NOU 50 år! Hvordan har NOU-ene utviklet seg og hva har de betydd?

Kunnskapsbaserte beslutninger settes høyt i den norske forvaltningsmodellen og i politikkutforming. Kunnskapsgrunnlagene antar mange former og fasonger, men NOU-ene står i en særstilling. I 50 år har det blitt nedsatt utvalg som har utredet alt fra kostholdet til sjøs, videogram og distribusjon av aviser, til folketrygd, lotterilov og kjønn og lønn. Siden den første NOU-en så dagens lys i 1972 er det utgitt om lag 1630 utredninger i NOU-serien. Noen har satt større spor etter seg enn andre.

På dette seminaret vil vi se nærmere på hva som kjennetegner utredningene og hvordan de har endret seg over tid, og vi spør: Hvilke temaer blir gjenstand for NOU? Hvem sitter i utvalgene? Hvordan blir utredningene brukt? Og blir politikkutviklingen mer kunnskapsbasert av dem?

For å svare på disse spørsmålene har vi invitert en forsker som har studert NOU-instituttet, en byråkrat som har lang erfaring som bestiller av utredninger, et erfarent utvalgsmedlem og en med erfaring fra politikken.

Se opptak 

 

Dagens gjester: 

  • Stine Hesstvedt, forsker ved Institutt for Samfunnsforskning
  • Petter Skarheim, departementsråd Kommunal- og distriktsdepartementet
  • Torbjørn Røe Isaksen, samfunnsredaktør i E24
  • Fredrik Sejersted, regjeringsadvokat

Dagens konferansier: Hilde Singsaas, direktør DFØ. Les også Singsaas blogginnlegg om NOU-markeringen: «Gode beslutninger er basert på kunnskap».

Program:

  • Faglig innlegg om NOU-serien gjennom 50 år – Stine Hesstvedt. Se presentasjon (PDF)
  • Panelsamtale om NOU-enes betydning ledet av Hilde Singsaas med Petter Skarheim, Torbjørn Røe Isaksen og Fredrik Sejersted 

 

Sted

Norge

Dato
12. des. 2022 kl. 08.3010.00
Påmeldingsfrist

Fant du det du lette etter?

Det beklager vi!

Hva lette du etter? Bruk gjerne stikkord