Trygg eksperimentering med KI ved bruk av offentlige åpne data fra Kudos

I 2024 fikk Digdir i oppdrag å kartlegge innovasjon i staten. Med hjelp av den offentlige dokumentsamlingen Kudos, jobber de med å utvikle en KI-modell som effektivt utnytter åpne data. Dette samarbeidet viser hvordan teknologi kan forvandle måten vi bruker og forstår offentlige dokumenter på.

Status på innovasjon i staten

I 2024 fikk Digdir oppdrag fra departementet om å finne status på innovasjon i staten. Rådgiver Marie Berntsen og hennes kollegaer måtte finne ut hvor de skulle starte, og mente at ved å lese tildelingsbrev og årsrapporter ville de sannsynligvis finne mye nyttig data. De begynte med å lete litt tilfeldig etter disse dokumentene da de fikk tips om Kudos fra en kollega.

Positivt overrasket over Kudos

Da de oppdaget Kudos ble de positivt overrasket. Kudos er en samling og søketjeneste for offentlige kunnskaps- og styringsdokumenter. I Kudos finner du 20 dokumenttyper, og både årsrapporter og tildelingsbrev er blant disse.

I tillegg til å være en søketjeneste er Kudos også godt tilrettelagt for at innholdet kan trekkes ut og brukes på andre måter.

fire personer rundt et bord
KI-teamet i Digdir syns dette har vært spennende og givende. Fra høyre: Marie Berntsen, Simen Strøm Braaten, Asli Aydemir og Benjamin David Brodie.

Trygt å eksperimentere med offentlige dokumenter

Digdir hadde ganske frie tøyler for å løse oppdraget, og de hadde både ønske om og behov for å eksperimentere med løsninger innen kunstig intelligens (KI).

Da de oppdaget Kudos, begynte Marie og teamet å utvikle en KI-modell. Modellen er basert på Open AI, men den bruker kun informasjon fra Kudos-dokumenter. Teamet i Digdir jobber med smidig utvikling, noe som gjorde det mulig å raskt tilpasse og forbedre modellen underveis. Modellen henter nå årsrapporter, evalueringer og tildelingsbrev fra 2020-2023. Teamet ønsker etter hvert å utvide dette datagrunnlaget.

Spør kunnskapsassistenten!

Nå kan de spørre KI-modellen om informasjon som ligger i dokumentene, og få gode svar med henvisninger til dokumenter.

Svarene kvalitetssikrer de så klart, og de har fortsatt en vei å gå for at modellen skal bli treffsikker nok.

– Det føltes både trygt og nyttig å eksperimentere med KI på tilgjengelige offentlige dokumenter, sier Marie Berntsen i Digdir.

Skjermdump av Digdirs KI-modell
Slik ser KI-modellen ut akkurat nå mens den er til testing.
Nærbilde av mann med skjorte
Foto: DFØ

Godt samarbeid

John-Olav Sæter, leder i Kudos, er svært fornøyd med samarbeidet med Digdir.  – Det er veldig gøy at Digdir kan bruke løsningen vi har laget med Kudos Åpne data. I tillegg til søk og filtrering på nettsiden kan nå alle hente ut hele eller deler av databasen. Med en første versjon av et offentlig Kudos API legger vi til rette for en mer strukturert uthenting av data fra Kudos.

Tydelig visjon

Hvordan Digdir skal utvikle KI-modellen fremover kan ikke Marie svare på helt sikkert. Men visjonen er tydelig:

– Vi ønsker en spesialisert kunnskapsassistent som er presis, pålitelig og helhetlig. Det hadde vært gøy om alle kunne bruke denne modellen på sikt, ikke bare offentlig ansatte, men også studenter og journalister som skal gjøre research. Først må vi lage et beslutningsgrunnlag som vurderer fremtiden til modellen basert på erfaringer fra prototypen, vurderinger av verdi og nytte, og avklaringer rundt finansiering og forvaltning.

– Kudos gjør offentlige dokumenter tilgjengelig for alle, og med KI-modellen håper vi å bidra til mer effektiv utnyttelse av disse. Det blir forhåpentlig mindre dobbeltarbeid når det er lettere å finne ut hva som har blitt gjort før. I tillegg blir det mindre sårbart og avhengig av enkeltindividers kunnskapsnivå når KI-modellen kan svare på spørsmål. Dette er veldig spennende, avslutter Marie.

Mulig for alle

John-Olav understreker at han og teamet i Kudos gjerne vil støtte andre som ønsker å bruke Kudos til andre formål. – Det er mange som har sagt at det er så bra at vi gjør dette arbeidet, og vi ser at informasjonen som ligger på Kudos er så verdifull og nyttig for mange.

Ønsker du å ta i bruk Kudos Åpne data?

Her finner du hele databasen til uttrekk: Åpne data - Kudos
Det er også mulig å sende e-post til kudos@dfo.no med spørsmål om bruk og ønsker.

Oppdatert: 28. januar 2025

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.