for virksomhetsregnskapet anbefaler vi at du lager nye favoritter og sletter de favorittene du ikke lenger trenger.
Du må ha rollen RD Økonomiinfo fagbruker for å ha tilgang til å slette globale favoritter i Økonomiinfo. Alle brukere har tilgang til å slette sine egne private favoritter.
Du kan lese mer om favoritter i kapittel 9 i brukerdokumentasjon for Økonomiinfo.
3.3 Tilbakevirkende kraft
Endring til SRS-versjon av Økonomiinfo vil få tilbakevirkende kraft i rapportoppstillinger og nøkkeltall.
3.4 Endring av transaksjontyper på budsjettversjoner
I Unit4 ERP Planlegger benyttes transaksjonstyper for å definere type budsjett. Hvis en budsjettversjon skal endre type fra et kontantbudsjett til et periodisert budsjett må det bestilles endring av dette til DFØ. Endring av transaksjonstyper for ulike budsjettversjoner kan få påvirkning på spørringer som allerede er lagret i Unit4 ERP. DFØ anbefaler at det gjøres en kontroll på de spørringene som er laget mot saldotabell/datavarehus ved endring av transaksjonstype på budsjettversjon.
Oversikt over DFØs standard transaksjonstyper på budsjettversjon i Planlegger som benyttes inn i Økonomiinfo:
Føringsprinsipp | Transaksjoner |
---|---|
Kontant | |
Gjeldende budsjett | Data A (Beløp DA) |
Opprinnelig budsjett | Data B (Beløp DB) |
Prognose | Data C (Beløp DC) |
Periodisert (SRS) | |
Gjeldende budsjett | Data D (Beløp DD) |
Opprinnelig budsjett | Data E (Beløp DE) |
Prognose | Data F (Beløp DF) |
4 SRS-versjon av Økonomiinfo, men ikke periodisert budsjett?
Dette må du være oppmerksom på dersom din virksomhet vil bruke SRS-versjonen av Økonomiinfo, men ikke har et periodisert budsjett:
- Nøkkeltallene vil vise null i budsjett, og avviket mot regnskap vil vise 100% avvik.
- Prognosefunksjonaliteten vil ikke fungere optimalt da generering av prognose vil hente tall fra periodisert budsjett.
- Kolonnen for periodisert budsjett i alle rapporter, slik som Resultatrapporten og Analyserapporten, vil vise null i beløp, og alle avvikene vil være 100%.
- Du kan sette kolonnene Kontantregnskap og Kontantbudsjett som standard kolonnevalg, slik at du får opp disse kolonnene hver gang du åpner Resultat- eller Analyserapporten. Merk at dette må gjøres av hver enkelt bruker.
5 Periodisert regnskap, men ønsker å beholde kontant-versjonen av Økonomiinfo?
Dette må du være oppmerksom på dersom din virksomhet vil bruke kontant-versjonen av Økonomiinfo, selv om dere fører regnskap etter de statlige regnskapsstandardene (SRS):
- Nøkkeltallene på Dashbordet vil basere seg på virksomhetsregnskapet og kontantbudsjettet.
- Prognosefunksjonaliteten vil bruke kontantregnskapet og kontantbudsjettet som grunnlag når dere genererer eller oppdaterer prognosen.
- Innhold som er laget for oppfølging av regnskap etter SRS, slik som Investeringsrapport, Avskrivningsandel, Bevilgningsandel og Investeringsprognose er ikke tilgjengelig.
- Du kan sette kolonnen for virksomhetsregnskap som standard kolonnevalg, slik at du får opp disse kolonnene hver gang du åpner en rapport. Merk at dette må gjøres av hver enkelt bruker, og at virksomhetsregnskapet vil sammenlignes mot kontantbudsjettet.
- Du kan hente opp en resultatoppstilling som også viser SRS-spesifikke konti i Analyserapporten, men kontoene vil vises under linjen «Ingen verdi» nederst i rapporten.
- Kontoer som gjelder SRS som for eksempel Avskrivninger, vil ikke være tilgjengelige i virksomhetsregnskapet i resultatrapporten.