Grip muligheten til å gjøre anskaffelsene grønnere
Offentlige innkjøpere venter i spenning på hva som kommer ut av anbefalingene fra ekspertgruppen for sirkulære virkemidler. I mellomtida er det bare å brette opp ermene og bruke handlingsrommet som allerede er her.
Det må bli dyrere å kjøpe nytt og enklere å kjøpe brukt. Det var noe av budskapet fra ekspertgruppen som nylig la fram 79 anbefalinger til tiltak for å redusere forbruket og fremme sirkulær økonomi. Vi som jobber med å gjøre offentlige innkjøp grønnere, kjenner oss igjen i diagnosen.
Nytt er ofte for billig relativt sett. Det går for eksempel an å ombruke betongdeler fra tidligere bygninger. Problemet er bare at nytt er flere ganger billigere enn brukt – selv om forskjellen har minket.
Stort potensial for ombruk
I tillegg er bruktmarkedene for dårlig integrert. Både kommuner og entreprenører utvikler stadig flere og bedre interne ombruksplattformer. Asker kommunes system for møbelombruk er blitt så godt at de nå nesten ikke kjøper nye møbler. Men effekten av alle de ulike plattformene ville blitt mye større om de var koblet med hverandre.
Til tross for at nytt ofte er for billig og bruktmarkedene er fragmenterte, er det gode muligheter for å tenke og handle sirkulært. Så mens vi venter på politisk oppfølging av ekspertgruppen, kan vi som jobber i offentlig virksomheter komme langt ved å tenke nytt og lære av hverandre. Her er noen eksempler:
I vår kontakt med offentlige virksomheter, blir vi slått av betydningen av kultur og ledelse. I Askers tilfelle satte ledelsen bærekraft høyt ved kommunesammenslåingen i 2019. Det var avgjørende for suksessen med møbelombruk.
I Sør-Varanger er 90 prosent av PC-ene brukte, og folk er fornøyde. Suksessfaktoren er at alle har brukt-PC – fra kommunedirektør til skoleelev.
Sparer hundretusener på strøsand
Denne uka lærte jeg om Notodden kommune, som fram til i fjor måtte bruke et par hundre tusen kroner hvert år for å levere gateoppsop til deponi. I tillegg kjøpte de jomfruelig strøsand for opp mot en halv million årlig.
Som de fleste kommuner, er ikke Notodden stor nok til å ha eget maskineri for å resirkulere strøsanden fra gateoppsopet. Innkjøpsrådgiveren gikk i stedet i dialog med de lokale pukkverkene som leverer strøsand om de kunne gjøre dette. Og det kunne de, uten at strøsanden ble dyrere. Slik sparer kommunen nå kostnader tilsvarende rundt 40 prosent av det den betaler for strøsand.
I Eksempelbanken på anskaffelser.no har vi samlet nesten 70 slike eksempler som viser at sirkulære løsninger kan være bra for både kloden og budsjettet.
