Tips til deg som ønsker å jobbe i forvaltningen

Nysgjerrig på hvordan det er å jobbe i forvaltningen og hva du kan forvente av første jobb i offentlig sektor? Jeg har nå jobbet i sju måneder, og ønsker å dele mine erfaringer og tips til nyutdannede som er på utkikk etter sin første jobb.

Tenk over hva du vil jobbe med og tilpass jobbsøket

At jeg havnet i DFØ er ikke tilfeldig. I løpet av studietiden jeg har vært på bedriftsbesøk, hørt på bedriftspresentasjoner og deltatt på karrieredager. Det var på denne måten jeg fant ut av at DFØ arbeider med flere fagområder jeg interesserer meg for. Et godt tips er å tenke over hva du vil jobbe med og utforske mulige arbeidsplasser, ut fra hva som interesserer deg.

Når du vet hva du vil jobbe med, kan du tilpasse jobbsøket ditt. Jeg ønsket en jobb hvor jeg kunne bruke kunnskap om metode og offentlig forvaltning. Derfor inkluderte jeg søkeord som «kvantitativ» og «analyse», og da kom jeg frem til stillinger med arbeidsoppgaver jeg kunne tenke meg å jobbe med.

Fremhev hva du kan bidra med i jobben

Når du søker jobb i forvaltningen, må du oppfylle kvalifikasjonskravene til stillingen. Utover dette er det viktig at du fremhever hvorfor stillingen motiverer deg, og hvordan din kompetanse og erfaring gjør deg kvalifisert til jobben. Da jeg søkte jobb i DFØ skrev jeg for eksempel om mine erfaringer fra arbeidet med masteroppgaven, og hvordan kunnskapen om metode og statistikk var relevant for jobben.

Vær åpen mens du søker jobb

I DFØ har jeg jobbet med et oppdrag om tillitsreformen i offentlig sektor. Tillitsreformen er et av regjeringens viktigste prosjekter, og den har fått stor oppmerksomhet. Som nyansatt har jeg jobbet med en dagsaktuell politisk problemstilling, og jeg har brukt kunnskap fra masteroppgaven min som jeg skrev innenfor samme tema.

Jeg hadde ikke hatt en så relevant jobb hvis det ikke var for at jeg takket ja til et engasjement i DFØ. Derfor er et av tipsene mine til deg å være åpen mens du søker jobb, også for stillinger av kort varighet.

Ikke vær redd for utfordringer

En viktig erfaring jeg kommer til å ta med meg videre er hvor mye jeg har lært ved å utfordre meg selv. I DFØ har det vært balanse mellom å bruke kunnskap jeg har fra før og opparbeide meg ny kunnskap. Jeg vil derfor anbefale at du oppsøker utfordringer og gir deg selv muligheten til å vokse faglig. Du blir aldri utlært!

Bli med på det sosiale

Mange tilbringer store deler av en vanlig ukedag på arbeidsplassen, det er derfor viktig å trives på jobb. Noe som gjør at jeg trives i jobben hos DFØ er alt det sosiale som skjer. På kontoret er det ukentlige muligheter for å bli med på quiz og spille en runde med bordtennis i lunsjen.

I løpet av den korte tiden jeg har vært ansatt i DFØ har jeg også vært med på flere arrangementer etter arbeidstid, slik som å spise middag eller bli med på andre sosiale aktiviteter. Det sosiale har gjort det lettere for meg å bli kjent med kollegaene mine og spørre dem om hjelp. Derfor anbefaler jeg at du som nyutdannet i forvaltningen blir med på det sosiale som skjer på jobb.

Lyst å jobbe i DFØ?

Har du innspill eller spørsmål til bloggforfatter?

Send en e-post til hannemariehaugen.jansen@dfo.no.

Oppdatert: 17. mars 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.