Hvordan staten bruker skattepengene dine

Arnulf Eriksen

Fagansvarlig for statsregnskapet

Seksjon for statlig regnskapsføring

Interessen min for hvordan skattepengene mine brukes har alltid vært til stede. Nå har jeg vært med å utforme et nettsted hvor du med enkle grep kan grave i tall fra alle statlige virksomheter.
Publisert

Nettstedet statsregnskapet.no viser statens inntekter og utgifter, og omfatter alle departementer og statlige virksomheter. Her kan du enkelt se hvilke områder det går mest penger til, og hva som gir mest inntekter til staten.

Der ser du blant annet at staten i 2017 hadde 1254 milliarder i utgifter. På statsregnskapet.no kan du også sammenlikne statlige virksomheters utgifter, helt ned på spesifikke utgiftsarter. Det er tilrettelagt med 15 ferdige nøkkeltall. Blant annet lønn per årsverk og overtid per årsverk.

Portalen driftes av Direktoratet for økonomistyring (DFØ), som jeg jobber i – en virksomhet som er direkte underlagt Finansdepartementet.

Sammenliknet med resten av Norden, er Norge nå i front når det gjelder å gjøre tall fra statsregnskapet tilgjengelige på en brukervennlig måte. Jeg har sett på hvordan flere land publiserer tallene sine - både her i Skandinavia og ellers ute i verden. For meg ser det ut til at det som er gjort i Norge må være blant det beste i klassen.

Har du sett statsregnskapet.no? Skriv gjerne en melding til meg ved hjelp av skjemaet under om hva du synes er bra eller mindre bra med løsningen.

Du kan også dele og kommentere dette innlegget på Facebook

Kontakt

Arnulf Eriksen

Fagansvarlig for statsregnskapet

Seksjon for statlig regnskapsføring

Fant du det du lette etter?