Statsregnskapet + journalister = sant

Jan-Erik Fjukstad Hansen

Redaktør for statsregnskapet.no

Seksjon for styring

Statsregnskapet.no bidrar til mer åpenhet om statens økonomi og det styrker befolkningens tillit til forvaltningen. Dessuten er nettsiden et glimrende graveredskap for journalister. Derfor dro DFØ til SKUP for å vise pressen hvordan de kan bruke statsregnskapet.no.
Publisert

SKUP er en årlig konferanse der over 600 journalister møtes i Tønsberg for å diskutere undersøkende journalistikk. Konferansen er et klassisk bransjetreff med paneldebatter, en rekke seminarer innenfor ulike sjangere og fest med utdeling av gjeve priser. DFØ har jobbet hardt for å fortelle arrangementsmedlemmer om hva vi faktisk kan tilby og håpet på en plass. Men konkurransen er hard om å slippe inn, særlig for eksterne som ikke er journalister. Derfor var gleden stor i november 2018 da vi fikk beskjed om at vi skulle få bli med! Det var en spennende mulighet, men samtidig en stor utfordring. Kunne vi klare å få garvede journalister interessert i to tørre byråkrater fra DFØ?

DFØ debuterte på SKUP

Den 30.mars troppet min kollega Arnulf Eriksen og jeg fra DFØ opp på SKUP-konferansen for å møte en del av disse journalistene. Vi var veldig spent på oppmøtet, siden det er mange seminarer og sesjoner som tilbys hele tiden. Vi konkurrerte blant annet mot en stor paneldebatt om VGs dekning av Giske-saken. Til tross for dette møtte det 30 dedikerte journalister for å følge seminaret vårt, og alle de store mediehusene var representert.

En spennende dialog

Vi hoppet i det med en 45 minutters seanse som vi håpet ville engasjere deltagerne. Heldigvis viste det seg at det var enkelt å få i gang en dialog med de gode spørsmålene. Er tallene inflasjonsjustert? Hvordan behandles endringer i organiseringen? Hva hvis vi trenger mer detaljer i regnskapet? En time gikk fort unna med spørsmål og svar, og vi lot oss imponere over nivået på de oppmøtte.

Journalistene er jo mest opptatt å kunne sjekke pengebruk, gjerne på et overordnet nivå først, men deretter å få tak i detaljer. Overblikket kan vi hjelpe med, men detaljer må departement og virksomhet svare for selv. Allikevel er journalister er en viktig målgruppe for oss. De representerer folket samtidig som de jobber med å få informasjonen ut i offentligheten. Statsregnskapet.no kan også avlaste forvaltningen. Ved å vise fram verktøyet, forsøker vi i DFØ å «lære opp» pressen i statlig regnskapsføring, slik at journalistene selv kan finne fram til ting de lurer på.

Regnskapet teller

Møtet med journalistene minnet meg på viktigheten av at statlige virksomheter har høy kvalitet i regnskapsføringen. Seksjon for statlig regnskapsføring i DFØ, som er faginstansen på dette området, er bare en e-post unna dersom noe skulle være uklart rundt regelverket. DFØ har også laget veiledningsnotat til standard kontoplan som du finner du her: /fagomrader/stan...

Det er i alles interesse at den undersøkende journalistikken er faktabasert. God kvalitet i regnskapet ditt gjør at journalistene kan stille spørsmål ved reelle utfordringer og ikke stille spørsmål som så viser seg bare å skyldes feilføringer.

Neste skritt

Journalistene hadde også innspill til videre utvikling. Sammenligning mellom virksomheter på statsregnskapet.no er populært. Journalistene ville også gjerne hatt muligheten til å sammenligne helseforetakene på samme måte. Det er ikke mulig i dag. For publikum kan det være en god ide å vise frem både helseforetak og andre regnskapstall i staten på en enkel og samlet måte. DFØ har fått ansvaret for formidlingen av statsregnskapet på nett. Det skal vi arbeide med å videreutvikle. Kontakt oss gjerne hvis du har forslag til forbedringer.

Hvordan gikk det så til slutt på SKUP? Vi fikk god respons fra erfarne journalister, lærte en del selv og vi fikk invitasjon til neste års konferanse på flekken! Vi gleder oss allerede til neste år og skal jobbe med å bli enda bedre til da.

Kontakt

Jan-Erik Fjukstad Hansen

Redaktør for statsregnskapet.no

Seksjon for styring

Fant du det du lette etter?