Anskaffelser

Bruk, ikke kast. Bruk igjen.

Vi tar selvskrytet med en gang: Statens innkjøpssenter har vunnet en pris fra Procura+ for vår statlige fellesavtale på ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr. Det er vi stolte av. Hvorfor er dette så viktig, ikke bare for DFØ, men for hele forvaltningen?

Begrepet sirkulærøkonomi har fått rotfeste i språket. Vi kan ikke la ressurser gå til spille. Vi må bort fra en bruk-og-kast-økonomi til et samfunn der brukte og skadede gjenstander ses på som ressurser. Dette krever omstilling. Den enorme offentlige innkjøpsmuskelen må brukes.

Statens innkjøpssenter har med fellesavtalen for ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr fått anerkjennelse for at vi har lykkes med å operasjonalisere sirkulærøkonomi. Avtalen omfatter 155 ulike statlige virksomheter.

Fellesavtalen har sikret reduksjon i CO2-utslipp

Avtalen har første året sikret en reduksjon i CO2-utslipp tilsvarende 883 gjennomsnittlige biler. Statens innkjøpssenter samarbeider tett med DFØs avdeling for bærekraftige anskaffelser i fellesavtalene. Sammen bidrar vi til at offentlig sektor når viktige klima- og miljømål gjennom anskaffelser.

Avtalen har også sikret økonomisk gevinst for staten på nær 5 millioner kroner det første året. Den sikrer verdiskaping i næringslivet. Og ikke minst er den et solid bidrag til den grønne omstillingen vi alle står i. Vi håper dette eksempelet kan være til inspirasjon for andre offentlige innkjøpere. DFØ gir veiledning om sirkulære anskaffelser til dem som ønsker det.

Resultatene fra det første året av avtalen inkluderer:

  • Gjenbruksrater: 90 prosent for brukte PC-er
  • Nesten 70 prosent for skjermer
  • Nesten 65 prosent for brukte mobiltelefoner. Reduksjon av nesten 2 000 tonn CO2
  • Effektiv arbeidsstyrkeinkludering og reintegrering i arbeidslivet

DFØ satser på møbelområdet

Det neste DFØ satser på er møbelområdet. Mange husker sikkert NRKs serie «Sløsesjokket» fra 2021 der en av episodene viste fram hvor mye møbler som kastes i offentlig sektor. Det er veldig gledelig at vi nå snart får på plass fellesavtaler som bidrar til mer ombruk og reparasjon.

Vi ser på møbler som et økosystem hvor vi kan legge til rette for mer ombruk i staten. Brukte og reparerte møbler skal være førstevalget. Vi tror vi har kommet langt med slike fellesavtaler om et års tid. Følg med på anskaffelser.no.

Om Procura+

Procura+ er et europeisk nettverk for offentlige anskaffelser bestående av 16 land. Nettverket koordineres av ICLEI. Procura+ prisen for årets bærekraftige anskaffelse kåres av en jury med medlemmer fra OECD, UNEP, ICLEI og Fair Trade Advocacy Office.

Oppdatert: 2. april 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.