Statens vegvesen og Trondheim kommune ble i dag tildelt Direktoratet for forvaltning og økonomistyrings (DFØ) anskaffelsespris for 2024. De fikk prisen for sitt innovative og bærekraftige arbeid med henholdsvis asfaltkontrakter og gjenbruk av brukte byggevarer.
Statens vegvesen får prisen fordi de i samarbeid med markedet har beregnet en markedspris for reduksjon av CO2-utslipp i sine driftskontrakater og gitt den tryggheten bransjen trenger for å investere i langsiktige løsninger. Resultatet er at CO2-utslippet av asfaltproduksjonen er redusert med 47 prosent siden 2020.
Den andre vinneren av DFØs anskaffelsespris er Trondheim kommune, som vinner prisen for en rammeavtale for håndverkertjenester som stimulerer til gjenbruk av byggevarer. Juryen skriver at kommunen har tenkt praktisk, operativt og lagt inn økonomisk motivasjon istedenfor å bruke krav. Du kan lese mer om Trondheim kommunes anskaffelse i DFØs eksempelbank.
Anskaffelsesprisen ble første gang delt ut i 2014. Hele 24 statlige og kommunale virksomheter var nominert til årets pris. Oslo kommune, Ålesund kommune, Statens vegvesen, Trondheim kommune og Kristiansand kommune gikk til finalen.
Vinnerne fikk et litografi av Liz Ravn med titlene Mindfullness og Fjellsyn.
Statens vegvesen får anskaffelsesprisen 2024 for å være en ansvarlig og langsiktig samarbeidspartner for leverandørene. Statens vegvesen har over lang tid har satt innovasjon, klima og miljø høyt på dagsorden. Statens vegvesen har i samarbeid med markedet beregnet en markedspris for reduksjon av CO2-utslipp i sine driftskontrakater og har gitt den tryggheten bransjen trenger for å investere i langsiktige løsninger. Resultatet er at CO2-utslippet av asfaltproduksjonen er redusert med 47% siden 2020. Statens Vegvesen har satt en ny standard i Norge, og er en verdig vinner av anskaffelsesprisen 2024.
Statens vegvesen deler prisen med Trondheim kommune. Trondheim kommunes rammeavtale for håndverkertjenester stimulerer til gjenbruk av byggevarer på en måte som juryen mener bør løftes frem og som flere kan kopiere. Man har tenkt praktisk, operativt og lagt inn økonomisk motivasjon istedenfor å bruke krav. I disse kontraktene tjener håndverkerne ofte på å bruke nye byggevarer fordi de legger et påslag på innkjøpsprisen. I denne rammeavtalen har kommunen selv lagt et høyere påslag på brukte byggevarer, og det har ført til en markant økning av brukte byggevarer i flere prosjekter. En verdig vinner av anskaffelsesprisen 2024.