ChatGPT – på vei til en sektor nær deg

Etter å ha brukt ChatGPT i snart to måneder, har jeg litt følelsen av å fly. Det går unna, men jeg vet ikke helt hvor det bærer hen.

Jeg viste nylig tjenesten ChatGPT til en kamerat. Han skulle ha utkast til «annual strategic plan» klar til morgenen etter, så vi ba den kunstige intelligensen lage et planforslag. Svaret som tikket ut på telefonen virket der og da ganske imponerende. Vi kunne med god samvittighet bestille en runde til.  

Noen dager etter var tonen en annen: «Er ikke dette litt som å gå fra sykkel til el-sykkel?» Min kamerat hadde testet tjenesten litt mer, uten helt å se hva den kunne hjelpe ham med i jobben. Det slo meg da at han kanskje ikke hadde funnet girene til el-sykkelen. Eller knappen som får vingene til å slå seg ut. Som en informatiker kommenterte: «Det er vel mer å gå fra sykkel til jagerfly vi snakker om her?» 

Etter å ha brukt ChatGPT i snart to måneder, har jeg også følelsen av å fly. Uten at jeg helt vet hvor det bærer. Det er derfor både glede og ubehag involvert. Brått ser jeg filmen «Her» med nye øyne.  

ChatGPT bør brukes med omhu

Uansett hva jeg føler; jeg bruker tjenesten. Gjennom ChatGPT får jeg testet ut en personlig assistent i mitt arbeide med analyser, utredninger og evalueringer i DFØ. Assistenten er fortsatt under opplæring, og gjør derfor feil. Med stor selvsikkerhet leverer den tidvis helt gale svar. Særlig er den svak med tall. Tjenesten er heller ikke oppdatert, ved at den ikke baserer seg på data nyere enn fra 2021. ChatGPT bør derfor brukes med omhu. Kvalitetssikring går ikke av moten. 

Hvilken assistanse kan så ChatGPT likevel gi? Her er noen av mine bruksområder: 

 • Søk kan gi svar til inspirasjon – fremfor å bli sendt ut på forskningsoppdrag av Google. 
 • Oppsummering av debatter, artikler, rapporter og bøker. 
 • Forslag til artikler og podcaster – med lenker. 
 • Forslag til ideer og utkast til rapporter, foredrag og taler – gjerne med struktur. 
 • Python-kode til bearbeiding av data, webscraping, analyser, visualiseringer. 
 • Studiehjelp gjennom spørsmål fra tekst jeg ber den lese. 
 • Personlig rådgivning med kloke og empatisk svar – som i «Her». 

Som ChatGPT selv skriver: «Det er mennesker som må avgjøre hvordan ChatGPT skal brukes og hvordan den kan bidra til å løse problemer innenfor offentlig forvaltning.» Den ber oss med andre ord ta den overmodne samtalen om forholdet mellom teknologi og menneske. Helst bør den samtalen tas nå. Det er nemlig langt fra bare utdanningssektoren som vil bli påvirket. 

Råd til deg som skal bruke ChatGPT

I løpet av året kommer versjon 4 av språkmodellen ChatGPT bygger på. Google ønsker også å gjøre tilgjengelig en modell de har utviklet. Mye nytt knyttet til kunstig intelligens vil derfor dukke opp i 2023. Og dette nye vil påvirke. Vi får muligheten til å prosessere og sette sammen de enorme mengdene data vi har skapt, og tidvis kanskje nå et høyere nivå av forståelse. Det er banebrytende. Det kan derfor være lurt å prøve ut tjenestene nå. Om ikke annet for å få inntrykk av musklene som ligger i teknologien. Så er det opp til deg om du får ut vingene. Her er noen råd før du setter deg til:  

 • Det er du som er sjefen. Start gjerne med åpne spørsmål, men vær tydelig på hva du ønsker deg. 
 • Lag oppfølgingsspørsmål. Du er i en samtale.  
 • Lag presise bestillinger. Be om 10 råd. Skriv 1000 ord. Få den til å kommentere på konkrete lenker. Knytt temaer sammen. Be om kilder i akademia-stil – bare husk at henvisningene du får ofte er feil. 
 • Vær høflig. Legg gjerne inn et «takk» med jevne mellomrom. Du vet ikke om, eller når, maskinene tar over. Gjør de det, kan du være sikker på at de kommer til å huske deg. Og de vil huske alt. 
Har du innspill eller spørsmål til bloggforfatter?

Send en e-post til simen.hustad@dfo.no.

Oppdatert: 31. januar 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.