Diskusjonspunkter til forberedende møte i forbindelse med systemløsningen Lokale lønnsforhandlinger

For kunder som bruker systemløsningen Lokale lønnsforhandlinger, er det viktig å drøfte konfigureringen av systemløsningen. Disse punktene bør gjennomgås årlig, selv om de har blitt gjennomgått tidligere.

Ansatte og partene i forhandlingen bør få god informasjon så tidlig som mulig.

Vi anbefaler at partene diskuterer følgende punkter som er relevante for systemløsningen. Listen er supplerende til virksomhetens faste diskusjonspunkter i de forberedende møter, og bør ikke erstatte disse:

1. Bestilling av roller

  • Hvem skal vedlikeholde fagforeningenes medlemslister? Personene må tildeles rollen Fagforeningsadministrator.
  • Hvem skal være med i fagforeningenes forhandlingsutvalg? Personene må tildeles rollen Forhandlingsutvalg fagforening (spesifiser eventuelt signeringsrett, skrivetilgang eller lesetilgang).
  • Skal fagforeningene ha egne arbeidsgrupper som ikke er inkludert i forhandlingsutvalget? Personene må tildeles rollen Arbeidsgruppe fagforening.
  • Hvem skal være med i arbeidsgivers forhandlingsutvalg? Personene må tildeles rollen Forhandlingsutvalg arbeidsgiver (spesifiser eventuelt fullmakt for sending av prioriteringslister og signeringsrett, skrivetilgang eller lesetilgang).

2. Forhandlingsmodell for fagforeningene

Dere må avklare om fagforeningene forhandler via hovedsammenslutningsmodellen, via hver enkelt fagforening, eller om det skal tas i bruk forhandlingsfullmakter. Tilgangene gis i trinn 4 i Opprett lønnsoppgjør.

3. Valg av stillingskoder

Hvilke stillingskoder skal være tilgjengelige for valg for ansatte og forhandlingsdeltakere? Dette settes opp i Systemoppsett.

4. Beregning av forbruk

Dere må avklare om beregning av forbruk skal baseres på den ansattes avlønningsprosent eller dellønnsprosent. Hva dere velger vil bestemme hvordan forbruket beregnes, når man legger inn en lønnsendring på en ansatt.

Vi minner om at timelønnede ansatte som standard er registrert med en forbruksprosent på 0. Dersom det foreligger en definert stillingsprosent, kan forbruksprosenten redigeres i trinn 3 i Opprett lønnsoppgjør.

5. Stillingskoders minsteavlønning

Dere må avklare om minsteavlønninger på stillingskoder skal benyttes og eventuelt hvordan. Følgende valg er mulige:

  • Nåværende og ny stillingskode gir minsteavlønning for LO/YS-ansatte
  • Ny stillingskode gir minsteavlønning for LO/YS-ansatte
  • Ingen automatikk for minsteavlønning
  • Valgte innstillinger skal også gjelde for Akademiker/Unio-ansatte

6. Innstillinger for mottaker av kravskjema

Skal fagforeningenes medlemmer kunne sende kravskjema til arbeidsgiver, i tillegg til fagforeningen? Da må innstillingen «Arbeidsgiver er tilgjengelig som mottaker i kravskjema» velges under Innstillinger i Systemoppsett.

7. Begrunnelseskoder

Ønsker dere å bruke begrunnelseskoder under forhandlingene? Eventuelt hvilke? Dette settes opp i Systemoppsett.

8. Videresending av fagforenings krav til ledere

Skal det være mulig for ledere å motta krav fra fagforeningene? Dette settes opp i Systemoppsett.

9. Lønnsbrev

Partene bør enes om rutine for hvordan virksomheten skal informere om resultatet for de lokale lønnsforhandlingene. Begge parter har mulighet til å sende lønnsbrev.

10. Frister

Dere bør avtale frister for ferdigstilling i systemløsningen:

  • Medlemslister ferdig oppdatert
  • Publisering av lønnsoppgjøret (tilgjengeliggjør Kravskjema, Prioriteringsliste og Protokoll)

Det er mulig å avtale ulike frister som kan settes opp i trinn 4 i Opprett lønnsoppgjør:

  • Systemfrist for kravskjema (obligatorisk)
  • Frist for sending av kravskjema til arbeidsgiver
  • Frist for sending av kravskjema per fagforening
  • Frist for ledere til å sende prioriteringsliste
  • Frist for fagforeninger til å sende prioriteringsliste
  • Frist for samtidig utveksling av krav
  • Frist for første tilbud
  • Forhandlingsperiode
  • Dato for offentliggjøring (protokoll)

11. Filer og lenker

Det er mulig å publisere filer og lenker til brukerne av systemløsningen. Hvilke filer og lenker ønsker dere å gjøre tilgjengelig, og eventuelt hvor? Dette kan settes opp i trinn 7 i Opprett lønnsoppgjør.

12. Sending av prioriteringslister

I tillegg til frister bør dere avtale hva og eventuelt til hvem man deler informasjon. Skal fagforeningene dele prioriteringslistene med hverandre? I tillegg kan dere avtale om følgende skal deles med partene:

  • Prioritering og/eller rangering
  • Begrunnelse
  • Vedlegg
  • Begrunnelseskoder

Dette er et valg partene har hver gang de sender en prioriteringsliste.

13. Ansiennitetsopprykk og fremtidige lønnsendringer etter virkningstidspunkt

Forhandlingsresultatet kan ha en påvirkning på beregning av ansiennitetsopprykk, dersom ansiennitetsopprykket finner sted samtidig som virkningsdatoen for forhandlingsresultatet. Partene bør enes om håndtering av ansiennitetsopprykk og fremtidige lønnsendringer etter virkningstidspunktet – jf. Brev om lokale forhandlinger punkt 7.3 utstedt av Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

14. Avslutning av lønnsoppgjøret

Når alle prosesser i en lønnsforhandling er ferdig, må lønnsoppgjøret og den tilhørende forhandlingen markeres som Avsluttet, for å avslutte alle redigeringstilganger til lønnsoppgjøret.

Lønnsoppgjøret må ikke avsluttes før alle lønnsbrev er utsendt. Det er mulig for både arbeidsgiver og fagforeninger å sende lønnsbrev. Partene bør ha en gående dialog om når lønnsbrevene er utsendt slik at lønnsoppgjøret kan avsluttes. 

Informasjon fra Statens arbeidsgiverportal

For mer informasjon om hvordan dere gjør gode forberedelser til lokale lønnsforhandlinger, anbefaler vi å besøke nettsiden til Statens arbeidsgiverportal. 

Oppdatert: 2. juli 2025

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.